Keresés EN

budapest

Védett madarak mellett kampányol a GreenGo

A hazai közösségi autózás elindítója, a GreenGo és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) összefogott, hogy kampányt indítsanak a védett madarak ügye érdekében.

Az egyre növekvő hazai autóforgalom veszélyezteti védett madarak élőhelyeit, nem beszélve az autók és a madarak ütközéseiről. Annak érdekében, hogy a probléma megszűnjön vagy legalábbis jelentősen csökkenjen, kevesebb és tudatosabb autóhasználatra van szükség. Ezért a GreenGo, a közösségi autóhasználat hazai elindítója, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) összefogtak egymással. Erre azért is van égetően nagy szükség, mert a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint Magyarországon 2000 óta több mint 70%-kal nőtt a személygépjármű-állomány, ami több mint 4 millió darab autót jelent. Ez pedig a természeti környezet állapotának romlásával is jár: a CO2-kibocsátás és a klímaváltozás mellett a vonalas úthálózat élőhelyeket elfoglaló, feldaraboló hatása is kiemelkedő, nem beszélve az elgázolt állatok nagy számáról, valamint a fény- és a zajszennyezésről.

A kampány részeként a látványosan felmatricázott járműre egy békésen élő barkóscinege került, ami a 2023-as év madara. 

A kampány részeként a látványosan felmatricázott járműre egy békésen élő barkóscinege került, ami a 2023-as év madara. 

A barkóscinege kedves hangú, veréb méretű védett madár, amelynek különlegessége, hogy a fiókái a kirepülésük után rögtön párt választanak, akivel egész életükben együtt maradnak. Élőhelyei a nagy kiterjedésű nádasok, ám a vizes élőhelyek eltűnése, a nyaralóövezetek terjeszkedése és a megmaradt vizes élőhelyek egyre intenzívebb emberi használata veszélyezteti a barkóscinegék jövőjét. Az egész ország területén közlekedő GreenGo autón található QR-kód segítségével arról olvashatunk, hogy hogyan csökkenthetők a természetvédelmi kockázatok. 

Cimkék

Hasonló tartalmak

Gasztró Budapest

Ellopták Bernátot, a Rengeteg RomKafé főmackóját

Ismeretlenek elrabolták a több száz plüssmackójáról és kiváló forró csokijairól híres Rengeteg RomKafé főmedvéjét.

Budapest

Nőnapi adománygyűjtés Józsefvárosban – Higiéniai eszközökkel segíthetjük a rászorulókat

Adománygyűjtést szervez a Józsefvárosi Önkormányzat nőnap alkalmából, március 5-ig több helyszínen adhatunk le higiéniai cikkeket.

Budapest

Hőhullám a IV. kerületben – Miért mindig Újpesten dől meg a melegrekord?

Az elmúlt hetekben sorra dőltek meg a melegrekordok, sok közülük Újpesten. Ez a kerület lenne a város legmelegebb helye?

Budapest

Budapest és a bűvös 7-es szám

Rejtélyes oknál fogva a 7-es számot misztikus titokzatosság lengi körül. Ezért megnéztük, mi az, ami kötődik vagy kötődött ehhez a számhoz Budapesten.

Neked ajánlott

A