A hónap végéhez közeledve végre valahára a tavasz is beköszöntött! Így tudunk ajánlani nektek a március 23. és 29. közötti napokra nem egy szabadtéri programot. A Gardenexpo a kertbe kalauzol, az Állatkert esti sétára hív titeket, a Füvészkert pedig egy különleges gasztronómiai túrát és kóstolót tart, és megtudhattok egyet s mást az ehető növényekről, valamint az evésről is.

Március 23., csütörtök

Stark Attila: Plants from here

Stark Attila teljesen új tematikájú képeit képregényszerű látásmód jellemzi: harsány, tiszta színekkel festett, stilizált figurák szerepelnek ezeken, melyek magukon viselik alkotójuk összetéveszthetetlenül bumfordi, játékos világát.

KuloCity óta ismerős grafikus festészet stílusa visszaköszön a legújabb, bukolikus témájú képein, amelyeken Stark közel tíz éve tartó természetjáró szenvedélyének szereplői és helyszínei láthatók. Az erdei séták során tudományos igénnyel összegyűjtött növények, gombák és állatok mesés átiratai népesítik be festményeit. Az ebből készült kiállítást március 23-tól április 22-ig nézhetjük meg a Resident Art Galleryben

További infók 

Észt Hét 2023

Március 23. és 26. között, az idei Észt Hét keretein belül filmeken, könyveken és zenén keresztül ismerkedhetünk meg az észt kultúrával. Történelmi krimi, önéletrajzi ihletésű regényen alapuló játékfilm, animált dokumentumfilm, tinivígjáték és 2022 legjobb észt játékfilmje is helyet kapott a programban. A gyerekeknek is készültek elfoglaltsággal a szervezők, ők többek között rajzpályázatra jelentkezhetnek.

További infók 

Esti séta az Állatkertben

Állatkerti szakvezetők kíséretében barangolhatjuk be az Állatkertet március 23-án este 6 órától. A gondozók segítségével egészen közelről megismerhetjük az állatokat, sőt, olyan épületekbe is beléphetünk, ahova látogatóknak nem szabad. A szervezők állófogadással kedveskednek nekünk, és meglepetésajándékokra is számíthatunk.

További infók 

Március 24., péntek

Soharóza – Fekete Ádám: Az Ügy

Az Ügy koncepciója Kodály Zoltán Székelyfonó című daljátékának alapötletéből és formájából ered: egy népdalokból építkező etűdsorozatban kíván képet mutatni a jelenlegi magyar társadalomról. Míg Kodály drámai eposzával az erdélyi falvak életébe nyújtott betekintést, addig Az Ügy alkotói korunk városának jellemző intézményébe invitálnak: egy hivatal napi működésének, az ott felsűrűsödő ügyes-bajos események keresztmetszetét mutatják meg.

A bemutatott ügyek alaphelyzetéhez illeszkedő népdalok a Soharózában improvizatív és kollektív zeneszerkesztői módszerek révén születnek újjá, Fekete Ádám író-dramaturg által továbbírt szövegeken keresztül. Március 23-án és 24-én a Trafóban láthatjuk az előadást.

További infók 

Gardenexpo 2023

Az idei Gardenexpón március 24. és 26. között vehetünk részt a Papp László Budapest Sportarénában. Feltérképezhetjük a kerti márkák legjavát, kipróbálhatjuk a legújabb termékeket, miközben ingyenes tanácsadásokon kaphatunk szakszerű választ minden kertberendezési, kertépítési kérdésünkre.

További infók 

Március 25., szombat

Képző x Manyi – jótékonysági vásár

Képzős hallgatók által készített printeket, kerámiákat, ékszert vagy akár festményt is vásárolhatunk a március 25-én a MANYI-ban szervezendő jótékonysági vásáron. A vásárlásból befolyt összeget a résztvevők egy olyan hallgatótársukhoz juttatják el, aki egy baleset következtében nehéz körülmények közé került.

További infók 

Gasztroséta és kóstoló a Füvészkertben
 
Tudtátok, hogy Magyarországon terem citrom, kivi, tea és rizs is? Hogy bizonyos banánfajtákat nemcsak desszertként, de köretként fogyasztanak? Hallottatok már a világhírű alföldi kamilláról

Az Urban Jungle Budapest (UJB) legújabb füvészkerti sétáján minden az ehető növényekről és az evésről szól. A séta vezetője Hadobás Nóra, az UJB alapítója egy mindig éhes gasztrorajongó, aki legalább annyira szeret az ételekről és az evésről beszélni, mint enni. A séta része személyenként 3-5 db, témáinkhoz kapcsolódó kis kóstoló is, hiszen a két óra nem telhet el az ízlelőbimbók kényeztetése nélkül. Érdekességek, furcsaságok, édes és sós falatok várnak ránk az üvegcsékben.

További infók 

Magashegyi Underground: Tegnapután 10 éves újrajátszó koncert

Idén tölti be 10. évét a Magashegyi Underground Tegnapután című albuma, amely mérföldkő volt a zenekar életében. Március 25-én visszatérnek az Erzsébet térre, ahol tíz évvel ezelőtt először játszották végig ezt az anyagot, hogy újra előadják és méltóképp megünnepeljék az évfordulót.

Az albumot jegyző, leghosszabb ideig működő ötös fogat (Bocskor Bíborka, Toldi Miklós, Fűrész Gábor, Fodor Máriusz, Szepesi Mátyás) kiegészül a mai felállás zenészeivel és természetesen Beck Zolival, a 30Y frontemberével, akivel régóta tartó barátságuk ekkor vált azóta is virágzó közös alkotómunkává.

