Egyre vészesebben közeledik a karácsonyi szezon, mindannyian ajándékért rohangálunk, így a heti programajánlóba is sok különböző típusú vásárt gyűjtöttünk. Ezek nemcsak hasznos események lesznek, de kikapcsolódásként is részt vehetünk rajtuk, hiszen a sok hazai dizájner, képzőművész termékei mellett más izgalmakkal is készülnek a szervezők: a Gerbeaud Kávéház vásárán például egy közös jóga után nézelődhetünk, a Vau! A pelyhes...-en négylábú kedvenceink lesznek a középpontban, a Terra Kontra vására pedig workshopokkal, kiállítással és egy hajnalig tartó bulival van összekötve. Ha inkább kulturális programokkal gyakorolnátok az ünnepi lelassulást, arra is hoztunk ötleteket: megnézhetitek például a biennálé magyar kiállítását, Keresztes Zsófia munkáit a Ludwig Múzeumban, vagy meghallgathatjátok, hogyan kommentál Gundel Takács Gábor egy zeneművet.

December 15., csütörtök

JULBORD – skandináv karácsonyi vacsoraest natúr borokkal

Hygge pillanatokban bőven lesz részünk, karácsonyhoz közeledve a nor/ma grand vacsoraestjén, ahol a skandináv falatok mellett finom natúrborok is az asztalra kerülnek. A svéd ünnepi asztal ikonikus fogásairól Valentin Ádám és a Lees Brothers gondoskodnak, akik a hús kedvelőire és vegetáriánusokra is tekintettel lesznek. A menüsoron négy tétel bor szerepel, és olyan különlegességeket kóstolhatunk, mint a ginnel pácolt lazac, szarvas húsgombóc krumplipürével és áfonyaszósszal, turbolyás égetett paszternák, almás mandulás tart.

További infók

Keresztes Zsófia: Az álmok után: merek dacolni a károkkal

Ludwig Múzeum legújabb kiállításának tematikája talán soha nem lehetne aktuálisabb, mint a pandémia krízisidőszakát követően. Keresztes Zsófia Az álmok után: merek dacolni a károkkal c. kiállítása négy nagyobb egységben igyekszik körüljárni múlt és jelen jövőhöz való ambivalens viszonyát és az identitás megtalálásának stációit. Velencét követően hagyományosan Budapesten is bemutatják a biennále magyar kiállítását, a megnyitón pedig december 15-én 18 órától vehetünk részt.  

További infók 

Henri Gonzo és a Papírsárkányok – EP Lemezbemutató, vendég: Nóvé Soma

Henri Gonzo és a Papírsárkányok tavasszal érkező nagylemeze előtt egy kislemez-bemutatóval veszi be az A38 Hajó színpadát. A város legújabb magyarul éneklő, irodalom felől közelítő melankolikus art-rock együttese egész estés koncerten hallhatjuk december 15-én.

A Papírsárkányok hangzásvilága a magyar zenei szférában egyedülálló. Leginkább filmzenék hangszereléséhez hasonlítható, de mégis másképp szól, mint Henri első zenekara a Fran Palermo. 2022 márciusában megjelent első daluk, a Tv Hangyák, azóta pedig megfordultak már a Margó Irodalmi Fesztivál, valamint a Kolorádó és a La Boum fesztiválok színpadán, ősszel pedig felléptek a Pontoonon és a Manyiban is. Azóta két daluk is megjelent már, köztük az egyik egy Csoóri Sándor vers megzenésítve. Az estét pedig a többek között MORDÁI-ból ismerős Nóvé Soma nyitja meg, úgyhogy érdemes lesz korán érkezni.  

További infók 

December 16., péntek

Kovács Domokos: Reburn a Cathedral – bemutató

Először lángra kaptak az amazóniai esőerdők. Aztán az ausztráliai bozótosok. Aztán Ukrajna, Kalifornia, Görögország. A párizsi Notre Dame. Aztán jött a koronavírus, aztán megint Ukrajna, máshogy. Black Lives Matter, minszki tüntetések, lengyel abortusztörvény, Freeszfe, a család az család, sztrájkoló tanárok. Nyáron lángban állt egész Dél-Európa. Most bizonyos értelemben lángban áll az egész világ. Ugyanaz a forrongás, ami hatalmas tűzként jelenik meg a világban, érezhetően jelen van az emberekben is. Ahogy egy tűzvész könyörtelenül emészti fel, ami az útjába kerül, úgy a forradalomnak is velejárója a pusztítás: a gyors, hirtelen változás eléréséhez elengedhetetlen a korábbi rendszer azonnali felszámolása. Pusztán a nézőpont más: a tűzvésznek elszenvedői vagyunk, míg a forradalomnak aktív cselekvői.

