Ősszel a klubok megtelnek külföldi és hazai fellépőkkel, moziba is szívesebben járunk, ha kint lehűlt az idő. November közepére kiválogattuk azokat a zenés, kulturális programokat, amelyek felmelegítik a testet és a lelket! Csütörtökön a RAF Őszi Zsongáson kortárs képzőművészek alkotásai közül szerezhetjük be az első egyedi műalkotásunkat vagy a tökéletes karácsonyi ajándékot. Ha valami finomra vágyunk, a Czakó Piaczon a helyünk, pénteken bográcsban fő majd a bajai halászlé. Mozizhatunk a 7. Európai Art Mozi Napon, vagy megnézhetjük a legendás Woodstock filmet, de két kortárs színházi előadást is ajánlunk a hétre. A zenei paletta minden szegmenséből érkeznek előadók most is: bulizhatunk az ausztrál We Lost The Sea-re vagy a török népzenét és pszichedelikus hangzásokat vegyítő Altın Günre.

November 10., csütörtök

RAF Őszi Zsongás 2022

Resident Art-vásárok eredeti koncepciójához hűen és a Tavaszi Zsongás sikerén felbuzdulva november 10. és 20. között is kortárs művészeti alkotások között nézelődhetünk a Klauzál téri galériában. A 70 meghívott művész több mint 300 művel érkezik, és az elérhető áraknak köszönhetően mi is beszerezhetjük az első vagy akár sokadik egyedi műalkotásunkat. Ha nem kimondottan vásárolni szeretnénk, akkor is érdemes bepillantanunk a kiállításra, hiszen a frissen készült alkotások által egy átfogó képet kaphatunk a kortárs művészeti piac pályakezdő és feltörekvő alkotóinak festői világáról.

További infók

José Saramago Filmhónap

José Saramago, a Nobel-díjas portugál író születésének 100. évfordulója alkalmából a Budapesti Camőes Intézet és a Bem mozi filmhónapot rendez három, az író művei alapján készült filmmel és egy dokumentumfilmmel az irodalmi Nobel-díjról.

A soron következő csütörtökön, november 10-én az Ellenség című filmet nézhetjük meg. A vetítések ingyenesek, és magyar nyelven vannak feliratozva.  

További infók

November 11., péntek

Bajaihalászlé-főzés a Czakó Kertben

Minden hónap második péntekén bajai halászlé fő bográcsban Budán, a Czakó Kertben. Ha a télhez közeledve finom ízekre és felmelegedésre vágyunk, november 11-én is ott a helyünk, hiszen a szakácsok 80 adaggal készülnek, hogy biztos mindenkinek jusson.

Ha a szabad asztal terén is biztosra akarunk menni, érdemes ezen a linken előre foglalnunk, itt pedig házhoz is rendelhetjük a friss halászlevet.   

További infók 

Nemes Nagy Ágnes 100: Gálaest

2022-ben Nemes Nagy Ágnes Kossuth-díjas költő születésének századik évfordulója előtt tisztelgünk. Az egész éves centenárium és a Viszonylagos öröklét beszélgetősorozat kiemelt eseményén, a november 11-i gálaesten a MOMkult nagytermében vehetünk részt.

Hogy gondolunk Nemes Nagy Ágnesre? Hogy él bennünk a XX. századi irodalomtörténet? Mit kapunk Nemes Nagy Ágnes költészetétől? Ezekből a kérdésekből indulnak ki a meghívott vendégek, irodalmi és zenei feldolgozások által: megtudhatjuk, hogy melyik vers áll a legközelebb Beck Zoltánhoz, hogy találkozik színművészként Nemes Nagy-verssel Hámori Gabriella, és ezen az estén debütál Deva versfeldolgozása és a Nem akarok című zenére fogalmazott életmű-előadás is.  

További infók

BP Underground: Hip Hop

A Koltay Anna–Turán Eszter rendezőpáros a 2010-es évek közepe óta készíti a főváros (könnyű)zenei életének történetét feldolgozó dokumentumfilmjeit, amelyeket november elejétől a Bem moziban nézhetünk végig. A sorozat második része a budapesti underground hiphopkultúráról szól. Csakúgy, mint az első, a hardcore punk műfajjal foglalkozó film, az új epizód is sajátos képi világgal és sok archív felvétel segítségével idézi meg a stílus születését és virágzását.

A film olyan városi csomópontokat érint, mint akár a Filatorigát, a Maszk klub vagy a Kultiplex, felemlegetve olyan bulikat, mint a Fila Rap Jam, a Gimmeshot, illetve a Microfonpartyk vagy az OSG-k. Bemutatja a színtér fontosabb szereplőit a rapperektől, az MC-ktől és a DJ-ktől a graffitikultúrán, a roma hiphopon és a női előadókon át a breakesekig bezárólag. Többek között arra keresi a választ, hogy a főváros mint központ hogyan alakította a szubkultúrát, és milyen átjárás volt a vidéki városok hiphoparcai és a budapesti közeg között.  

