Keresés EN

Látnivalók és kultúra

Mától vasárnapig ingyen nézhetünk pár sikerfilmet a FILMIO-n a most 80 éves Lukáts Andor munkásságából

Lukáts Andor március 11-én tölti be 80. életévét, a magyar filmek streaming-oldala, a FILMIO pedig most azzal kedveskedik, hogy pár filmjét ingyen nézhetjük meg mától vasárnap éjfélig.

Március 9. és 12. között a Nemzeti Filmintézet streaming oldalán ingyenesen nézhetünk meg három kiemelkedő filmalkotást a március 11-én a 80. születésnapját ünneplő Lukáts Andor szerepei közül. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész, rendező és színházigazgató számos felejthetetlen alakítással írta be nevét a magyar film történetébe, ezek közül most pár napig az Eszkimó asszony fázik, a Fehér tenyér és A kétfenekű dob című filmek ingyen tekinthetők meg a FILMIO-n. Ezeken túl további Lukáts Andor szereplésével készült mozi is megnézhető: Tutajosok, Akik maradtak, Sose halunk meg, Szerdai gyerek, Lora, Holnap lesz fácán, A Viszkis és a Felkészülés határozatlan ideig tartó együttlétre

A három film közül az 1983-ban készült, számos díjban részesült Xantus János-mozi, az Eszkimó asszony fázik a legismertebb, ami egy tragikus szerelmi háromszög történetét dolgozza fel a 80-as évek Magyarországán, a közeg pedig, amiben játszódik igazán különleges: a budapesti underground zenei közege. Hajdu Szabolcs Fehér tenyér című filmjében saját tornász testvére történetét dolgozta fel, melyben Luktás Andor a főhős édesapját játssza. Gazdag Gyula 1977-es A kétfenekű dob című szatírájában Lukáts Andor megint csak főszereplő, a film pedig arról szól, hogy egy vidéki település lakói egy náluk zajló filmforgatás ürügyén hogyan próbálnak pénzre szert tenni a régóta áhított kultúrházuk megépítésére. A filmekhez jó szórakozást, Lukáts Andornak pedig jó egészséget és boldog születésnapot kívánunk!

Cimkék

Hasonló tartalmak

Kultúra

it’s fine ─ a tehetetlen kiállítás

A 2022-ben alakult it’s fine művészcsoport egy anti-szuperhős mozgalomként határozza meg önmagát. Tagadják a világ pozitív alakulását, viszont a szorongás helyett a szembenézést választják. Társadalomkritikájukat mélyről jövő iróniával fogalmazzák meg, amelyből árad az őszinte keserűség, a világunkat behálózó depresszió, a kilátástalanság és az áldásos ignorálás képességének vágya.

Kultúra

Páratlan párok 3. szezon

Bősze Ádám zenetörténész, író, szerkesztő és László Ferenc történész, kritikus Páratlan párok c. előadássorozata harmadik évadának minden egyes estéjén hajdani kortársak kerülnek majd egymás mellé: egy nagy zeneszerző és egy koronás fő vagy jeles államférfiú. Csupa olyan kiemelkedő személyiség tehát, aki meghatározója és főszereplője volt a maga korának, a művészet világában, illetve a politika- és hadtörténet közegében. Kézenfekvő vagy épp meglepő párosítások, amelyek láttán rendre felmerülhet bennünk a kérdés: voltaképpen melyikük élt a másik korában? Február 27-én Joseph Haydn és Mária Terézia lesz a középpontban.

Kultúra

Filmszerész filmklub extra: Kálmán-nap

A Kálmán-napot március 7-én nézhetjük meg a Filmszerész filmklub keretén belül, és a vetítés után Hajdu Szabolcsot is köszönthetjük.

Kultúra

Határ Attila, Horváth Roland, Nagy Marcell: Torzult pillanat

A XXI. század esztétikáját és képekhez való viszonyát leginkább az érintőképernyő változtatta meg, amely fénylő simaságával a szépség új definícióját hozta. A szépség nem fenséges többé, pusztán szemet gyönyörködtetően problémátlan, sima és kizárólag pozitív érzéseket közvetít. A fenti gondolatok Byung-Chul Han A szép megmentése című művéből származnak és ellentétesen bár, de szorosan kapcsolódnak a Resident Art Torzult pillanat kiállításához.

Neked ajánlott

A