Számtalan érdekes történet kötődik a jubileumát ünneplő Béke Hotelhez, ami 1913 májusában még Britannia Szállóként nyitotta meg kapuit. Móricz Zsigmond itt tartotta a Nyugat-Barátok Köre üléseit, Móra Ferenc titkos találkozókat bonyolított a 150-es szoba ajtaja mögött, itt házasodott össze a Korda házaspár, a rejtélyes Mr. Foster pedig már a nyitás óta áll a szálló előterében, ahol megfigyeli a dolgozókat és köszönti a vendégeket. Na de miért nevezik Haranghy Múzeumnak?

Sok mindenről tudna mesélni a 110 éves Radisson Blu Béke Hotel: bálokról, művészetről, építészetről, titkos szerelmekről és a háborús évekről, aki pedig az elkövetkező 4 hónapban ellátogat a szállodába, meg is hallgathatja ezeket a történeteket. A jubileumot ünneplő hotel kulturális és gasztronómiai különlegeségekkel várja a látogatókat. Ilyen a zárt körű, hétfogásos vacsoraest a Zsolnay Kávéházban, amit Tóth Zoltán séf és csapata a szálloda emblematikus alakjaira komponált, vagy a klasszikus angol teadélután, amellyel a Britannia Szálló múltja előtt tisztelegnek.

Valóságos luxus volt a Britannia Szálló

1913-ig nyúlik vissza a szálloda története, ekkor nyitotta meg a nyugati utazásaiból hazatért Fábri Henrik. A kávékereskedő hamar ráérzett az idegenforgalomban rejlő potenciálra, és a Nyugati pályaudvar közelsége miatt forgalmas, ám színvonalas szállóval nem rendelkező Teréz körúti helyszínre esett a választása, hogy megnyissa a Britannia Szállót. A lakóházból luxusszállóvá avanzsált épületben központi fűtés és porszívó, fürdőszoba, perzsa szőnyeg, velencei csillárok és hatalmas tükrök várták a vendégeket, akik hamar ideszoktak, főleg úgy, hogy a szomszédos London Hotelben a legnagyobb luxust a szobába beállított bádoglavór jelentette.

A népszerűség, a szakértelem és a gondoskodás azonban egy idő után kevésnek bizonyult, ugyanis a gazdasági világválság idején Fábri Henrik egyre nehezebben tartotta fenn a szállót, amit végül el kellett adnia. Kisebb-nagyobb megpróbáltatások után a Britannia vezetése a 20-as évekre Németh Aladárra szállt – feleségével a debreceni Aranybikát üzemeltette, úgyhogy elég gyakorlott volt a szállodabizniszben. A polgárság igényei szerint alakíttatta át a tereket, s mivel egyre több vendég érkezett, létrehozták az alagsori Szondi sörözőt, és nagyjából ekkor kerültek az első Haranghy Jenő-alkotások is az épületbe.

Haranghy Múzeumnak becézték

Hogy lesz múzeum egy hotelből, ráadásul úgy, hogy a szálló funkciója meg sem szűnik? A Szondi söröző és borozó munkálatainál került a hotel életébe Haranghy Jenő, az Iparművészeti Főiskola tanára, az ő üvegablakai, mozaikjai és festményei díszítették az éttermet. De a hotel tereiben szinte mindenhol találkozhatunk Haranghy-alkotásokkal: 

az egykori Kupolateremben 14 Shakespeare-mű illusztrációi borították a falakat, a legenda szerint az iparművész mindegyikre ráfestette a feleségét. 

az egykori Kupolateremben 14 Shakespeare-mű illusztrációi borították a falakat, a legenda szerint az iparművész mindegyikre ráfestette a feleségét. 

Az 1937-ben megnyitott Kupolaterem hatalmas, díszes üvegtetejét is Haranghy tervezte, különlegessége abban rejlett, hogy szétnyitható volt, így a bálozók sok esetben a csillagos ég alatt mulatozhattak. Sőt, az épület mélygarázsát, ami az első volt Budapesten, pontosan a kupola alatt alakították ki, így a tetőn bevilágító napfény egyenesen lejutott az autókhoz, az üveg táncparkettet pedig alulról világították meg. A kupolát tulipánok és a négy őselem ábrázolása borította, ma viszont a Zsolnay Kávéház terében láthatjuk kifüggesztve, ugyanis a folyamatos bővítéseket és átalakításokat megsínylette a szerkezet. Hogy a terembe még több széket tudjanak bepakolni és növelhessék a nézőszámot, a kupolát tartó vastag oszlopokat jóval vékonyabbakra cserélték, így az üvegtető statikája megromlott, és a 80-as években felrobbantották a termet. A kupolát persze előtte szétszedték, és az ezerdarabnyi üveget meg a vázat már az új, földszinti helyén rakták össze.

