látnivalók és kultúra

szerkesztés

A sematizmus megtörése – A Kádár-kocka: Felforgató művészi reakciók című kiállításon jártunk

Szerzők

  • Wágner Gábor

2022. 11. 25. 10:38

Birkás Ákost és Rajk Lászlót egymástól függetlenül megihlette a sematikus szocialista kockaház az 1970-es években. Furamód lenyűgözte és kritikára is késztette őket. Ezekből a munkáikból nyílt kiállítás Rajk László egykori műtermében, a manapság galériaként funkcionáló Art Departmentben. A november közepén nyitott tárlatot december 30-ig nézhetjük meg.

A Kádár-kocka néven elhíresült háztípus a szocializmus időszakának egyik fontos jelképe, tipikus lakótere a házgyári lakások mellett. Utóbbiakkal elsősorban a városok voltak, illetve vannak ma is tele, míg az előbbieket főképp vidéken látni, falvakban, községekben és kisvárosokban, de azért a nagyobb településeken is fel-felbukkannak. A kockaház a sematizálásra törekvő Kádár-korszak tipikus szimbóluma, simán összekeverhető volt egyik a másikkal, akárcsak az állampolgár elvtársak, akik bennük éltek, akiket a rendszer úgy szeretett, ha egyformák voltak, mint a házak, melyekben laktak.

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Birkás Ákos festőművészt és Rajk László építészt egymástól függetlenül megihlették a 70-es években feltűnt Kádár-kockák, 1973–1977 között több művet is készítettek róluk, nem kevés kritikai élt csempészve munkáikba. A 2018-ban elhunyt Birkás Ákos fekete-fehér fotókat készített a Kádár-kockákról, majd azok alapján festette meg képeit, szám szerint 5 darabot. A házak megjelenítése realista, a színvilág pop-artos, és mindez kap még némi álomszerű hangulatot is, például amikor a színes semmiben lebegve látjuk a kockaházat, vagy egy képkeretben egy virágos mintájú, hengerelt falon, ami szintén tipikusan a korra volt jellemző. Birkás ezen képeit később nem találta túl érdekesnek és jelentősnek – egyet leszámítva –, felfedezésük a kiállításnak köszönhető. 

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Rajk László 5 terv című, 1977-es, konceptuális építészeti megoldásokat bemutató munkáinak izgalmas háttértörténete van. Az eredetileg a Fészek Klubban megrendezett 70-es évekbeli kiállítást annak idején a hatalom bezáratta, Rajk munkáit pedig lefoglalta. Az építész úgy is gondolt ezekre a munkáira, mint amelyek elvesztek, mígnem az özvegye – puszta véletlenségből – rájuk nem bukkant 2021-ben a Sárospataki Képtár archívumában, így azok most láthatók először az 1977-es kiállítás óta. Rajk munkái egyfelől a kockaházak, másfelől pedig a házgyári bérházak sematizmusát kritizálták, de nem csupán kritizálták, hanem előremutató, ráadásul meg is valósítható megoldásokat is kínáltak.

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

A legizgalmasabb a fejtetőre, pontosabban a sátortető egyik felére állított kockaház, ami sokkal jobban néz ki, mint egyébként, és az építész pontosan kitalálta még azt is, hogy hogyan lehet lakhatóvá tenni ebben a megfordított formájában az épületet. Erről pedig mi magunk is meggyőzőhetünk, ha megtekintjük a Paulay Ede utcában található Art Department galéria és művészeti közösségi tér tárlatát december 30-ig (addig látható). Az Art Department egyébként csak korlátozottan tart nyitva, péntekenként és szombatonként 15 órától 18 óráig, vagy telefonon lehet bejelentkezni, amennyiben ez a két nap nem lenne megfelelő. A tárlat kurátora egy fiatal művészettörténész, Soós Andi, aki a doktori disszertációját is Rajk László munkásságáról készíti. 

Folytatnád az olvasást? Szeretsz mindig képben lenni, érdekelnek a legújabb budapesti hírek, történetek? Iratkozz fel heti hírlevelünkre, az Insiderre, és legyél te a társaság iránytűje, ha éttermet, kirándulóhelyet vagy programot kerestek!

Ha tetszenek a cikkben szereplő fotók, és szívesen megvásárolnád őket – vagy akár csak egyet – nagy felbontásban, ide írj egy e-mailt: sales@welovebudapest.com. (A fotók kizárólagos tulajdonosa a We Love Budapest Kft.)

Hasonló tartalmak

Admin mode