New Orleans híres a jazzklubokról, Lisszabonban fadobárokban búsulnak és iszogatnak, a dublini pubokban pedig egész bandák húzzák a tradicionális ír muzsikát. Mit mondhatunk Budapestről? Valaha cigányzenészek szórakoztatták az elegáns éttermek vendégeit, de a pianobárokról, a kisebb-nagyobb mulatókról sem szabad megfeledkeznünk, még akkor sem, ha ez a műfaj sajnos már kikopott a fővárosból. Néhány lehetőségünk azért akad még, és 2021 óta egy új helyet is emlegethetünk: ez az IKON Piano Bar a pesti oldalon, a Kazinczy utcában. Egy klassz konyhával rendelkező, élő zenés hely bontott vitorlát a belső VII. kerületben? Így van.

Félhomály és zongoraszó

Ha a pianobár kifejezést halljuk, akkor már eleve asszociálgatunk, még akkor is, ha csak meséltek az érzésről, és még sosem voltunk ilyen helyen. Igaz, mi nem vagyunk szüzek a témában, de így is 

van pár társított dolog, ami azonnal eszünkbe jut: félhomály, zongoraszó, pezsgő, bársony, nosztalgia, Seress Rezső, Fűzy Gabi bácsi. 

van pár társított dolog, ami azonnal eszünkbe jut: félhomály, zongoraszó, pezsgő, bársony, nosztalgia, Seress Rezső, Fűzy Gabi bácsi. 

Igaz, a pianobár műfaj már némileg eltűnt a városból, de szerencsére vannak, akik úgy gondolták, szükség van ilyenre a pesti oldalon is, kell az efféle szórakozás, jóllehet egészen mai köntösben. Ennek nyomán született meg a Kazinczy utcai IKON, ami nem kapott nagy hírverést és kampányokat, inkább a maga organikus útján szerez vendégeket, sőt törzsvendégeket is. Sokak igénylik az élő zenét, ehhez pedig többnyire éttermek, klubok kiemelt alkalmaira járnak, vagy a legendás Bimbó úti Piros Pezsgőben töltik az estét, ha akad még szabad hely. Már itt megjegyeznénk, hogy az IKON-ba is jó, ha előre foglalunk, mert a színpad termének véges a befogadóképessége. 

Karádytól Szűcs Judithig

Az üzlethelyiségben valamikor egy biciklis romkocsma üzemelt, viszont 100%-ban újrahúzták, és egy bársonyos-félhomályos, elegáns hatást keltő bár lett belőle, két teremmel, nagyobb és kisebb asztalokkal és egy kellemes bárpulttal. Tetszetős, hogy nemcsak a piros, az arany és a fekete kerülnek elő, hanem élénkebb színeket is használtak az enteriőr kialakításánál. 

A falakról a magyar zenei élet ikonikus alakjai köszönnek vissza: Karády Katalin egy falfestményről, míg Hofi Géza, Koós János, Máté Péter, Kovács Kati vagy éppen Szűcs Judith fekete-fehér fotókról. Ők és néhai, valamint jelen pályatársaik is fontos szerepet kapnak az IKON estéin. 

A falakról a magyar zenei élet ikonikus alakjai köszönnek vissza: Karády Katalin egy falfestményről, míg Hofi Géza, Koós János, Máté Péter, Kovács Kati vagy éppen Szűcs Judith fekete-fehér fotókról. Ők és néhai, valamint jelen pályatársaik is fontos szerepet kapnak az IKON estéin. 

Az IKON egyik első embere: Gazsi Norbert

Szerdától szombatig már kora estétől fogadják vendégeiket: 18:00-tól egészen hajnal 05:00-ig szólhat a zene és pukkanhatnak a pezsgők, ha a közönség is úgy gondolja. Az IKON egyik legfontosabb tényezője, örök hangulatfelelőse Gazsi Norbert, aki együtt él a hellyel és a mindenkori vendégekkel. Norbert repertoárja szinte kifogyhatatlan, kellemes zongorajátékával együtt énekel, ami fontos kritérium volt az IKON zenészének kiválasztásakor. Egyszerűen muszáj volt olyan művészt találniuk, akinek mindkettőhöz van affinitása. Norbert barátságot ápol a pianobárok koronázatlan királyával, Fűzy Gabi bácsival, mi több, szinte mentorának tartja. 

