Négy éves tervezési munka zárult le, a Dél-Budát, Dél-Pestet és Észak-Csepelt összekötő új Duna-híd, vagyis a Galvani híd megkapta az építési engedélyt.

Csepel és térsége Budapest aranytartaléka. A kerület ugrásszerű fejlődésének záloga a Budával és a szomszédos kerületekkel való gyors és közvetlen összeköttetés megteremtése: ezt szolgálja a Galvani híd megépítése is, melynek tervei jogerős építési engedélyt kaptak. Egy Dél-Budát, Dél-Pestet és Észak-Csepelt összekötő híd terve már 1985 óta mozgatja a városvezetés fantáziáját, így ahogy Fürjes Balázs is írja Facebook-oldalán, ha a híd megépül „egy fél évszázados álom válik majd valóra”.

Az új Duna-híd tervezése 2018-ban indult el, a munkát az egy évvel korábban kiírt nemzetközi tervpályázat győztese, a holland UNStudio és a brit Buro Happold Engineering alkotta tervezői konzorcium végzi. A híd irányonként két új forgalmi sávon kapcsolja majd össze a déli kerületeket és városfejlesztési övezeteket, lehetővé teszi a forgalomcsillapítást. A hídon széles kerékpárút és új villamos vonal is épül, ami a csepeli és ráckevei HÉV vonalához kapcsolódik. Hogy pontosan mikor indulhat el az építkezés, egyelőre bizonytalan.

Címkék