Autóval utazni kényelmes, de ingerszegény, a bicikli meg hosszútávon jó erőnlétet kíván – aki viszont a haladás élményét összekapcsolná a környezet kínálta szépséggel, az válassza a hajót! Nemcsak a friss levegő, hanem az elképesztő panoráma is amellett szól, hogy a Dunakanyart a folyó segítségével járjuk be – ehhez sem külön jogosítvány, sem drága jármű nem kell, elég, ha jegyet váltunk valamelyik menetrend szerinti hajóra.

A MAHART PassNave járatok előnye, hogy egy nap nem csak egyszer közlekednek, így aki strandolna vagy bebarangolná egyik-másik települést, nyugodtan leszállhat. A jegyárak sem időpontra vagy szakaszra szólnak, hanem dunakanyari napijegyek – áruk egységesen 1500 forint. Aki kerékpárt vagy kutyát vinne, az készítsen be plusz egy ezrest – a Kajla útlevéllel rendelkező gyerekek díjmentesen utazhatnak!

Visegrádról Visegrádra

Az egyik legnépszerűbb útvonal a Duna két partját köti össze: nemcsak az egymással szemben levő Visegrád és Nagymaros közelíthető így meg, hanem Zebegényben is leszállhatunk – aki nem érez magában elég erőt, hogy megmássza a fellegvárat, inkább ott bolyongjon a zegzugos utcákon. Látnivaló bőven akad, a strand remek, kávézó, BBQ, rétesező várja az éheseket. Ezzel a hétközben is működő járattal Dömös is megközelíthető – a Danu Kemping közvetlenül a parton található, s aki nem a remek panorámát biztosító dunai strandon hűsölne, az a sátorhelyen túl medencét is talál.

Vác és Visegrád között

A barokk Vác nem a klasszikus nagy körjáratnak egy állomása – Verőcén át Visegrádig megy a hajó, ahol akár át is szállhatunk. Az útvonal persze visszafelé is működik, így aki Budapest felé menne haza, gond nélkül ott is zárhatja a napot, hisz csak egy ugrás a kikötőtől a vasútállomás. Az ország egyik legjobb cukrászdájába, a Mihályiba érdemes elsétálni, de aki egy jó burgerre vagy egy levezető steakvacsira vágyik, ugyancsak megtalálja a hangulatos óvárosban. Verőce – mint köztes állomás – a fürdőzők kedvence, hisz a több kilométer hosszú partszakaszon minden plédnek jut hely.

A rácoktól a svábokig

Legközelebb Budapesthez a szentendrei megálló van, ahonnan – Leányfalu és Tahitótfalu érintésével – szintén elhajózhatunk Visegrádra; mindkét város csodálatos titkokat tartogat. Ha van toplistája a romantikus magyar településeknek, az első ötben a helyük. Erről a járatról a dunai szigeten is leugorhatunk. Aki eldugott strandokat keres, ezzel induljon el!

Mivel menjünk Szobra?

Természetesen a békés, balparti Szob sem maradhat ki – amikor mozdulni sem lehet a Dunakanyarban, ott akkor is békében sétálhatunk vagy kávézhatunk. Nincsenek zsúfolt strandok, kávéházi tömegjelenetek. Aki odavágyik, Esztergomban vagy Zebegényben is hajóra szállhat. Ha ott fejeznénk be a dunakanyari kirándulós napot, nem döntünk rosszul: a zónázó vonat utolsó állomása ez, így bő egy óra alatt Budapestre érhetünk, lebarnulva, feltöltődve és kellemesen elfáradva.

Címkék