Már rögtön az év elejére jutott több olyan film is, amiért megéri mozijegyet váltani, ezeket most össze is gyűjtöttük az alábbi listánkban. Az összeállítást a budapesti művész mozik kínálata, valamint szubjektív szempontok alapján készítettük, elsősorban az elmúlt és a következő néhány hét bemutatóira támaszkodva. Az olyan rendezők legújabb alkotásai mellett, mint Steven Spielberg, Darren Aronofsky vagy Martin McDonagh, több filmfesztivált is ajánlunk februárra.

A bálna (2022 – rend.: Darren Aronofsky)

Brendan Fraser egy tőle szokatlan szerepben tért vissza a köztudatba A bálna című filmmel, melyben alakítása annyira erős, hogy alighanem hamarosan ismét válogathat majd a felkínált szerepek között. 

Darren Aronofsky (Rekviem egy álomért, Fekete hattyú) rendezése Samuel D. Hunter színdarabja alapján készült, a főszerepben Charlie-val, egy 270 kilós, magányosan élő középiskolai tanárral, akinek egyetlen segítsége Liz (Hong Chau – Watchmen, Homecoming), ám egy nap szeretné újjáépíteni kapcsolatát 17 éves lányával, Ellie-vel (Sadie Sink – Stranger Things). A Charlie lakásában játszódó kamaradráma története mindössze 5 napot dolgoz fel, így még inkább előtérbe kerülnek a kiemelkedő alakítások.

Itt vetítik: Corvin mozi, Művész Art Mozi, Puskin mozi, Toldi mozi, Tabán artmozi, Kino Cafe Mozi, Uránia Nemzeti Filmszínház, Art+Cinema

Kopogás a kunyhóban (2023 – rend.: M. Night Shyamalan)

Február elején került a mozikba M. Night Shyamalan (Hatodik érzék, Jelek, A falu) legújabb filmje, a Kopogás a kunyhóban, ami A bálnához hasonlóan egy nagyrészt egyetlen helyszínen – spoiler: egy kunyhóban – játszódó dráma, és ugyancsak adaptációról van szó. 

Egy család vakációzni indul a félreeső kunyhóba, ahol négy fegyveres fogságába esnek, akik iszonyatos választás elé állítják őket. Bár Shyamalan legutóbbi rendezései nem tartoztak karrierje legjobbjai közé, a Kopogás a kunyhóban egy nagy lépés a jó irányba, még akkor is, ha a filmet itt is a színészek cipelik a hátukon, többek között Jonathan Groff (Glee, Hamilton), Dave Bautista (A galaxis őrzői, Szárnyas fejvadász 2049) és Rupert Grint (Harry Potter-filmek).

Itt vetítik: Corvin mozi, Toldi mozi, Művész Art Mozi

Az almafa virága (2023 – rend.: Szűcs Dóra)

Hivatalosan február 16-án kerül mozikba Az almafa virága, az első olyan koprodukció, amely egy európai ország és Vietnam között jött létre, és amelynek kapcsán még mi is vezettünk egy városi sétát tavaly ősszel. Aki esetleg nem szeretne addig várni, már február 13-tól láthatja a filmet (premier előtt) a lent felsorolt filmszínházak valamelyikében.

A két idősíkon, napjainkban és a 70-es években játszódó szerelmi történet Budapest és Vietnam múltjába és jelenébe is elrepíti a nézőt. Szűcs Dóra (Budapest, ahol a szerelem kezdődik, Patthelyzet) rendezésében Nari Nguyen (Drakulics elvtárs) és Koltai-Nagy Balázs (Bátrak földjeBudapest, ahol a szerelem kezdődik) a jelenkori szál főszereplői, míg a 70-es évekbeli idősíkon Dzhuliya Lam (Budapest, ahol a szerelem kezdődik) és Sütő András (Viharsarok).

Itt vetítik: Kino Cafe Mozi, Tabán artmozi, Corvin mozi, Uránia Nemzeti Filmszínház

Tár (2022 – rend.: Todd Field)

A Tár középpontjában Lydia Tár fiktív karmester áll, aki szakmájában a legnagyobbak közé tartozik, magánemberként viszont közel sem tökéletes. Todd Field (Apró titkok, A hálószobában) rendező-forgatókönyvíró kimondottan Cate Blanchettre (Benjamin Button különleges élete, A Gyűrűk Ura-filmek, Aviátor, Blue Jasmine) írta a főszerepet, aki nagyon meg is hálálta a kitüntetett figyelmet – persze tőle ez egyáltalán nem meglepő.

Az alkotás központi témája, hogy szétválasztható-e egy toxikus személyiség a művészeti alkotásaitól, a választ azonban minden nézőnek magának kell megtalálnia, hiszen szerencsére Field nem rágja a szánkba, árnyalva ezzel a cancel culture jelenséget is. A filmet február 16-tól vetítik hivatalosan, premier előtt azonban az Urániában és a Művész Art Moziban is el lehet csípni.

Itt vetítik: Uránia Nemzeti Filmszínház, Művész Art Mozi, Corvin mozi, Puskin mozi

Babylon (2022 – rend.: Damien Chazelle)

Damien Chazelle (Whiplash, Kaliforniai álom) a korai Hollywood időszakába, a hangosfilm hajnaláig repít vissza minket legújabb filmjével, a Babylonnal, melyben olyan színészeket láthatunk a főszerepekben, mint Brad Pitt, Margot Robbie (The Suicide Squad, A Wall Street farkasa, Volt egyszer egy Hollywood) és Diego Calva (Narcos, A fegyenc).

