Az új eszköz egy speciális fa- vagy betontömb, amely magában tartja a vizelet nagy részét, csak a kutyák számára érezhető szagot bocsát ki, és kihasználja az állatok területjelölési ösztönét.

Az új eszközt a nemrégiben felújított Déri Miksa utcában tesztelik, egyelőre egy darabot helyeztek ki belőle. A cseh találmányt a ZöldEb Kutyás Érdekvédelmi Egyesület tanácsára létesítették, segítségével védenék meg a park növényzetét és az utca tisztaságát. A találmány a kutyák területjelölési ösztönére alapoz, a domináns kanok és szukák ugyanis vizelettel jelölik meg a területüket, ha másik kutya által hagyott szagmintát éreznek, akkor pedig felüljelölik azt, így lényegében mindig ugyanarra a helyre pisilnek, ehhez már egy tíz centi magas tárgy is elegendő. 

Ezt a jellegzetes viselkedést használja ki az új találmány, amely egy speciális, betonból vagy fából készült, üreges oszlop, benn tartja a vizelet nagyobb részét, és csak annyi szagot enged vissza, amennyi csak a kutyák számára érzékelhető. A fából készült szerkezet nagyjából 20 ezer forintba, míg a nagyobb terhelésre tervezett betonszerkezet 120 ezer forintba kerül. Ez az összeg a takarítás vagy a növénycsere áránál lényegesen olcsóbb, még úgy is, hogy egy akkora területre, mint a Déri Miksa utca, jóval több kellhet belőle, mint egyetlen darab. Az új találmányt Csehországban már több városban használják, Lengyelországban és Kanadában pedig a Józsefvároshoz hasonlóan szintén tesztelik. 

Forrás: Józsefváros Újság

Címkék