Első díjat nem osztottak a Népliget ötletpályázatának eredményhirdetésén, viszont a tervek szerint a díjazott pályaművekből fogják „összerajzolni”, milyen legyen Budapest legnagyobb parkja.

Évek óta várunk arra, hogy a város legnagyobb zöldfelülettel rendelkező parkját, a Népligetet végre megújítsák, és a perifériára került területből újra kedvelt szabadidős és rekreációs helyszín legyen. A Fővárosi Önkormányzat még 2022 augusztusában írt ki ötletpályázatot a park rendezésére, melynek célja volt a zöldfelületek ökologikus megújítása, a burkolt felületek csökkentése és a Népliget átjárhatóságának, biztonságának javítása, miközben megmarad a történeti kert jellege.

Az ötletpályázatra 16 pályamű érkezett, ezekből hatot díjazott a bírálóbizottság, bár első helyet nem osztottak ki, ugyanis „minden koncepcióban voltak olyan elemek, amelyek egy-egy részproblémára jobb megoldást kínáltak, mint a többiek” – magyarázta Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes. Azt is elmondta, hogy a tervek szerint a díjazott munkákból fogják „összerajzolni” a Népliget koncepciótervét.

A megvalósítás első lépéseként csökkentik a park terhelését, az autóforgalmat és a parkolóhelyek számát, elbontják a használaton kívüli pavilonokat, a növények gondozása során pedig segítik az őshonos fajok érvényesülését. 

A beérkezett pályázatok közül a 4D Tájépítész Iroda pályaművét ítélték a legjobbnak, ugyanis ez tárja fel legjobban a Népliget értékeit, valamint ökológiai és természeti eszközökkel újítja meg, sőt a parkot egyfajta élő értéktárgyként kezeli. A park megújítása, térszerkezetének megújítása évtizedes feladat, amelynek egyelőre a kezdőpontján állunk, de mi már nagyon várjuk, hogy a megszépült Népligetben sétálhassunk és újra felfedezhessük értékeit.

Forrás: MTI 

Címkék