Keresés EN

Ez is érdekelheti

Látnivalók és kultúra

A nyakában hordta a sebész a fejből kioperált golyót – 80 éves a Sziklakórház

A II. világháború alatt és után gyógyítottak benne, de kutatták itt a tífusz ellenszerét is, volt bunker, raktár és színház, 16 éve pedig múzeum.

Látnivalók és kultúra

Mindjárt itt a Bartók Tavasz – Ezeket a kultprogramokat várjuk a legjobban

Azt már megszokhattuk, hogy tavasszal hatalmas kulturális pezsgésbe kezd Budapest: a főváros ilyenkor kizöldül, virágba borulnak a fák, végre élvezhetjük a jó időt, és számtalan remek koncert, kiállítás, színház és táncművészeti előadás dobja fel a hétköznapokat és ünnepli a hétvégéket. Mindennek origója immár harmadik éve a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek, amely idén március 31-én startol el. Világhírű együttesek, nem mindennapi együttműködések, díjnyertes zeneművek és saját műfajukban legendás alkotók várják a nézőket tizenhét napon át. Mutatjuk a legjobban várt programokat!

A Müpa 2021-ben indította útjára a Bartók Tavaszt azzal a céllal, hogy változatos produkciókat és előadásokat hozzon el Bartók Béla szellemi örökségének nyomán a komoly- és a könnyűzene, a színház, a táncművészet, az irodalom, a képzőművészet és a világzene terén, sokszor a műfajok határait feszegető, lehengerlő alkotásokkal. Idén több mint két hétig élvezhetjük a kulturális pezsgést Budapesten, ahol számtalan izgalmas helyszínen világsztárok és élvonalbeli hazai művészek előadásaival töltekezhetünk.

Világhírű zenekarok a nyitó- és a zárókoncerten

A fesztivált impozáns programmal nyitja meg Közép-Európa egyik legismertebb szimfonikus zenekara, a Cseh Filharmonikusok és dirigensük, Szemjon Bicskov. A 20. századi balettirodalom két meghatározó kompozíciója mellett a világhírű orgonista, Thierry Escaich legújabb zongoradarabját alig két héttel a prágai világpremier után az ifjú zongoraművész, Cso Szongdzsin előadásában hallhatjuk majd.

Immáron második éve áll a patinás londoni zenekar, a Philharmonia Orchestra élén a világ egyik leginnovatívabbnak tartott karmestere, a fiatal finn Santtu-Matias Rouvali. A zárókoncert programját kifejezetten a fesztivál közönségére szabva állította össze: Beethoven mellé Finnország, illetve Magyarország ikonikus zeneszerzőitől, Sibeliustól és Bartóktól választott egy-egy művet. A koncert szólistája hazánk egyik legkiemelkedőbb hegedűművésze, Baráti Kristóf lesz.

Felkészülnek: a klasszikusok

Két nappal a németországi debütálást követően érkezik Ligeti György előtt tisztelgő műsorával a Klangforum Wien Eötvös Péterrel az élén, de jelentős feladatra vállalkozik Hollerung Gábor és a Budafoki Dohnányi Zenekar is: a 10. Színházi Olimpia keretében megvalósuló, A kétkedő szellem című koncert műsora egzisztenciális kérdéseket feszeget.

A barokk zenei hagyományok elkötelezett és autentikus képviselőjeként számontartott svájci együttes, a Gabetta Consort napjaink egyik legígéretesebb dalénekesével, Benjamin Appllal érkezik Budapestre, akinek bársonyos baritonja tökéletes választás a főként Bach-szerzeményekből álló programhoz.

A klasszikus zene kedvelői nem csak a fenti programoknak örülhetnek: Várjon Dénes folytatja tavaly megkezdett, nagy sikerű koncertsorozatát (a részletekről itt és itt olvashattok), ahol a Concerto Budapesttel közösen Bartók összes zongorára és zenekarra írott művét megszólaltatják.

A Bartók Tavasz nem csak a felnőtteké

A kisebbek sem maradnak ki a programokból, érdemes lesz megnézni Csengery Dániel gyerekoperáját, a klasszikus Grimm-mesét feldolgozó Holle anyót. A filmzenéiről is ismert zeneszerző nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint a műfajtól esetleg még idegenkedő ifjúság meghódítása. 

Eredics Benjamin mozgalmas tánczenéje is megszólítja a fiatalabb korosztályt, a Végvárak, vitézek előadást A koppányi aga testamentumának története ihlette. A darab modern elemekkel is gazdagított, ám népzenei alapokra épülő teljes zenei anyaga Vecsei H. Miklós víziójában, a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarának közreműködésével és Hegedűs D. Géza értő narrációjával hangzik majd el a Zeneakadémia Nagytermében.

