Nem mindennapi élmény besétálni a Gresham-palota tereibe, egyrészt mert a hotel személyzete már akkor figyel ránk, amikor átlépjük a küszöböt, másrészt mert gyönyörű tér fogad bennünket. Budapest egyik legszebb épületében érdemes körülnézni, mert az apró mozaikok, a színes ólomüveg ablakok, a kupola és az egész tér kialakítása olyan hatást kelt, hogy biztosan eláll a lélegzetünk. Arról pedig még nem is beszéltünk, hogy aki figyelmesen járja be a palotát, felfedezheti a rejtett szíveket, amiknek megvan a titkos története.

A Széchenyi téren álló Gresham-palota egyike a legszebb szecessziós épületeinknek, sőt, több Duna-parti épülettel együtt a világörökség része. A Quittner Zsigmond és a Vágó fivérek tervezte épület már a saját korában is a legmagasabb fényűzés példája volt, és mivel a tervezők szabad kezet kaptak az építtető Gresham Biztosítótársaságtól, így a székházat a kor legnevesebb művészeivel együtt alkották meg. Az 1906-ban felépült Gresham-palota homlokzatdíszeit Maróti Géza, a kovácsoltvas kaput Jungfer Gyula, a passzázs falait burkoló csempéket Zsolnay Vilmos, az ólomüveg ablakokat pedig Róth Miksa készítette, úgyhogy nem meglepő, hogy egy összművészeti alkotás jött létre a Lánchíddal szemben. 

Kedves történet kapcsolódik ahhoz, hogy miért is van tele egy valamikori biztosítótársaság palotája szívmotívumokkal. Bár elsőre arra gondolnánk, hogy a szecesszió hozza magával a szimbólumot, Esküdt Judit, a Four Seasons Hotel Gresham Palace Budapest PR- és kommunikációs igazgatója egészen más történetet tud mesélni a szívekről.

Az épületet tervező építész, Quittner Zsigmond beleszeretett a ház egyik lakójába, szerelme jeléül pedig a legkülönfélébb helyekre szórta el a szíveket.

Az épületet tervező építész, Quittner Zsigmond beleszeretett a ház egyik lakójába, szerelme jeléül pedig a legkülönfélébb helyekre szórta el a szíveket.

Szívvadászatunk során a lépcsőház színes üvegajtajain, a lámpákat tartó falikarokon és a Múzsa terét elválasztó kovácsoltvas kapuk alján fedeztünk fel szíveket. Amíg a passzázs terében kerestük a legszerelmesebb szimbólumokat, szerencsénkre épp elindult a lift, így mosolyogva realizáltuk, hogy a felette lévő táblán a szintek is szívformában vannak jelölve. Aki bejut a lépcsőházba, annak érdemes feltekinteni, ugyanis a mennyezetet is szívek díszítik, ahogy a valamikori felvonó melletti korlátokat is. A legtitkosabb szívhez pedig egy lakosztályba is besurrantunk, ugyanis a Váralagútra tekintő ablakkeretben is ott vannak a szívek.

Címkék