December 16-án a Jurányi színpadán nézhetjük meg a Staféta program nyertes előadását, Reburn a Cathedral címmel. Kovács Domokos rendezése a pusztulás, pusztítás, majd az azt követő újratervezés, újjáépítés kettősségét igyekszik körbejárni a tánc és a kortárs bábszínház kettőséből születő új nyelven.

Előadók: Egyed Bea, Lőrinc Katalin, Nagy Csilla, Nagy Petra Mária, Podlovics Laura  

További infók 

Czakó Karácsonyi Vásár

Sok fiatal magyar alkotóval találkozhatunk december 16-án a Czakó Kert karácsonyi vásárán. Emellett lesznek könyvek, élő zene, a gőzgombócról és forralt borról pedig a Czakó Kioszk gondoskodik. Ha még nem tettük meg, még leadhatjuk a bejgli rendeléseket is, vagy akár beszerezhetjük a karácsonyfát a Tigris Placzon. Ha kimerülnénk a vásárlástól, a bisztróban pihenhetünk egy vacsora mellett, 17 órától pedig a Dynamite Dudes zenéje teremti meg az ünnepi hangulatot.  

További infók 

Hantai, Klee és más absztrakciók

Szépművészeti Múzeum kamarakiállítással tiszteleg a 100 évvel ezelőtt Magyarországon született, majd Franciaországban világhírűvé vált Hantai Simon festőművész emléke előtt. A mintegy hatvan alkotást bemutató tárlaton a festő eddig ismeretlen, kéttucatnyi modernista remekműve mellett azt a nyolc festményt is láthatjuk, amelyet a művész családja ajándékozott a múzeumnak.

A tárlat Hantainak azt az időszakát mutatja be, amikor Párizsban a modernizmus legfontosabb irányzatait tanulmányozta. Az ő művei mellett láthatók Paul Klee alkotásai, de megjelennek többek között Joan Miró, Pablo Picasso, Sam Francis, Jackson Pollock művei is, akik mind nagy hatással voltak a magyar származású festőre.  

További infók 

December 17., szombat

Hütte Fesztivál

Advent utolsó hétvégéjén a forró italok lesznek a főszerepben a Westend tetőkerten, ahol december 17. és 18. között rendezik meg, az ország első Hütte Fesztiválját. Az eseményen megkóstolhatjuk, hogy milyen különleges forró koktélok készülnek a hazánkban is reneszánszukat élő ginekből, és a Becherovka, a Shanky’s Whip Black Irish whiskey likőr, Worthy Park Rum és a Tito’s Handmade vodka is képviselteti magát meleg italaival. A szervezők a kicsikre is gondoltak: a Pöttyös különleges fűszerezésű kakaókkal érkezik az eseményre.
 
A Hütte Fesztiválon unatkozni se lesz időnk, ugyanis jégtáncház, koncertek, adventi flashmob és kézműves programok, valamint korcsolyapálya is várnak minket, este 9 órától pedig a Hütte partin bulizhatunk.

További infók 

Yoga Brunch X Christmas Jingle-vásár

Jól indulhat a szombat reggelünk, ha 9 órától a Gerbeaud Kávéházba látogatunk. Egy könnyed napindító jógán vehetünk részt stresszoldó gyakorlatokkal és karácsonyi hangulatban, majd az órát egy megérdemelt közös sütizéssel zárjuk. A gyakorlást követően ajándékokat is kereshetünk, 10% kedvezménnyel vásárolhatunk a Christmas Jingle termékei közül, a lovebrands.hu jóvoltából pedig mi is egy kis ajándékcsomaggal mehetünk haza. Az eseményen a Dankó utcai óvoda rászoruló gyerekeinek is segíthetünk, tartós élelmiszerek gyűjtésével.

A Yoga Brunchon való részvétel 4500 forintba kerül, és előzetes regisztrációhoz kötött az itt található elérhetőségeken.   

További infók 

Vau! A pelyhes... – Karácsonyi kutyás vásár és jótékonysági fotózás

Ki mondta, hogy az ünnepi hangulatból a kiskedvenceink kimaradnak? December 17-én az ARMADA Étterem és Kávéház kutyás vásárt és jótékonysági fotózást szervez a négylábúaknak és gazdáiknak. Vásárolhatunk kutyás felszereléseket, étrendkiegészítőket, játékokat, ajándéktárgyakat gazdáknak, karácsonyi dekorációt és más hazai termékeket is.

