Tavaly decemberben zárt be Budapest egyik ikonikus szállodája, a szecessziós Gellért Szálló, ám hamarosan megindulhatnak a felújítási munkálatok, ami már évek óta várat magára. Az épületet a 20. század legismertebb és legkeresettebb magyar építészei tervezték, és világszerte a csodájára járt mindenki, de az azóta eltelt évtizedek sajnos megtépázták a szálló épületét. A rekonstrukció az Archikon tervei szerint valósul meg, nekik köszönhetjük a Párisi Udvar Hotel, a Hotel Oktogon és az Andrássy úti Hotel Moments megújulását is. A tulajdonos tervei szerint a Gellért Szálló egy felső kategóriás hotelként nyitja majd meg újra a kapuit.

2022. december 1-jén leoltották a fényeket, és elindult a Gellért Szálló felújítása és egy egészen új korszak is az épület történetében. A szállodát a korszak legismertebb építészei tervezték a 20. század elején, a Budapestet is ámulatba ejtő szecessziós stílusban. A Hegedűs Ármin, Sebestyén Artúr és Sterk Izidor tervezte épület 1918 szeptemberében nyitott meg.

A legendás szálloda valamikor a mérhetetlen luxus definíciója volt, ma azonban egykori fényét beárnyékolja az évtizedek óta elmaradt felújítás és a szocializmus ódon bája. A komplex műemléki rehabilitációkkal foglalkozó Archikon olyan szállodákat újított már fel, mint a Párisi Udvar Hotel Budapest, a Hotel Oktogon vagy az Andrássy úti Hotel Moments. 

A mostani felújítás vonatkozik a homlokzatokra, a négy kiemelt műemléki térre, a közösségi terekre, a hotelszobákra, valamint a gépészeti és az épületvillamossági rendszerekre. A Gellért Szálló új tulajdonosa a BDPST Group, akik egy felső kategóriás hotellé szeretnék tenni a Gellértet. A Szent Gellért Gyógyfürdő és Uszodát egyelőre nem tervezik felújítani a szállóval együtt, de a jövőbeli tervek között ez is szerepel.

Forrás: Építészfórum

Címkék