A 2010-es évek eleje nagy optimizmussal startolt, és igen termékeny éveket hozott a divatszakma területén. Ekkor született meg több magyar divatmárka, köztük 2012-ben az Áron Eszter alapította AERON is, amely az elmúlt 10 év alatt nagyon szép nemzetközi sikereket tudhatott magáénak. Jelenleg több mint 20 országban van jelen, olyan nívós multibrandüzletekben, mint például a londoni Harrods vagy a Lane Crawford Shanghai-ban, amire nemcsak ők, de mi is büszkék lehetünk, hiszen nem sok hazai márka mondhatja ezt el magáról. Ráadásul az AERON mára egy tágas, letisztult térben berendezte a saját üzletét is a Szervita téren, ahol élőben is magunkba szívhatjuk azt a művészi letisztultságot, amit a márka kollekcióról kollekcióra képvisel.

Így a márka 10 éves fennállásához egy fizikai tér is párosult Budapesten, de ahogy lenni szokott, emögött egy komoly érési és elmélyülési folyamat van. Ahogy sokak esetében, úgy a márka életében is a világjárvány elindított egy önreflexív stratégiai újrakeretezést. Átértékelték a belső folyamataikat, megnézték, honnan hova jutottak el, és hogy mire szeretnének nagyobb hangsúlyt fektetni. Az AERON ekkor helyezte át a fókuszt a környezettudatos alapanyagokra, ami egyébként egybecsengett Eszter anyává válásával, és még inkább megszilárdította a „minél zöldebb” irányú eltökéltséget, és sokkal jobban odafigyeltek ezek fejlesztésére.

Erre a pontra vezethető vissza az is, hogy elindult a márka egy teljes kötött termékvonal irányába, hiszen ebben a termékcsaládban a mai napig rengeteg innováció és fejlesztés rejlik. Így jött létre egy sublime, a ZERO-kollekció, amely egy innovatív wholegarment technológiával készül. Ezt úgy kell elképzelni, mint egy 3D nyomtatót: beprogramozod a gépet, és különálló részek helyett egyetlen darabban jönnek ki a ruhadarabok, anyagfelesleg és varrásszélek nélkül. A ZERO egyébként olyan, mint egy algoritmus: moduláris, jól kombinálható bordakötött alapdarabokból áll. Kezdetben két alapszín volt (krém és fekete), aztán ezekhez minden szezonban kapcsolódik egy új szín is. A kollekció másik különlegessége pedig az, hogy az XXS-től egészen az XXL méretig elérhető.

Ahogy fentebb is említettük, az AERON ruhái már sok külföldi multibrand store vállfáin szemeznek az emberekkel, és már régóta ért a gondolat a márka alapító kreatívigazgatójában, Áron Eszterben, hogy ehhez Budapesten is méltó helyen találjon otthonra, puritán módon, más márkák keveredése nélkül. Hiszen végső soron innen indultak útnak!

„A víziónkat, a kollekciók atmoszféráját, a márka DNS-ét igazán egy saját fizikai térben tudjuk megjeleníteni, egy saját üzletben tud a leginkább kibontakozni a történet, amit el szeretnénk mondani a ruháinkon keresztül” – fejti ki Eszter.

„A víziónkat, a kollekciók atmoszféráját, a márka DNS-ét igazán egy saját fizikai térben tudjuk megjeleníteni, egy saját üzletben tud a leginkább kibontakozni a történet, amit el szeretnénk mondani a ruháinkon keresztül” – fejti ki Eszter.

Így 2022 novemberére ez az álom végre beteljesült! Az AERON egyébként már a kezdetektől fontosnak tartotta, hogy nemzetközi szinten is érvényesüljön. Mára lett egy üzlet Budapesten, ugyanakkor a nemzetközi színtéren való kapcsolatépítés egy neverending story. Fontos több lábon állni és képviselni a magyar divatot a legfontosabb országokban. És itt jön képbe Dánia fővárosa, ahol nyáron az AERON egy saját szervezésű divatbemutatón képviselte magát, egy különleges helyszínen, a Dán Dizájnmúzeum (Design Museum Danmark) kertjében felállított Fritz Hansen Pavilionban mutatta be a 2023-as tavaszi-nyári kollekcióját.

