Egy új, a modernizáció és a szerelem élményének összefüggéseit vizsgáló kutatásban 45 ország közel 9500 lakója értékelte párkapcsolatát megadott szempontok alapján, így bizonyosodott be, hogy a magyar párok a legszerelmesebbek.

A Wrocławi Egyetem tudósai összesen 6 kontinens 45 országában élőkön végeztek vizsgálatot, hogy megtudják, van-e hatása a modernizációnak arra, ahogyan megéljük a szerelmet. A kutatásban 9474, párkapcsolatban élő személy vett részt, akik az intimitás, a szenvedély és az elköteleződés összetevőit vizsgáló Sternberg-féle szerelemkérdőív segítségével vallottak kapcsolatukról. Itt Magyarország szerezte a legmagasabb pontszámot, 9 pontból 7,94-et kapott, megelőzve a dobogós Malajziát és Portugáliát, leghátul pedig Dél-Korea, Uganda és Pakisztán végzett. 

A kutatásban azt vizsgálták, hogy a szerelemfaktor hogyan alakul az egyes országok fejlettségéhez viszonyítva, így vizsgálták a területek fejlettségét az egészségügy, az infrastruktúra és a gazdaság terén (WMI), illetve a várható élettartam, az oktatás állapota és a személyes egészség kérdései (HDI) szempontjából is. De az ország éves átlaghőmérséklete, a nemek közötti egyenlőség és a közösség szerepe is fontos tényezői voltak a kutatásnak.

Ennek alapján a fejlettebb országok lakói boldogabbak a párkapcsolatukban, mivel a magasabb életszínvonal arra is lehetőséget kínál, hogy többet foglalkozzunk partnerünkkel, közelebb kerüljünk egymáshoz, noha az eredményt a gyermekvállalás kitolódása is befolyásolja. A kutatás szerint ezenkívül a közösségi értékeket fókuszba helyező, melegebb éghajlatú országokban boldogabbak a párok. Az eredmények tehát némiképp alátámasztják azt a hipotézist, amely szerint a modernizációs folyamatok befolyásolják, hogy hogyan éljük meg a szerelmet. 

Forrás: Nature.com

Címkék