További infók

Auróra-szülinap

Az Auróra már 8 éve működik fontos budapesti kulturális helyszínként, rendszeresen szervezett koncertekkelworkshopokkal és közösségi, szociális érzékenyítő programokkal. Ennek örömére idén is egy hétvégén át tartó banzájjal köszönik meg egymásnak és nekünk az elmúlt időszakot. A zenéről több fellépő is gondoskodik, köztük Verőköltő, Lopunk, Bozo, Kronoszinklasztikus Infundibulum, Karaokey, de számíthatunk még tarot-vetésre, kvízekre és a megszokott jó hangulatra.  

További infók 

November 12., szombat

Gardróbsztori

A Gardróbsztori csapata november 12-én gardróbvásárt szervez a Katona József Színház előterében. Az esemény célja a másodkézből való ruhavásárlás népszerűsítése és a fogyasztói társadalom edukálása a fast fashion hatásairól, az így készült ruhák előállításának körülményeiről.

A ruhákat a csapattagokon kívül influenszerek, hírességek szolgáltatják, de a vásár mellett egy előadáson és egy kerekasztal-beszélgetésen is részt vehetünk a téma szakértőivel, például Schreiter Lilla stylisttal. A gardróbvásárból befolyó teljes bevétellel pedig a Magyar Máltai Szeretetszolgálatot támogatják.  

További infók

Stockroom Market

Harmadik alkalommal rendezik meg a verhetetlen sneaker- és streetwearfelhozatalt garantáló Stockroom Marketet – az ígéreteknek eleget téve – a Bálnában. A nagyteremben még több márkát és privát árust tudnak befogadni a szervezők, és a legújabb kollekciók mellett számos napközbeni programmal üthetjük el az időt két vásárlás között: részt vehetünk fashion talkon, workshopon, a háttérben pedig DJ-k gondoskodnak a jó hangulatról.

Kiállítók:

  • Puma x Rapcity
  • Converse
  • Crocs
  • Saucony
  • Stance
  • Crep Protect
  • Warsaw Sneaker Store
  • Unreal
  • Grand Brush custom  
További infók

Winelovers Bordói Nagykóstoló

Ismét vörösbe borul a november, a Winelovers 12-én tartott nagykóstolóján. A középpontban most Bordeaux három híres kékszőlő-fajtája lesz: a cabernet sauvignon, a cabernet franc és a merlot, amelyek a világ szinte összes borvidékén közkedveltté váltak. Több mint 60 borászat érkezik 150 tétellel, hazai csúcsborokkal, de számíthatunk ingyenes előadásokraexkluzív különteremre, tombolára is. A kiállítók egyre bővülő listáját itt követhetjük.

További infók 

November 13., vasárnap

Mundruczó Kornél, Bíró Yvette: Frankenstein-terv

Túl 22 vendégjátékon, Santiago de Chilétől Párizson át egészen Szöulig, idén Mundruczó Kornél és Bíró Yvette drámajátéka, a Frankenstein-terv letáborozik. A független színházi előadás eddig számos izgalmas, nem színházi helyszínen is megfordult, például az Orczy-kertben, egy ferencvárosi bizományi boltban és az Élesztő kézműves-sörözőben is, az idei utolsó előadásokat (november 13-án) pedig a Menta Teraszon nézhetjük meg.

Frankenstein-terv kiemelten fontos a Proton Színház életében, hiszen ez volt az első előadásuk, és a megalakulásukat is ennek köszönhetik. A színdarab központi kérdése, hogy mit tehet és mit nem tehet a más ember ezen a helyen, ahol mi, a többség fogalmazzuk meg kényszerűen, hogy mi is a másság napi érdekeink, lakóhelyünk és adott pozíciónk, sikerünk és sikertelenségünk tükrében.

JátsszákSpolarics Andrea, Rába Roland, Mezei Kinga, Friedenthal Zoltán, Terhes Sándor, Stork Natasa, Orth Péter, Kiss Ágota    

További infók 

7. Európai Art Mozi Nap

Hetedik alkalommal várja a művész mozik és az európai filmek rajongóit az Európai Art Mozi Nap, amelyet november 13-án, vasárnap 38 ország több száz art mozijában rendeznek meg. Az esemény célja, hogy felhívja a figyelmet a művész mozik mint kulturális és közösségi terek fontosságára és az európai filmművészet sokszínűségére.

A részt vevő mozik – köztük csaknem az összes magyarországi art mozi – ezen a napon speciális filmkínálattal, fesztiváldíjas filmkülönlegességek premier előtti vetítésével vár bennünket. Idén a hazai programban a Cannes-ban, Berlinben, Velencében díjazott filmdrámáktól a romantikus vígjátékon és a zenés dokumentumfilmen át a családi kalandfilmig változatos műfajokban izgalmas új alkotások szerepelnek, nemzetközi koprodukciók és új magyar filmek egyaránt.  