Az ötletes jótékonysági fotózás a a Baráthegyi Vakvezető és segítő kutya iskola alapítvány javára történik, de tombolákkal is segíthetjük a különböző egyesületeket. A szervezők 1000 forint értékű utalvánnyal kedveskednek azoknak, akik december 15-ig jelzik, hogy részt vesznek a vásáron.  

További infók 

Karácsonyi pop-up könyvvásár

Könyvet ajándékozni szép dolog, pláne ha a kis kiadók szeretettel és gondos odafigyeléssel készült könyveiről van szó. A Csirimojó, az Ø és a Sonora kiadók összekapaszkodva tartanak december 17-én egy meghitt karácsonyi pop-up könyvvásárt, ahol kedvezményekkel, kávéval, teával és glöggel várnak bennünket a Skandináv Házban.  

További infók 

Terra Kontra Xmas & Market

A szokásos bulikoncepciót bővítve, egy különleges ünnep eseménnyel vár bennünket a Terra Kontra csapata december 17-én. A hajnalig tartó dínomdánom mellett dizájnerek termékeiből kiállított vásárban nézelődhetünk, vagy ha kedvet kapunk, mi magunk is elkészíthetjük a DIY ajándékokat a workshopok egyikén. Olyan árusok érkeznek többek között, mint LaFlorArt, Lunar, Dezső Clothes, Geminihotstuff, és készíthetünk floráriumot, bőrékszereket vagy akár kelta karkötőt is. Ha megunnánk a kézműveskedést, megnézhetjük a Tégely falán lévő kiállítást, de készülhetünk is a hajnalig tartó bulira a bogrács és forralt bor mellett.  

Fellépők

  • Acideal
  • Tiebreak
  • Nova Gravity
  • Blassiou
  • Toro Lomo
  • Gena General b2b Tade
  • Marosi
  • Emi
  • Milon Miller
  • Stark
  • Kekrim
  • Knoll
  • Golan  
A bulin való részvétel ingyenes, a workshopok pedig 1000 forintba kerülnek, és előzetes regisztrációhoz kötöttek.

További infók 

Pop-up adventi design vásár a KÉK-ben

December 17-én, az utolsó adventi szombaton hagyományteremtő szándékkal szervezik meg a KÉK - Kortárs Építészeti Központban a pop-up dizájnvásárt. Olyan hazai kézművesek érkeznek többek között, mint nellimorva, Simon Réka, akik ékszereket hoznak, kerámiákkal pedig LunamiArt, Artworks of Bianka Parázs, Laczkovich Hajnal Kerámia készül. Lesznek még noteszek, bőrtáskák és más kiegészítők, amik közül biztosan találunk majd ajándékot.  

További infók 

December 18., vasárnap

Karácsonyi Makers' Market

December 18-án hatvan hazai alkotó vár bennünket a Makers' Marketen, hogy az egész család számára találjunk karácsonyi ajándékot. A Larus Rendezvényközpontban a magyarországi dizájn élvonalát képviselő tervezők mellett akusztikus koncertekkel és workshoppal is készülnek a szervezők, hogy a vásározás ne csak hasznos, hanem élmény is legyen.

További infók

POKET Karácsony

 Egy tartalmas délutánt szentelhetünk a kultúrának most vasárnap az Akvárium klubban szervezett POKET karácsonyi ünnepségén. A legújabb kötetek bemutatója mellett két koncertszínházi előadáson is részt vehetünk Nemes Nagy Ágnes, majd Csoóri Sándor életműve alapján. A Csoóri-szalon nagykoncertjén olyan fellépőket köszönthetünk, mint Agócs Márton, Balla Gergely, Henri Gonzo, Kollár-Klemencz László, Margaret Island, Szabó Balázs, Szirtes Edina Mókus, Wunderlich József és Дeva, az előcsarnokban pedig egész napos vásáron nézelődhetünk.  

További infók

Grand de Markt karácsony

Semelyik másik időszakában az évnek nem termelünk annyi felesleget mint az ünnepek alatt. Ebből kiindulva szerveztek újabb Grand de Marktot december 18-án, hogy az ajándékok egy részét second hand szerezhessük be a Kőbányai Kortárs Kultúr Központ - 4K beltéri helységében, ahol a bolhapiacozás utánozhatatlan hangulatában is részünk lehet.  

