Lukáts Andor március 11-én tölti be 80. életévét, a magyar filmek streaming-oldala, a FILMIO pedig most azzal kedveskedik, hogy pár filmjét ingyen nézhetjük meg mától vasárnap éjfélig.

Március 9. és 12. között a Nemzeti Filmintézet streaming oldalán ingyenesen nézhetünk meg három kiemelkedő filmalkotást a március 11-én a 80. születésnapját ünneplő Lukáts Andor szerepei közül. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész, rendező és színházigazgató számos felejthetetlen alakítással írta be nevét a magyar film történetébe, ezek közül most pár napig az Eszkimó asszony fázik, a Fehér tenyér és A kétfenekű dob című filmek ingyen tekinthetők meg a FILMIO-n. Ezeken túl további Lukáts Andor szereplésével készült mozi is megnézhető: Tutajosok, Akik maradtak, Sose halunk meg, Szerdai gyerek, Lora, Holnap lesz fácán, A Viszkis és a Felkészülés határozatlan ideig tartó együttlétre

A három film közül az 1983-ban készült, számos díjban részesült Xantus János-mozi, az Eszkimó asszony fázik a legismertebb, ami egy tragikus szerelmi háromszög történetét dolgozza fel a 80-as évek Magyarországán, a közeg pedig, amiben játszódik igazán különleges: a budapesti underground zenei közege. Hajdu Szabolcs Fehér tenyér című filmjében saját tornász testvére történetét dolgozta fel, melyben Luktás Andor a főhős édesapját játssza. Gazdag Gyula 1977-es A kétfenekű dob című szatírájában Lukáts Andor megint csak főszereplő, a film pedig arról szól, hogy egy vidéki település lakói egy náluk zajló filmforgatás ürügyén hogyan próbálnak pénzre szert tenni a régóta áhított kultúrházuk megépítésére. A filmekhez jó szórakozást, Lukáts Andornak pedig jó egészséget és boldog születésnapot kívánunk!

Címkék