Ritkán olvasunk mesekönyveket, pedig nagyon is megéri néha leemelni a polcról a színekkel, aranyos figurákkal és izgalmas történetekkel teli könyveket, mert sokszor igazi felüdülést kínálnak nekünk, felnőtteknek is. Trogmayer Éva és Egervölgyi Lilla Frida és Gubanc Budapesten című könyve nem egyszerűen egy gyerekeknek szóló mesekönyv, hanem még annál is jobb! Budapesti legendákkal, várostörténettel és jó pár tippel színesített mesét olvashatunk, miközben két kismadár segítségével ismerjük meg a várost.

Hogyan lehet úgy írni Budapestről, hogy izgalmas is és edukatív is legyen, ráadásul gyerekeknek is szóljon? Trogmayer Éva meséjének főszereplője két kismadár, akik a főváros minden szegletét bejárják, miközben különféle kalandokba keverednek, ráadásul a történet végén egy kis csavar is van, úgyhogy szerintünk még a felnőttek is simán belefeledkeznek az olvasásába. A budapesti izgalmakat Egervölgyi Lilla csodaszép illusztrációi színesítik. 

Történt egyszer egy szép napon, hogy az aranysárga kanári, Frida kirepült a nyugalmat adó Andrássy úti otthonából, és kezdetét vette egy végeláthatatlan kaland, amiben van borzongás, felfedezés, bátorság és barátság meg persze Budapest ikonikus helyszínei. Frida és Gubanc nem mindennapi páros, de hát kanárit és verebet eleve nem nagyon látunk kettesben repkedni a városban, főleg nem a földalatti tetején suhanni vagy a Biodómról lecsúszdázni. Gubanc egy elárvult veréb, aki kívülről fújja Budapest látnivalóit, és annyira jól ismeri minden rejtett zugát, hogy csukott szemmel is képes lenne eltalálni a Szent István-bazilikához, a Lánchídhoz, de még a János-hegyi kilátóhoz is. 

Nem lenne olyan izgalmas, ha csak egy szimpla városnézésről szólna a könyv, úgyhogy viszonylag hamar kiderül, hogy Gubancnak bizony ellensége is van a hatalmas városban, aki elől menekülni és rejtőzni kell. Amikor már azt hinnénk, hogy a lélegzetelállító izgalmaknak vége, jön a következő csavar, és kezdődik minden elölről – de addig is megtudhatjuk, mi volt régen a Margit-sziget neve, miért épült a Hősök tere, és hogy az Állatkertben működik vadállatmentő központ. 

Meglehet, hogy számunkra már nem ad annyi újdonságot a könyv, mert tisztában vagyunk a Lánchíd oroszlánjainak legendájával, és jó sok mindent tudunk a Normafáról, de szerintünk szuper ötlet, hogy Budapest történetével, érdekességeivel és legendáival úgy ismertetjük meg a gyerekeket, hogy közben egy aranyos mesét is kapnak hozzá, úgyhogy mi szívesen ajándékoznánk ezt a könyvet ismerőseink gyerekeinek.

Frida és Gubanc Budapesten

  • HVG Kiadó
  • 62 oldal
  • 5990 Ft
 

Címkék