További infók 

Budapest Calling: Yotto (FI)

Budapest Calling-rajongók és a szervezők egyik kedvenc előadója a finn Yotto, aki március 25-én új albumával tér vissza a Cinema Hallba. A stílusában és humorában is különc zenész trackjeit több száz millióan streamelik, olyan előadóknak készít remixeket, mint az Orbital, a Gorillaz, a Rüfüs du Sol, Diplo és a Coldplay.

Első albuma, a Hyperfall 2018-ban jelent meg, óriási sikerrel, ezt követte januárban a második album, a Growth, amelyet egy világméretű turné keretein belül mutat be. 

További infók 

Március 26., vasárnap

Sunday Brunch – Sip & Wonder

A Mad Dog Coffee első Sunday Brunch-eseményén vehetünk részt március 26-án, ahol ázsiai fúziós menüvel és extra italkínálattal várnak. Az ételeket Gaál Mátéval, a Tereza Budapest séfjével közösen álmodták meg, a kóstoló mellett pedig a Hangárban kiállított CAKE elektromos motorokat is kipróbálhatjuk.

További infók

Hadik Könyvvásár

Nem titok, hogy a könyvkiadás is nehéz időket él. Ebből kiindulva négy mikrokiadó főszereplésével szervez könyvvásárt a Hadik Kávéház március 26-án. Az eseményre a Csirimojó Kiadó, az Ø Kiadó, a Polar Könyvek és a Sonora Kiadó is elhozza a régi és új megjelenéseiket, hogy mindannyian izgalmas könyvekkel távozhassunk. 

További infók

its fine kiállítás

Az it’s fine művészeti csoport és mozgalom első kiállítása statementként mutatja be a nyolc művész és a kurátor ironikus világnézetét. A keserű derű mögött az a környezetükben tapasztalt, általánossá vált hozzáállás lapul, amely a túlélést jelenti a rosszabbnál rosszabb hírek, a világbizonytalanság, a kilátástalanság és a fásultság korában. 

A hosszú ideje tartó közös gondolkodás eredményeként megvalósuló installációs kiállítás tárgyai mind kimondottan erre a tematikára és kiállításra készültek. Március 24-től egy hónapon keresztül látogathatjuk a tárlatot, a Bunker Galéria kiterjedt, föld alatti tereiben.

További infók 

Március 27., hétfő

Múzeumi teadélután: Komédiások a kávéházban

A színészek természetes előfordulási helye a színpad. De vajon merre keressük őket, ha épp nincs előadás? Hol máshol, mint a korabeli társasági élet fő színterén, a kávéházban, ahol a színházi világ megannyi nagysága megfordult. Színészsorsok dőltek el, szerződtetések zajlottak, gyakran formálódott az ország színházi élete néhány kávéházi asztal mellett. A beszélgetésen ezeket a kávéházi történeteket idézzük meg március 27-én, Saly Noémi művelődéstörténésszel.

További infók 

Nyitva! Erzsébetváros – Kiadó üzletek fesztiválja

Március 27-én Erzsébetvárosban nyit meg a következő Nyitva! Fesztivál. Kilenc vállalkozó költözik be egy hónapos próbaidőszakra a VII. kerület egyik önkormányzati üzlethelyiségébe, hogy felpezsdítse a kerület életét. Ezek a Berber Budapest, a Madre Pizza, a KristofLab, a Kisvilág Projekt, a Parallel Hungary Collective, a Musica Rediviva Alapítvány, az ERZSI – Közösségi Műhely és Tér, a Dobsuli, a Crafts PopUp. Természetesen a régi helyek is várnak különböző programokkal, amelyek között kicsik és nagyok, műértők és laikusok, felfedezők és kalandvágyók is találnak nekik tetszőt.
 
További infók 

Március 28., kedd

Design Kalandtúra: Stockholm, ahova menned kell

Hogyan jelöljük ki közösen a folytonosan változó életmódunkat? És hogyan teszik ezt mások, más kultúrákban? 

Erről lesz szó a DEFO által szervezett, Design Kalandtúra című, két részből álló panelbeszélgetésen, amelynek keretében európai városokat, értékeket fedezhetünk fel személyes élményekkel, szakmai elemzéssel és inspiráló vizuális képekkel társítva. Az első alkalommal, március 28-án Fónagy Dóra és más szakemberek engednek betekintést a témába, április 4-én pedig a Stockholm Design Week építészeinek prezentációit és a Tarkett Note Design Studióval közös tervezésben létrehozott Tarkett Atelier-t ismerhetjük meg.

További infók 

Március 29., szerda

Petőfi Sándor filmen – Filmvetítés és beszélgetés

Hogyan látták Petőfit filmen a Horthy-korszak hajnalán, a Rákosi-korszak delelőjén és a vigasztalan Kádár-korszakban?

Március 29-én erre kaphatunk választ egy filmvetítéssel egybekötött beszélgetésen. Láthatók lesznek részletek a Föltámadott a tenger (1953) és Lányi András Segesvár (1974) című filmjéből, de szó esik majd az 1922-ben készült Petőfi c. életrajzi filmről is, amelynek nem maradtak fenn kópiái. A beszélgetés résztvevői Gelencsér Gábor filmtörténész és Sulyok Bernadett muzeológus, a moderátor pedig Mink András lesz.

További infók 

Ha további programokat böngésznétek, ide kattintsatok!

Címkék