A film nyíltan merít az Ének az esőben cselekményéből, azonban elsősorban a hollywoodi csillogás mögött rejlő szó szerinti mocskosságot és dekadenciát mutatja be további kikacsintásokkal megfűszerezve, mindenfajta finomkodás nélkül.

Itt vetítik: Corvin mozi, Puskin mozi, Művész Art Mozi, Toldi mozi, Uránia Nemzeti Filmszínház, Art+Cinema

A Fabelman család (2022 – rend.: Steven Spielberg)

Steven Spielberg legfrissebb alkotásában a saját személyes történetét, a filmezés iránti szeretetét vitte vászonra. A Fabelman család gyakorlatilag egy önéletrajzi film, melyben Spielberg elénk tárja, hogyan vált korunk egyik legsikeresebb rendezőjévé, ezzel pedig utólag sok stílusjegyének eredetére is választ kaphatunk belőle. A filmben Gabriel LaBelle (Ragadozó) játssza az ifjú Spielberget, míg a szüleit Michelle Williams (Viharsziget, Venom) és Paul Dano (Vérző olaj, 12 év rabszolgaság) alakítják.

Itt vetítik: Corvin mozi, Művész Art Mozi, Puskin mozi, Uránia Nemzeti Filmszínház, Art+Cinema

A sziget szellemei (2022 – rend.: Martin McDonagh)

Az Oscar-díjas Martin McDonagh (ErőszakikHárom óriásplakát Ebbing határában) ismét Colin Farrell-lel (Erőszakik, Az emlékmásNagy Sándor, a hódító) és Brendan Gleesonnel (Erőszakik, New York bandái, Harry Potter-filmek) forgatott együtt, ami ezúttal is egy kiemelkedően erős együttállást eredményezett. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy A sziget szellemeit hét Oscarra jelölték, számos más díjat pedig már be is zsebelt.

A film hősei országos cimborák, Pádraic és Colm, akiknek a kapcsolata zsákutcába kerül, miután Colm minden előzmény nélkül véget vet barátságuknak. Pádraic kész mindent elkövetni, hogy helyrehozza a dolgokat, és nem hajlandó nemleges választ elfogadni. Folyamatos próbálkozásai azonban csak megerősítik korábbi barátját az elhatározásában, az események csakhamar eldurvulnak, a következmények pedig megrázóak lesznek.

Itt vetítik: Corvin mozi, Művész Art Mozi, Puskin mozi, Uránia Nemzeti Filmszínház

+1 Larry (2022 – rend.: Bernáth Szilárd)

Noha Bernáth Szilárd filmjét már december 1-je óta játsszák a mozik, mégsem hagyhattuk ki a februári listánkból, hiszen nem csupán mi szerettük nagyon a Larryt, de nemrég 4 kategóriában is megnyerte az alkotás a Magyar Filmkritikusok DíjátLegjobb férfi főszereplőVilmányi BenettLegjobb női epizódalakítás – Szandtner AnnaLegjobb férfi epizódalakítás – Onofer LászlóLegjobb első film – Bernáth Szilárd.

A Larryt február 15-ig még biztosan játsszák a mozik, ezért aki elkövette azt a hibát, hogy még nem nézte meg, az mindenképpen használja ki a lehetőséget. A filmről írt kritikánkat itt olvashatjátok.

Itt vetítik: Művész Art Mozi, Puskin mozi, Toldi mozi, Tabán artmozi, Kino Cafe Mozi, Uránia Nemzeti Filmszínház

Filmfesztiválok

Február 9-én és 10-én a Kino Cafe Moziban rendezik meg a Budapest Independent Film Festivalt, ahol összesen 15 műfajból láthatnak válogatást a nézők, elsősorban feltörekvő filmesek munkáiból. A programba fikciós és dokumentumfilmek, rövidfilmek, animációs filmek és zenei videók is bekerültek. A belépés ingyenes, jegyet váltani a Kino Cafe Mozi pénztárában lehet.

Február 15. és 19. között érkezik a 12. Finn Filmnapok, melynek a Toldi mozi ad otthont. A nézők több nagyjáték-, dokumentum- és rövidfilmen keresztül közelebb kerülhetnek a „nordic” mindennapokhoz és ahhoz a fanyar és csendes humorhoz, amely átszövi ezt a kultúrkört. A fesztivál alatt azok számára, akik nem tudnak személyesen részt venni a vetítéseken, két alkalommal a Távmozi platformján is elérhetővé tesznek alkotásokat a szervezők. Minden film angol és magyar nyelvű felirattal látható, elővételben ezen a linken lehet jegyeket vásárolni.

Február 15. és április 6. között a Blinken OSA Archívumban tíz filmet láthatunk a 2022-es Verzió Filmfesztivál programjából a Re:Verzión. Újra levetítik a 19. Verzión közönségdíjjal kitüntetett, Egy újságíró meggyilkolása című filmet a szlovák oknyomozó újságíró, Ján Kuciak elleni merényletről. Látható lesz több, a fesztiválon népszerű magyar dokumentumfilm: az Elmúlt, oszt jól vanA magunk módjára üvölteni, a KIM és A döntés, és mindegyik magyar film után az alkotókkal is találkozhatunk. 

Az Art+Cinema csapata Federico Fellini előtt tiszteleg majd egy retrospektív vetítéssorozattal a február 23. és március 1. között zajló Fellini Héten. Olyan legendás filmek kerülnek újra vászonra, mint Az édes élet, a 8 és 1/2 vagy az Országúton.

Címkék