További infók 

December 19., hétfő

Frank Capra: Az élet csodaszép

Karácsony este George Bailey lába alól kicsúszik a talaj. Az általa vezetett kisvárosi takarékpénztár a csőd szélén áll, ő pedig úgy érzi, értelmetlen az élete, és az öngyilkosság az egyetlen kiút. Az égben felfigyelnek a kétségbeesett emberre, és egy szárnyaira vágyó angyal kapja azt a nemes feladatot, hogy hozza rendbe a dolgot. Clarence, a mennybéli küldött sajátos módszert alkalmaz: megmutatja, milyen sivár hellyé lett volna a város Bailey áldozatos tevékenysége nélkül. A tanulság egyértelmű: az élet szép, és élni igenis érdemes.

Az ünnepekre hangolódva december 19-én nézhetjük meg Frank Capra filmjét a Bem Moziban.  

További infók

acb karácsonyi vásár

Az acb Galéria mindhárom terében (acb Galéria, acb Attachment, acb Plus) karácsonyi vásárt rendez december 19. és 22. között, ahova a szokásos nyitvatartási időben várnak közel ötven kiállító művész munkáival, akik között olyanok szerepelnek, mint Bak Imre, Esterházy Marcell, Ujj Zsuzsi, Várnai Gyula és még sokan mások.  

További infók 

December 20., kedd

Nightwish (FIN)

Lassan már hagyománnyá válik, hogy az elmúlt évtizedek egyik legsikeresebb metal zenekara, a Nightwish a Papp László Budapest Sportarénában várja a hazai rajongókat egy-egy nagyszabású koncertre. A koronavírus-járvány miatt a 2020. december 7-re meghirdetett koncertet 2022. december 20-ra halasztották.

További infók 

iamyank & Susan Rein performansz

Az év utolsó Zene x Látvány estjén két igazán sokoldalú alkotó érkezik az A38 Hajóra. A látványt egy elsősorban absztrakt festményeket készítő művész képviseli majd, míg zenei oldalról egy elektronikus és rockzene területén ismert zenész lesz a meghívott.

Hogyan lehet egy állóképen ábrázolni a mozgást? Mit mutat egy állandó textúra egy másik perspektívából? Susan Rein ezekre a kérdésekre keresi a választ főleg lágy pasztellszínekkel készített képeivel. Őt egészíti ki a beszélgetés során a néha szintén igen finom témákkal dolgozó, néha viszont kifejezetten odazúzós, svungos ütemekkel operáló iamyank. A beszélgetés után iamyankot a pultok és hangszerek mögül hallhatjuk egy live act erejéig.  

További infók 

December 21., szerda

A zene show-ja Gundel Takács Gáborral

Mitől válik valaki jó kvízmesterré? Honnan ered a stabil, jól behatárolható értékrendje? Mit adott neki a sport és milyen kapcsolata van a zenével?

MÁV Szimfonikus Zenekar, a ZeneMűvek és az Akvárium Klub rendhagyó komolyzenei talkshow-ján különböző területek kiemelkedő személyiségeivel találkozhatunk. December 21-én az idei évad első vendége a népszerű újságíró, műsorvezető és sportriporter, Gundel Takács Gábor lesz. Szerda este egy olyan különleges játékra is sor kerül, amilyen helyzetben még biztosan nem láthattuk a meghívottat. Ez alkalommal először fog komolyzenei művet kommentálni úgy, ahogy egy futballmeccset szokott.  

További infók 

Az üvegen túl – tárlatvezetés

Róth Miksa alkotásai behálózzák a fővárost, üvegablakai számtalan köz- és magánépület ékei. De nem csak iparművész volt ő, hanem apaként, férjként, üzletemberként is helyt kellett állnia, miközben művészként világszerte ismert alkotóvá vált.

A K11 Művészeti és Kulturális Központban nyíló új tárlat, Az üvegen túl, ezt a sokrétű személyiséget kívánja megismertetni velünk, eddig nem látott tárgyakkal és ismeretlen történetekkel. December 21-én egy ingyenes tárlatvezetésen vehetünk részt, ahol feltehetjük azokat a gyakran ismételt kérdéseket, amit Róth Miksáról mindig is tudni szerettünk volna, és az üvegeken és mozaikokon túl bepillantást nyerhetünk a művész életébe, munkásságába is.

A programon való részvétel regisztrációhoz kötött a rothmuzeum@eromuvhaz.hu címen.   

További infók 

Címkék