Most még alig látszik, de valójában sokkal több, pontosabban 1000 négyzetméternyi zöldfelület lett a megújult Blaha Lujza téren, ami az elmúlt években annyira lepukkant, hogy már nem szívesen mentünk keresztül rajta. A felújított és átalakított téren 89 db fa, több szék és asztal, vízjátékok, egy közvécé, hulladéktárolók és Bubi-állomások is helyet kaptak. A Corvin Áruház előtti parkoló megszűnt, így teljes egészében a gyalogosoké lett a tér, nem kell az autókat kerülgetnünk. Egy sokkal tisztább és szellősebb hely fogad minket, ahol még növények is lettek, viszont innentől kezdve a mi felelősségünk, hogy a Blaha ne süppedjen vissza az elhanyagolt és koszos köztereink sorába.

Hétvégén adták át a frissen felújított Blaha Lujza teret, aminek elkészültére már mi is nagyon vártunk. Összesen 89 fa és cserjékkel, évelőkkel beültetett, 1000 négyzetméternyi zöldfelület lett a téren, ami elsőre talán fel sem tűnik, ugyanis télen nem annyira mutatós egy frissen átadott tájépítészeti projekt, mint tavasszal. 

Most talán soknak tűnik a térkő, de senki ne várjon parkot és füves sétányt egy olyan köztéren, ahol naponta nagyjából 200 ezer ember halad át – nem lenne értelme. Tavaszra azonban már lesz valamennyi árnyék is, ugyanis a fák kizöldülnek, és reméljük, képesek lesznek alkalmazkodni a városi viszonyokhoz, és pár éven belül rendesen benövik a teret.

Ahová csak lehetett, fákat ültettek, vagyis ahol nem volt közmű vagy nem kellett a tűzoltók számára felvonulási utat biztosítani, így a Corvin Áruház előtt is fasor szegélyezi az utunkat. Az évelő növényeket és a kisebb cserjéket kazettákba tették, vagyis van három megemelt növénysziget a téren, melyek szegélyére egyébként jó időben simán rá lehet majd ülni, viszont a növényágyásokban senki ne mászkáljon, mert akkor feleslegessé válik a zöldítés. 

A térburkolat egyik részén kis kockakövek vannak, hasonlókkal már a felújított Bakáts téren is találkozhattunk, funkciója pedig ugyanaz: átereszti a vizet, egészen a fák gyökeréig. 

A megújult téren a Nemzeti Színház ikonikus emlékköve mellett 11 szobrocskát is láthatunk, bár egy picit keresni kell őket, mivel nem a talpunk alatt, hanem a növénykazetták szélén helyezték el őket. A miniszobrok a Nemzeti színészlegendáit idézik meg, Blaha Lujzától Fedák Sárin át Kassai Vidorig, míg a téren álló bordó székek és asztalok a valamikori színház székeit idézik.

Sokat vártunk a Blaha Lujza tér felújítására, és mi nagyon örülünk annak, hogy egy szellős, átlátható és rendezett teret kaptunk a régi, kaotikus állapotok helyett. És bár a tél miatt a növények kevésbé érvényesülnek, bízunk benne, hogy tavasszal egy virágba és zöld lombokba borult csomópont lesz majd a Blaha, ahol szívesen várjuk majd az ismerőseinket vagy a buszt.

Címkék