Húsvéti programkavalkád

Igazi kuriózummal érkezik a Pesti Vigadó Dísztermébe a régizene hazai nagykövete, Vashegyi György, az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus: Gottfried Heinrich Stölzel passiója mintegy 300 évig pihent egy fiók mélyén, ám többek közt Gyöngyösi Levente áldozatos munkájának köszönhetően nagypénteken végre a közönség is megismerheti ezt a méltatlanul elfeledett remekművet.

A Bartók Tavaszon ünnepli ötvenéves jubileumát a népzenei újhullám egyik tartóoszlopa, a táncházmozgalom úttörőjének is számító Muzsikás együttes, akiknek jóvoltából az elmúlt fél évszázadban a világ találkozhatott a magyar népzene addig jóformán csak általunk ismert szépségeivel. 

A műfaj gyökereihez tér vissza Alma (Lélek) című produkciójában a flamenco egyik legnagyobb táncosaként tisztelt Sara Baras és társulata. De érdemes lesz megnézni a Magyar Állami Népi Együttes tavaly óriási sikerrel debütált húsvéti produkcióját, a Kivirágzott keresztfáját, amely a legszebb ünnepi zenés és táncos tradíciókat eleveníti fel a Müpa hangversenytermének színpadán.

Indie rock és világzene

Régóta várt koncertnek örülhetnek a könnyűzene rajongói: több évtizedes fennállása során először koncertezik Budapesten a multihangszeres dalszerző-énekes, Mark Oliver Everett vezette alternatív indie rock formáció, az EELS. Hasonlóan sokan várták már az ír dalszerző-énekes, Damien Rice koncertjét is, aki európai turnéja keretében érkezik a Müpába, míg a modern jazz kivételes alakja, a svájci zongorista-zeneszerző, Nik Bärtsch magyar zenésztársakkal készül egy közös, Bartók életművére reflektáló koncertre.

Idén sem maradhat el a régió vezető világzenei fesztiválja, a Budapest Ritmo, amelynek köszönhetően Európától Afrikáig, Izlandtól Kubáig, a Balkántól Ciprusig indulhatunk zenei felfedezőútra. A spirituális alaphangulatot a tradicionális zar zenét játszó egyiptomi formáció, a Mazaher adja majd meg a nyitókoncerten, de érkezik még Emilíana Torrini, illetve a Fanfara Station, a Monsieur Doumani pedig az Óperentzia közreműködésével ad koncertet. A négynapos fesztiválon a koncerteken túl a Toldi moziban dokumentumfilmek, míg a Szimpla Kertben ingyenes showcase-koncertek várják a közönséget. A hétvégén a féktelen ritmusok játsszák a főszerepet, hiszen az Akvárium Klubban és az Erzsébet téren fellépő előadók biztosan kizökkentenek minket a zenei komfortzónánkból.

Várva várt kiállítások

A Ludwig Múzeum új kiállítása az amerikai Boris Lurie és a német Wolf Vostell radikális holokausztprojektjén keresztül a nyugati kultúra egyik legnagyobb katasztrófája, a soá egészen egyedi feldolgozását nyújtja. A fesztivál keretében nyíló másik két kiállítás olyan kimagasló hazai festőművészekre irányítja a reflektorfényt, akikre méltán lehetünk büszkék: a Magyar Nemzeti Galéria közel kétszáz művet felvonultató időszaki kiállítása Gulácsy Lajos, míg a Szépművészeti Múzeum tárlata a 170 éve született Csontváry Kosztka Tivadar életművébe ad betekintést.

A Bartók Tavasz programjáról további részleteket és információkat a fesztivál weboldalán találtok.

Cimkék

Hasonló tartalmak

Kultúra

Gazdátlan tényrakások – Petri-tér

Petri György író, költő és esszéista pályafutása során kritikusan figyelte meg a társadalmat, és írásain keresztül próbálta megérteni annak változásait. Petritől mindig is távol állt az intézményesülés. A szabályokat, a kötelezettségeket megkérdőjelezte, és inkább a sajátos meglátásait követte. A PIM kurátorai úgy gondolták, hogy Petri életművét és az általa képviselt „kívülálló életérzést” nem tehetik az intézmény falai közé egy hagyományos kiállítótérbe, ezért a múzeum kertjéből nyíló egykori Károlyi Étteremben, ma raktárban tekinthető meg a kiállítás.

Kultúra

Dokumentumfilm hetek 2024: Szerelempatak

A 2024-es Doku7 filmfesztivál keretében olyan filmeket hoznak el a szervezők, amelyek az embert és az ő saját valóját, egyéni környezetét ábrázolják, különféle kultúrák, nációk és élethelyzetek vonatkozásában.

Kultúra

Világjáró előadássorozat: India

India varázslatos világába nyerhetünk betekintést a Világjáró előadássorozat első alkalmán, március 6-án, a Márai Sándor Művelődési Házban. A szinte kontinens méretű országot, a maga ezerszínű kultúrájával Elter Károly előadásában ismerhetjük meg alaposabban.

Neked ajánlott

A