Mindig öröm, amikor fővárosunk szépségét méltatják, halljuk azt egy turistától az utcán, vagy látjuk egy-egy netes rangsorban, ami szerencsére rengeteg emberhez el tud jutni. Most a World of Statistics Twitter-oldalán jelent meg egy lista, ahol Budapest Bécset és Milánót is megelőzte mint lenyűgöző nagyváros.

Budapest évről évre előkelő helyen végez a turisztikai portálok listáin mint látogatásra érdemes, kulturálisan pezsgő, épített örökségeit tekintve kiemelkedő desztináció. És persze minél rangosabb magazin/online site, Instagram- vagy Twitter-profil publikálja a listát, annál több és relevánsabb felhasználóhoz jut el a hír. Jól ismerjük az internet erejét, és azt is, hogy rengeteg az olyan világjáró, aki a hasonló listázások nyomán indul például európai körutazásra, veszi fel a kipipálandó helyek közé a még meg nem látogatott, de annál gyönyörűbb helyeket. 

World of Statisticsen megjelent lista karácsony második napjától mostanáig már 2,6 millió emberhez jutott el. De mi alapján készítették el ezt a 10-es felsorolást?


A megfejtést az onlinemortgageadvisor.co.uk oldal matematikai (!) elemzéseiben kell keresnünk. Ez az oldal a világ nagyvárosaiban található épületeket vizsgálja és veti össze aszerint, hogy mennyire felelnek meg az aranymetszés szabályának. A munkát a Google Street View-ból, szemközti, homlokzati nézet szerint végzik. 

Tízes listájuk a következőképpen néz ki:

1. Velence, Olaszország
2. Róma, Olaszország
3. Barcelona, Spanyolország
4. Prága, Csehország
5. New York, USA
6. Athén, Görögország
7. Budapest, Magyarország
8. Bécs, Ausztria
9. Bordeaux, Franciaország
10. Milánó, Olaszország 

Címkék