Hogy miért pont Koppenhága? A márka és a város közötti intim kapcsolat abban található, hogy a dánoknak nagyon komoly érzékük van a dizájnhoz, ami nem maníros és soha nem túl sok! Ez az a város, amelyhez az AERON őszintén és bensőségesebben tud kapcsolódni, közelíteni tud a hangulatához, az ottani emberek mentalitásához. A koppenhágai divathét sajátossága, hogy az AERON hitvallásához hasonlóan a fenntarthatóság köré szerveződnek a tervezők és a kollekcióik. A nagyvárosok nyüzsgő forgatagával szemben talált itt kapcsolódásra Eszter.

Magában az AERON-ban, az egyes kollekciókban és az üzletben is el van hintve a hygge életérzés. A márka azt szeretné sugallni, hogy minden mesterkéltség nélkül reflektál a világra és közönségére. Egyrészt a dánoknak például nemcsak az meghatározó, hogy jól érezzék magukat a bőrükben a környezetük által, hanem az is, hogy megélhessék az énidőt. Van benne egy gesztus, tehát foglalkoznak az öltözködéssel, és figyelnek arra, hogy komfortos és esztétikus legyen az, amit viselnek, mert ettől ők is sokkal jobban érzik magukat, amit a környezetük felé is sugároznak.

Másrészt törekednek az egyensúlyra. Ezt tükrözi például a ZERO-kollekció két alapszíne is, hogy nem egy szöges ellentétű fekete-fehér, hanem egy lágyabb krém van a másik póluson, ami által egy naturálisabb páros jön létre. Ez utal a dán work-life balance-ra, hogy a munka és a magánélet is rendben legyen, és el is váljon egymástól, azonban egyik a másikat inspirálhatja. A környezettudatos megoldásokkal és a pár szezon óta a ruhákon alkalmazott „A” motívum (a márka kezdőbetűjéből született, ékszerszerű meghatározó részlet, ami megjelenik övcsatként, ingujjakon vagy gombként zakókon) azonnal felismerhetővé teszi az AERON ruhadarabokat, és azt hangsúlyozza, hogy időtálló darabok létrehozását tűzték ki célul, amiket akár továbbadhatunk, akár a következő generáció is megörökölheti. Mindezen mondanivalók átültetésére, továbbítására pedig mostanra a Szervita tér biztosít helyet. 

„Arra vágyom, hogy évről évre egyre erősebb és stabilabb vállalat, rendszer, bolthálózat legyen mögöttünk, és ugyanennyire erős és stabil partnerek és barátok mellettünk. A cél az, hogy egy közösség alakuljon ki, és legyen a háttérben egy valódi elmélyülés. Még jobban megismerni, még közelebb kerülni, még több időt eltölteni, fejleszteni és javítani… Ami pedig a legfontosabb: figyelni! Figyelni a vágyakra, figyelni egymásra” – mondja Eszter. 
 

„Arra vágyom, hogy évről évre egyre erősebb és stabilabb vállalat, rendszer, bolthálózat legyen mögöttünk, és ugyanennyire erős és stabil partnerek és barátok mellettünk. A cél az, hogy egy közösség alakuljon ki, és legyen a háttérben egy valódi elmélyülés. Még jobban megismerni, még közelebb kerülni, még több időt eltölteni, fejleszteni és javítani… Ami pedig a legfontosabb: figyelni! Figyelni a vágyakra, figyelni egymásra” – mondja Eszter. 
 

„Szeretném hinni, hogy mi, nők bízni tudunk a természetesség erejében, hogy elég bátrak tudunk lenni ahhoz, hogy elengedjük magunkat. A nagybetűs nő szerintünk nem csak egyféle lehet. A nőiességnek és a szépségnek számtalan kifejezési módja van. Ennek a megmutatására törekedtünk idén nyáron is, amikor olyan modellekkel volt lehetőségünk végre együtt dolgozni a koppenhágai divatbemutatónkon, akik megtestesítették ezt a fajta sokféleséget, amiben nagyon hiszünk.”

Az AERON sokszínű nemzetközi jelenléte, az új budapesti bázis és a kiforrott kollekciók mind azt mutatják, hogy megértek itthonra, és itthon is megértek rájuk az emberek. Sőt, még az is lehet, hogy a jövőben talán az „aeron” lesz a dán hygge megfelelője a magyar melankóliára…

A boltba megéri karácsony előtt ellátogatni, mert 40% kedvezménnyel érhető el a Pre-Fall-kollekció!

Címkék

Elérhetőségek

AERON 1052 Budapest, Szervita tér 8. Facebook-oldal Weboldal