Hivatalosan is a tél utolsó hetéhez érkeztünk, úgyhogy ideje hangolódni a pörgésre, napsütésre – ha eddig nem tettük volna. Pénteken egy különleges japán-magyar szinkronszínházi performanszot nézhetünk meg, a Bungeiza Gekidan társulat Tóték drámájának feldolgozását, és szintén ezen a napon startol a VII. Indoor Sörfesztivál. Ha kirándulni támad kedvünk, de még nem tudjuk megvalósítani, érdemes elmenni a 14. Járatlan Utakon Fesztiválra, ahol biztos kapunk lendületet, tanácsokat. A hétkezdéshez ajánlunk még különleges jógázási formákat és helyeket, szerdától pedig az új generáció előadásaiba nyerhetünk betekintést a IV. Nextfeszten.

Február 23., Csütörtök

Fellini filmhét az Art+ Cinemában

A régi filmek kedvelőinek érdemes február 23-ától az Art+ Cinema műsorát nézegetni, március elsejéig ugyanis a 30 éve elhunyt olasz mesterre, Fellinire emlékeznek a moziban. Első nap az 1953-as Országúton indítja a sort, de megnézhetjük többek között még a La Dolce Vita, 8 és ½, Különleges történetek c. filmeket is, szinkronizáltan, minden este 8 órától.

További infók

Héjanász – Ady. Léda. Párizs.

A felolvasószínházi előadás Ady Endre életének azt a kilenc évét öleli fel, amely során múzsájával, Lédával levelek révén is kapcsolatban álltak. Ebben az időszakban idillben éltek Párizsban, a Riviérán, Budapesten és Nagyváradon, és talán észre sem vették, hogy mindeközben milyen jelentős költői életmű született meg.

A darab nemcsak a magánéletre és a szenvedélyes szerelemre, hanem az életműre is koncentrál, és úgy avat be minket is a történetbe, mintha Ady és Léda vendégei lennénk.

Szereposztás:

  • Ady Endre: Bárnai Péter
  • Diósyné Brüll Adél, Léda: Pokorny Lia
  • Narrátor: Surányi András
Író és rendező: Szederkényi Olga     

További infók 

Február 24., Péntek

Örkény István: Tóték – japán-magyar szinkronszínházi performansz

Az ősbemutató emlékére idén egy japán-magyar szinkronszínházi performanszon vehetünk részt, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet épületében. A Bungeiza Gekidan társulat (Tojama, Japán) 2022. november 29-i előadás többkamerás videófelvételének élő vetítését láthatjuk Pinczés István rendezésében, Koizumi Hirosi producer és a Debreceni Színjátszó Stúdió tagjainak közreműködésével.

Az eseményen való részvétel ingyenes.   

További infók 

VII. Indoor Sörfesztivál

söröké lesz a főszerep február utolsó hétvégéjén a Budapest Marriott Hotelben. A több mint 100 különböző csapolt sör közül bármelyiket megkóstolhatjuk: érkeznek IPA, APA és stout italok, és a felhozatal elég multikulturális lesz, hiszen magyar, cseh, német, angol és belga tételekre is számíthatunk.

Pénteken és szombaton, Katona Csaba, a Magyar Tudományos Akadémia történésze szolgál kultúrtörténeti adalékokkal, illetve tart sörivó versenyeket. Ha teljessé akarjuk tenni az estét, akkor érdemes az ételekre is vetni egy pillantást, a különleges italok mellé találó falatok dukálnak.  

További infók 

Kerala Dust (UK)

Kerala Dust 2016-ban alakult Londonban. A CAN, a The Velvet Underground és Tom Waits zenéjén felnövő banda az éjszakai klubokban töltött homályos reggelek hangulatát, a pszichedelikus rockot, a bluest és a technót ötvözi. Február 24-én őket hallhatjuk az Akvárium Klubban. Továbbá fellép a Labek and Chrobak, az est hátralévő részéért pedig a Pure Lust szervezőcsapatból Kristof KelemenMirmur, Daniel Ban és Daniel Santiago a felelős.  

További infók 

Február 25., Szombat

Farsangi Piacozás a Hunyadin

Február 25-én egy rendhagyó piacozáson vehetünk részt a Hunyadi téren, ahol a termelői portékák és finomságok mellett, a hagyományos farsangi fánkoké és churros fánké lesz a főszerep, amiket forró csokival, forralt borral és meleg teával kísérhetünk. A gyerekeket farsangi arcfestés várja, a hangulatot pedig a KlubZene DJ biztosítja.  

