Habár már jó eséllyel a karácsonyfának és az utolsó csepp pezsgőnek is hűlt helye, az ünneplésnek még nincs vége. Január 22-én éjszaka egy újabb jeles esemény elé nézünk: a kínai hagyományok szerint átlépünk a Nyúl évébe. A holdújév vagy tavaszünnep az ázsiai kultúrák kiemelkedő ünnepe, melyről az érintett közösségek a világ minden pontján megemlékeznek. Nem lesz ez másként Budapesten sem: január 28-29-én újévi vásárba (ezzel együtt pedig kulturális programokba) kapcsolódhatunk be a budapesti kínai negyedben, a Monori Centerben.

Kínai holdújév és újévi vásár

Három év kihagyás után, a magyarországi kínai közösség újra kulturális programokkal köszönti a kínai újévet, vagyis azt, hogy január 22-én éjszaka elbúcsúzunk a Tigris évétől, és belépünk a Nyúléba. Ebben az időszakban a keleti kultúrában újévi vásárokat szokás tartani, amik a kínai közösségek számára akkora jelentőséggel bírnak, mint a karácsonyi vásárok a nyugati kultúrákban. Azt pedig, hogy pontosan mi is történik ilyenkor, mi magunk is megnézhetjük, ha január 28-29-én ellátogatunk a budapesti kínai negyedbe (Chinatown Budapest).

A régen templomok környékén tartott kínai újévi vásárok eredetileg vallási összejöveteleknek számítottak. Lassacskán aztán folklór előadások és vásári hangulat társult hozzájuk, ezzel együtt pedig egyre népszerűbb eseménnyé váltak a társadalom szélesebb rétegei számára is. Ma a vásári hagyomány a nemzeti örökség részét képezi. Budapesten pedig először kóstolhatunk bele ebbe az örökségbe: a jeles alkalomra Kőbánya kínai negyede díszbe öltözik, és két napon át ingyenes kültéri- és beltéri programokkal és tradicionális ételekkel ünnepel. 

Újévi vásári programok

Csak hogy egy kis ízelítőt adjunk a programokból: a Wan Hao Étterem előtti téren oroszlán- és sárkánytáncot és kínai népviseletes felvonulást láthatunk. A fedett Kínai Kulturális Központban pedig kínai hangszeres és táncos fellépéseket követhetünk végig, de megnézhetjük a híres szecsuáni (maszkváltós) operát is.

Felpróbálhatjuk továbbá a tradicionális kínai viseletet, a hanfut, részt vehetünk teaszertartáson, vagy felaggathatjuk kívánságainkat az áldásfára. Megtapasztalhatjuk (szintén ingyenesen), milyen a hagyományos kínai orvoslás szerinti kivizsgálás, elmerülhetünk a kínai kalligráfia és a kínai festészet rejtelmeiben, a gyerekek pedig interaktív játékokba kapcsolódhatnak be (például papírkivágás, csináld magad sárkány, operamaszk rajzolása vagy kínai csomókötés).

Jellegzetes ételeket kóstolhatunk, mint a jiaozi, jianbing, lamian és tavaszi tekercs, de mellettük kaphatóak lesznek kifejezetten a vásárra készült ünnepi ételek is, mint szezámos golyók, Pekingi kacsatekercsek és tangyuan (rizssütemény). A kóstoláson túl pedig akár bekapcsolódhatunk az alkotási folyamatba is, és megtanulhatunk jiaozit (vagyis kínai töltött tésztabatyut) készíteni. 

A kultúrát pedig „elvitelre” is kérhetjük: az esemény egyik főtámogatója, a Pin Dong Fang jóvoltából kézzel készített és DIY dekorációs elemeket vásárolhatunk.

Pin Dong Fang

Pindongfang.com egy kínai ajándékokat forgalmazó webshop, ahol bambusz teaszűrőtől kezdve nyelvdobon át plüss nyúlig sokféle tárgyat beszerezhetünk. Ázsiai témájú termékeik a kínai, japán és dél-koreai tradicionális és popkultúrák elemeit vegyítik, a központjuk pedig a budapesti kínai negyedben található (de a világ minden pontjára szállítanak).

Részletek

Címkék