Már csak pár nap, és kezdetét veszi a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek, Budapest egyik legnagyobb és legjelentősebb kulturális programsorozata a Müpa szervezésében. Több mint két héten keresztül a komoly- és a könnyűzene legnagyobb sztárjai állnak színpadra a főváros legváltozatosabb helyszínein. A programsorozatot izgalmas bemutatók és rendhagyó előadások koronázzák meg. A Zeneakadémián például április 4-én láthatjuk a Fekete István kalandregénye, A koppányi aga testamentuma ihlette tánczene-bemutatót, melynek Eredics Benjamin szerezte a zenéjét, a látványt pedig Vecsei H. Miklós álmodta meg.

Március 31-én veszi kezdetét a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek, ahol 17 napon keresztül a főváros meghatározó kulturális helyszínein várnak ránk jobbnál jobb előadások. Ahogy arról már beszámoltunk, a komoly- és a könnyűzene rajongói, a színházi és a táncelőadások kedvelői, az irodalom és a képzőművészet szívelői egyaránt változatos programokból csemegézhetnek április első két hetében. Mi most egy izgalmas előadást ajánlunk nektek, aminek április 4-én lesz a bemutatója a Zeneakadémián.

Eredics Benjamin Végvárak, vitézek címre keresztelt tánczenéjét nemzedékek közös élménye, Fekete István első regénye, az 1937-ben megjelent A koppányi aga testamentuma ihlette, amelyből harminc évvel később filmfeldolgozás készült. A regény a török hódoltság idején játszódik Somogyban, főhőse pedig Babocsai László végvári vitéz, akinek édesapját a koppányi aga, Oglu párviadalban legyőzte és megölte. László megfogadja, hogy bosszúból megöli a koppányi agát egy újabb párviadalban; az 1586-ban játszódó történet fonalát itt vesszük fel a fonyódi végvárban.

Az 1967-es filmfeldolgozás után ideje volt újra elővenni a generációk számára meghatározó kalandregényt, és izgalmas, friss formátumban a nézők elé tárni. A fiatal zeneszerző, Eredics Benjamin átdolgozását a Müpa 2020-as Zeneműpályázatán díjazták, a tánczenét a Bartók Tavasz közönsége hallhatja elsőként, míg a koreografált táncszínházi alkotás premierjére a Magyar Nemzeti Táncegyüttes előadásában ősszel, a Liszt Ünnepen kerül sor.

Eredics Benjamin mozgalmas, fordulatos tánczenéjében a korszak jellegzetes, karakteres figurái, valamint a végvárak vadregényes környezete elevenedik meg a tánc nyelvén.

Eredics Benjamin mozgalmas, fordulatos tánczenéjében a korszak jellegzetes, karakteres figurái, valamint a végvárak vadregényes környezete elevenedik meg a tánc nyelvén.

A darab zenéjében hatásosan keveredik a 16. század végének zenei miliője a népzenével, a modern hangszeres effektusok a tánczene temperamentumával. E sok színben pompázó világot a különböző stílusokban otthonos muzsikusok közvetítik, a szimfonikus hangzás izgalmasan ötvöződik a népi hangszerek tónusával. A darab modern elemekkel is gazdagított, ám népzenei alapokra épülő teljes zenei anyaga Vecsei H. Miklós víziójában, a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarának közreműködésével és Hegedűs D. Géza értő narrációjával hangzik majd el a Zeneakadémia Nagytermében április 4-én 19:00 órai kezdettel.

A koncertről itt találtok további információkat, és itt tudtok rá jegyet vásárolni, a Bartók Tavasz további programjairól pedig itt tájékozódhattok.
 
A koncert a Bartók Tavasz keretében a Zeneakadémiával közös programként, a Müpa szervezésében valósul meg.

Címkék