További infók 

Plants & Grooves: The Bazaar

Különböző palántákból és a sokféle szobanövényből válogathatunk kedvünkre február 25-én, a MANYI-ban tartott növényvásáron. Nem lesz hiány a természettel kapcsolatos designer termékekből, divat és lakberendezési árukból sem, a hangulatért pedig a Groove Cartel DJ-duó felel majd, akik egy meglepetés zenésszel társulva fogják a zenét szolgáltatni.  

További infók 

14. Járatlan Utakon fesztivál

Tizennegyedik alkalommal érkezik idén február 25-én a Járatlan Utakon, a független utazók fesztiválja, mely ezúttal 40 előadással és kerekasztal beszélgetéssel vár minden kalandort. Az egész világot átszövő történetek bemutatják, miként utazhatunk stoppal, gyalog, lovon, vitorlással, low budget vagy épp környezetbarát módon, s mindezek közben hogyan élhetjük át a talán legfontosabb, belső utazást. A tapasztalataikat ismert bloggerek és magányos világcsavargók egyaránt megosztják majd.  

További infók 

Február 26., Vasárnap

Vékony Dorottya: Az elengedés rítusai

Vékony Dorottya hosszú évek óta foglalkozik a termékenység és a reproduktív jogok kérdéskörével, tabusított és a társadalom számára láthatatlanná tett helyzetekkel. Azokra az esetekre figyel, ahol ezzel kapcsolatban valamilyen elakadás történik, ahol nem történhet meg a szülés és születés. 

A február 23-án nyíló kiállításán egy hosszú távú kutatás különböző állomásaiba nyerhetünk betekintést vasárnap is. Termékenységi rítusok újrajátszásai, az élet ciklikusságára utaló szimbólumok vizsgálata, a saját magunktól való fel- és megszabadulás gesztusai jelennek meg fotósorozatban, installációban és videómunkában, hogy aztán a kiállítótér termein végighaladva eljuthassunk az elfogadás és az elengedés revelatív élményéig.   

További infók 

Lumina Park

A Margitszigeten lévő Lumina Park meghosszabbította a nyitvatartási idejét, így ha még nem tettük volna, most feltétlenül érdemes elmenni. Vasárnap este sétáljunk egyet a varázslatos fényparkba, ahol különleges fény- és hangjáték által létrehozott mesebeli világba csöppenhetünk.

További infók

Szépművészeti Múzeum: Csarnokaink

Szépművészeti Múzeum a millennium alkalmából épült a ma és a jövő generációinak az európai kultúrához való örök érvényű kapcsolatának állítva maradandó emléket. A múzeum alapításának és gyűjteményének történetét bemutató egyórás vezetés során, február 26-án, bejárhatjuk az épület lélegzetelállító tereit, különös tekintettel a Román, a Reneszánsz és a Barokk Csarnokra.  

További infók
 

Február 27., Hétfő

Próbáljatok ki egy új jógaformát!

Hétfőn még tele vagyunk energiával, és ezt érdemes kihasználni! Kipróbáltunk néhány különleges jógázási formát, amelyek közül ti is találtok kedvetekre valót. Nem érdemes halogatni, szánjatok időt a mozgásra, főleg, ha az ilyen szórakoztató is lehet! 

További infók

Február 28., Kedd

Hajógyár x A38: Platon Karataev, Dobos Emőke

Február 28-án partért kiálthatunk a Hajógyár x A38 eseményén, ahol a Platon Karataev lesz a meghívott vendég. A tavalyi év hazai alternatív zenéjének egyik legkiemelkedőbb lemezét létrehozó zenekara duó formációként érkezik, és a csapat kiegészül egy kiemelkedően tehetséges látványtervező-illusztrátorral, Dobos Emőkével is.

A Platon Karataev koncertje előtt Hegyi Dóri (Ohnody) beszélget a közös munkafolyamatokról Dobos Emőkével, Balla Gergellyel és Czakó-Kuraly Sebestyénnel.

További infók

Március 1., Szerda

IV. Nextfeszt

Nextfeszt idei programjában szereplő előadások és produkciók intimek és személyesek: a szorongásról, a kiégésről, az izoláltságról, a traumafeldolgozásról és a válságkezelésről szólnak. Szembenéznek olyan témákkal, amelyekkel a korábbi generációk nem mertek, vagy nem tudtak. Vallanak a hibáikról, a titkaikról, tanulási folyamatukról, önismeretei útjukról, és közben rengeteget tanítanak nekünk, nézőknek is – önmagunkról. Március elején négy napon át a Trafóban nézhetjük meg az új generáció alkotásait.  

További infók

Ha további programokat böngésznétek, ide kattintsatok!

Címkék