Móricz társasági esteket, Móra titkos légyottokat szervezett a szállodába

Az akkor még Britannia néven futó szálló a kulturális életből sem hiányozhatott: Móricz Zsigmond a Sárga teremben szervezte a Nyugat-Barátok Köre összejöveteleit, amelynek megnyitóján Kosztolányi, Karinthy és Szabó Lőrinc is ott volt, de a programokon Babits, Bartók Béla és a fiatal József Attila is megjelent. 

Az akkor még Britannia néven futó szálló a kulturális életből sem hiányozhatott: Móricz Zsigmond a Sárga teremben szervezte a Nyugat-Barátok Köre összejöveteleit, amelynek megnyitóján Kosztolányi, Karinthy és Szabó Lőrinc is ott volt, de a programokon Babits, Bartók Béla és a fiatal József Attila is megjelent. 

Itt minden napnak megvolt a maga tematikája, így a hétfő a pszichológusok, a kedd a költők, a szerda a színház, a csütörtök Nagy Endre konferanszié napja volt, míg a péntek a képzőművészeté. A szombati programokat sokáig úgy határozták meg, hogy illeszkedjenek a nők napjához, ugyanakkor a folyamatos panaszkodás, a férfiak részéről pedig a nem szűnő gúnyolódás miatt Móricz beszüntette, és az irodalomnak adta ezt a napot.

A szállóban egykor Móra Ferencről is elneveztek egy szobát, az író ugyanis rendszeresen a Britanniában szállt meg, ha munkaügyei vagy titkos légyottjai a fővárosba szólították. A családos Móra 1932 nyarán találkozott először a nála 20 évvel fiatalabb Kalmár Ilonával, akivel rögtön egymásba szerettek, innentől kezdve titkos levelezés és találkozások zajlottak kettejük között, utóbbiaknak a Britannia 150-es szobája volt a helyszíne.

A háború után Béke Hotelként éledt újra

A II. világháború idején a Vörös Hadsereg vette birtokba a szállodát, itt élt családjával a szovjetek főparancsnoka, akik egyébként fizettek is a szállásért. Németh Aladár a pénzt a szállodába fektette, rengeteg bútort és kiegészítőt gyűjtött össze a hotel pincéjében, hogy a háború után fel tudja újítani az épületet, de az 1949-es államosítás közbeszólt. 

Miután az itt állomásozó szovjetek elhagyták az épületet, újranyithatott szállodaként, ekkor vette fel a Béke nevet.

Miután az itt állomásozó szovjetek elhagyták az épületet, újranyithatott szállodaként, ekkor vette fel a Béke nevet.

A 60-as években újra felfedezték az emberek, ismét működött a kávéház, és a vendégeket különféle műsorokkal mulattatták, sőt, az előadásokat külföldiek is rendszeresen látogatták. Fellépői között volt Hofi Géza, Koós János, Máté Péter, Honthy Hanna és Korda György. A táncdalénekes ráadásul itt tartotta esküvőjét is Balázs Klárival.

Az elmúlt évtizedekben többször is felújították az épületet, a legutóbbi munkálatok, melyeknek köszönhetően teljesen megújult a Radisson Blu Béke Hotel, 2022-ben fejeződtek be, így a vendégek azóta már mind a 247 szobában és 8 lakosztályban élvezhetik a vendéglátást. A 110 éves hotel születésnapi ünnepségsorozata megidézi az ikonikus szálló kulturális és művészeti emlékeit, és egy különleges gasztronómiai utazás során a kézműveshagyományairól híres Zsolnay Kávéház múltját is. Aki pedig kedvet kapott a hotel titkainak felfedezéséhez, az a Korzózz Velünk A Britanniától a Békéig sétáján bejárhatja az épületet.

Címkék