Úgy alakult a program, hogy kutyáddal kell igénybe venned a tömegközlekedést a fővárosban? Összeszedtük az összes szabályt, amiket betartva gondtalan lesz az utazásotok!

Akár metróztok, akár villamosra vagy buszra szálltok kedvenceddel, van egy sor előírás, amit be kell tartanotok mind a magatok, mind az utastársak biztonsága érdekében. Ellenkező esetben nemcsak leszállíthatnak, de meg is bírságolhatnak titeket! Vegyük sorra, mik a szabályok a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) járatain!

1.) Box vagy póráz és szájkosár

A budapesti tömegközlekedést kutyával kétféle módon tudod igénybe venni. Kistestű kedvenced kézipoggyász méretű, zárt szállítóboxban tarthat veled, amiből az út idején nem tud kiszabadulni, illetve nem tudja beszennyezni sem a többi utas ruháját, sem a járművet. Máskülönben testmérettől, fajtától és életkortól függetlenül csak pórázon, szájkosárral vagy pofaszorítóval szállhat fel kutya a járműre. Mindez abban az esetben is kötelező, ha az utazás idején kedvencedet kézben fogod.

Az utazási társaság minden olyan fém, műanyag, textil, stb. rögzítőeszközt elfogad szájkosárként, amely képes megakadályozni a kutyát abban, hogy másokat megharapjon, illetve bármiben kárt tegyen. Azonban az úgynevezett „halti” (húzás elleni szájszíj/hám) nem megfelelő!

2.) Legyen nálad az oltási könyv!

Ha kutyáddal utazol, magaddal kell vinned az állat oltási könyvét is. A BKK munkatársai ugyanis elkérhetik tőled, te pedig köteles vagy megmutatni nekik.

3.) Jegy vagy bérlet

Ha kutyád boxban utazik, akkor nem kell neki jegyet venned. Rajtuk kívül ingyenesen utazhatnak a rendőrségi szolgálati kutyák, terápiás kutyák és a segítőkutyák mint a vakvezető, mozgáskorlátozottakat segítő, hangot jelző, rohamjelző, illetve személyi segítő kutyák. A segítőkutyát megkülönböztető jelzéssel kell ellátni, amelyen a kiképző szervezet logójának is szerepelnie kell. Máskülönben a kutya számára az adott távolságra érvényes teljes árú menetjegyet kell érvényesíteni. Létezik már kutyabérlet is, amivel egy kutya szállítható. Ehhez nincs szükség bérletigazolványra.

4.) A kutyák száma korlátozott

Egy személy csak egy kutyával utazhat, és az sem mindegy, összesen hány állat van a járművön: a szabály az, hogy csak annyi kutya szállhat fel, ahány ajtó van az adott járművön. Fontos, hogy a segítőkutyák ezen szabály alól is mentesülnek!

5.) Készülj zacskóval!

A kutyapiszok kapcsán valamennyi közlekedési eszközön ugyanaz érvényes, mint a közterületeken: ha a kutyád valahova odapiszkít, kötelességed azt összeszedni. Az ilyen eshetőségek miatt mindig legyen nálad zacskó, esetleg papírtörlő és nedves törlőkendő is. Azonban ez sem mentesít a büntetés alól, ugyanis hiába takarítasz fel kedvenced után, a járművet fertőtleníteni is kell, ami miatt ki kell állítani a forgalomból.

Az utazás veszélyforrásai

1. A mozgólépcső

A tömegközlekedés nagyon praktikus, ugyanakkor van néhány dolog, amire különösen ügyelned kell, ha kedvenced is veled van. A legtöbb balesetet a mozgólépcsők okozzák: a szerkezet könnyen becsípheti a kutya farkát vagy lábait, kitépheti a szőrét, vagy akár a körmét is leszakíthatja! Ezt elkerülendő, ha kedvenced mérete megengedi, vedd kézbe a mozgólépcsőn. 

Ha ehhez túl nagy, válaszd a hagyományos lépcsőt vagy használd a liftet. Ha egyik sincs az állomáson, a BKK munkatársainak szólhatsz, hogy szeretnéd igénybe venni a tartalékban lévő – azaz álló – mozgólépcsőt (ha erre van lehetőség az adott megállóhelyen).

2. Az ajtók

A mozgólépcsőhöz hasonlóan a járművek ajtaja is becsípheti az állat lábait és a farkát is, ezért fel- és leszállásnál mindig legyél nagyon körültekintő! 

Mikor büntetnek?

Amikor valaki megszegi a BKK utazási feltételeit, az ellenőrök pótdíjat szabhatnak ki rá. Bizonyos esetekben pedig az utas és a kutyája le is szállítható a járműről: amennyiben az állat veszélyt jelent az utasokra, illetve ha beszennyezheti a ruházatukat vagy a járművet. Ezek többnyire akkor fordulhatnak elő, ha a jószág póráz és szájkosár nélkül utazik. Ha a gazda a kutya számára nem vett jegyet vagy bérletet, de egyébként a kisállatszállítás szabályainak megfelelően utazik az eb, úgy az utazás tovább folytatható, de a pótdíjat így is meg kell fizetni.

Kutyával nincs utólagos bérletbemutatás!

Azzal legyél tisztában, hogy bár a BKK lehetőséget biztosít az utólagos bérletbemutatásra, ez a kutyabérletekre – mint arckép nélküli igazolványra – nem vonatkozik. Így ha az ellenőrzéskor nincs nálad kedvenced dokumentuma, akkor sajnos ki kell fizetned a büntetést.

Hogyan fizethetsz?

A büntetést rendezheted a helyszínen készpénzzel vagy bankkártyával (amennyiben az ellenőrnél van kártyaterminál), illetve utólagosan valamelyik ügyfélközpontban. A büntetés mikéntjéről és mértékéről bővebben a társaság honlapján ITT olvashatsz

A pénzbírságon túl

A BKK jegyellenőrei csak pótdíjat szabhatnak ki, de amennyiben kutyaharapás, támadás történik, és jegyellenőr is van a járművön, akkor az köteles értesíteni a rendőrséget. Ha nincs jelen ellenőr, úgy a járművezetőnek lehet jelezni a problémát, aki szintén hívhat rendőrt. Ezen felül a károsult személy is kihívhatja a rendőrséget, illetve utólag is tehet feljelentést. 

Ez a cikk Az Én Kutyám magazin vendégcikke.

Címkék