A karizmatikus bárzongoristának mindegy, hogy magyar nótákat, 70-es évekbeli diszkóslágert, Michael Bublé-feldolgozást vagy füstösebb jazzt kell játszania, mindenben megtalálja magát, és ezt át tudja adni az aktuális közönségének. Nemcsak a zenét adja az estéhez, hanem felveszi a vendégek ritmusát is: megkérdezi, hogy ki honnan érkezett, merről fújta hozzájuk a szél, és nagy rá az esély, hogy a spanyol, az olasz, az amerikai vendégeknek is játszik valami hazait. Sőt, az is meglehet, hogy maguk a vendégek is a színpadon kötnek ki egy átmulatott estén. Hiszen miért ne énekelhetnének együtt, ha arra van kedv? Tetszik ez a lazaság, nyitottság, amit náluk tapasztaltunk. 

Magyar bor, champagne és gin-tonik változatok

Ami az italválasztékot illeti, természetesen kellemes borlapot állítottak össze, zömében magyar borokkal és pezsgőkkel. Ha valaki champagne-ra vágyna a különleges IKON-os estén, azok közül is választhat. Koktélokból is széles a választék, ahogy külön gin-tonik-lapot is tartanak, sőt, ginre alapozó vacsoraestet is tervezhetnek a jövőre nézve. A borvacsora alapvetés, azt is szívesen tartanak, de erre talán rálicitál a spirites este. Egy ilyen kaliberű rendezvényhez szükség van felkészült konyhára, és ezzel is helyben vagyunk.

Bisztrókonyha, ahol nem is sejtenéd

Az IKON-nak ugyanis egy méretes és ahogy az ábra mutatta klassz konyhája van, amit Farkas Tamás vezet. Vagyis nemcsak itt végződhet, de itt is kezdődhet a zenés esténk. Modern bisztrókonyhát visznek, de ha valaki csak csipegetne sajttállal, magmixszel vagy éppen egy kacsarilett-kacsatepertő-rosékacsamell-szeletek trióval, az is megoldott. Tamás szuper ízekkel dolgozik: egyszerre házias és mai a felhozatal. Ezért azok is megtalálják a számításukat, akik egy erőteljes húsételt ennének (például szarvasgerincet vargányás kenyérpudinggal, jus-vel és hecsedlivel vagy rib-eye steaket burgonyagratinnal, füstölt zellerpürével és jus-vel), de azok is, akik megállnának a gravlaxnál (pácolt lazac), amit narancsos hajdinával, lila káposztával, fekete szezámmaggal tálalnak. 

A desszertekből is bátran válasszunk: Rákóczi-túrós, karamellás-vaníliás brióspuding és pekándiós szelet szerepelnek az aktuális étlapon. Persze idényszerűen változtatnak a kínálaton, a fellelhető alapanyagok és Tamáséktól függően. Fontos, hogy náluk éjfél után is üzemel a konyha, és igény esetén a hajnali órákban is tudnak valami finomsággal szolgálni, ez pedig óriási szó. 

Gyakoriak a vendégfellépők is

Említettük a borvacsorákat és a közelgő gines ötleteket is, de egyéb tematikus minibulik helyszíneként is bemutatkozott már az IKON. Gatsby-partit tartottak, korabeli kosztümökkel, zenékkel és koktélokkal. Várható vendégfellépők érkezése is. Énekelt már a hely színpadán Szekeres Adrien, Takács Nikolas, Kökény Attila is. 

Örülünk, hogy egy ilyen hely színesíti a VII. kerület esti felhozatalát, és reméljük, hogy minél többen rátalálnak… vigadni, búsulni, zenével feltöltődni. 

Címkék

Elérhetőségek

IKON piano bar 1075 Budapest, Kazinczy utca 5. Facebook-oldal Weboldal