Valószínűleg a „nem normális”, talán még az „őrült” jelzővel is illetnénk valakit, ha meglátnánk, hogy míg mi sapkában, sálban, meleg kabátban vacogunk a téli hidegben, addig ő egy szál fürdőgatyában, mezítláb fut a hóban – ha lenne hó –, sőt az edzés végeztével megmártózna a Duna fagyos vízében. Schirilla György pont ezt tette az 50-es évektől kezdve, miközben a maratonra és a jeges Duna átúszására edzett.

Schirilla György minden télen átúszta a jeges Dunát, amivel be is írta magát a legfurább figurák csarnokába, meg persze az ország szívébe is. Lehet, hogy néhányan futóbolondnak vélték a különös szokás, meg persze az edzésterve miatt, hiszen mégis ki az, aki a hidegben fürdőnadrágban, ráadásul mezítláb futja a kilométereket, majd mindezt megkoronázza a Duna hideg vizében való lubickolással? Schirilla, a nemzet rozmárja. A szupermaratonisa még a Budapest-Moszkva távot is lefutotta, egészen pontosan 202 óra 6 perc (32 nap) alatt, ezzel köszöntve a nagy októberi szocialista forradalom 50. évfordulóját.

Schirilla 1999-ben elhunyt, örökségét fia, ifj. Schirilla György vitte tovább, aki nemrég bejelentette visszavonulását, mert már nem elég hideg a Duna vize. 

Címkék