További infók 

Altın Gün (TR/NL)

török népzenét pszichedéliával, harapós gitárokkal és billentyűkkel elegyítő Altın Gün első magyarországi koncertjét az A38 Hajón adta, hatalmas sikerrel, és most ismét visszatér november 13-án. A zenekar fő inspirációja a 70-es évek modernizált török népzenéje, melynek alapja a saz, más nevén a baglama nevű török lant – ezt párosítják egy hagyományos beatzenekar hangszerparkjával, korunk zenei hatásaival.

Munkájuk gyümölcse két nagylemez – a 2019-es Gece és a 2018-as On –, melyekkel a jelen kontextusában folytatják a 70-es évekbeli török elődeik művészetét, olyan elemekkel megtoldva, hogy minden pszichedelikuszene-rajongónak receptre lehetne felírni a dalaikat.   

További infók 

November 14., hétfő

Ad De Bont: Mirad, egy fiú Boszniából

Egyszer csak szél kerekedik Boszniában, és elkezdi szétlökdösni az embereket, el egymástól, el messzire. Tapogatózniuk kell ebben a felfordult világban. Alattomosan kúszik be a háború az emberek mindennapjaiba, és máris a közepében ülnek. Djuka és Fazila keresik az unokaöccsüket, Miradot, aki ide-oda vetődik, menekül, néha csak sétál.

Mirad, egy fiú Boszniából című előadást november 14-én láthatjuk a Pinceszínházban, Siflis Anna rendezésében. Ad De Bont színművét Simon Márta fordította, és Nagyabonyi Emese, Ricz Ármin és Tóth András játszanak benne.

További infók

We Lost The Sea (AUS), Solkyri (AUS), TÖRZS

We Lost The Sea már többször koncertezett Budapesten, novemberben pedig ismét visszatérnek egy egész estés nagykoncertre. Ezúttal más posztrock bandák társaságában érkeznek, így hallhatjuk mellettük a szintén ausztrál Solkyri zenekart és a magyar, instrumentális posztrockot játszó TÖRZS-et is.

We Lost The Sea már négy nagylemezt tud a magáénak, melyek közül a 2015-ben megjelent Departure Songs széles körű elismerést vívott ki számukra a posztrock- és a metálszíntéren szerte a világon. Legutóbbi albumuk, a Triumph And Disaster 2019-ben jelent meg, és bizonyára erről is felcsendülnek majd dalok 14-én, az Instant-Fogas színpadán.  

További infók

November 15., kedd

Pattern Pannival: a mintatervezés alapjai

Czikkcakk a Cakkompakkom mintáin kívül sok vállalkozásnak készített már patternalapú csomagolást, címkét, textíliát. Ebbe a játékos világba vezet be bennünket november 15-én, egy workshop folyamán. Mivel digitálisan készülnek majd a minták, érdemes laptopot és/vagy tabletet magunkkal vinni az eseményre. A tervezés után az elkészült mintákkal egy egyszerű, A6 méretű füzetet is összerakunk, hogy mindenki egy kedves őszi, saját készítésű alkotással térjen haza.

Jelentkezni a czikkcakkdesign@gmail.com címen szükséges.  

További infók

Rock movies: Woodstock (1970)

Ha egyetlen jelképben kellene összesűríteni a 60-as éveket, a többség valószínűleg Woodstockra szavazna. Diáklázadások, forró nyarak, polgárjogi küzdelmek, hippivilág, ellenkultúra, underground, szexuális forradalom, kábítószerek, újművészek, rockzene – mindaz, ami egy generációt foglalkoztatott anno, benne van ebben a szóban.
 
Ezt a három napot a Warner Bros. szerencsére képben és hangban is dokumentálta, Michael Wadleigh rendezésében, a vágó pedig Martin Scorsese volt. A filmben olyan emblematikus sztárok vannak megörökítve a színpadon, mint a fesztivált hétfő hajnalban záró Jimi Hendrix, Janis Joplin, a Woodstock című Joni Mitchell-dalt éneklő Crosby, Stills, Nash & Young és az ott világsztárrá lett Santana. November 15-én a Magyar Zene Háza Rock movies-sorozatában ezt nézhetjük meg.  

További infók 

November 16., szerda

Rózsák forradalma – kiállításmegnyitó és beszélgetés

Tényleg jelen van az erőszak a szülőszobán? Miért marad láthatatlan? Tehetünk-e ellene? Hogyan hat mindez a nőkre, a családokra és a szakemberekre? Ezek a nehéz és tabuként kezelt kérdések kerülnek a terítékre a november 16-i kiállításmegnyitón és beszélgetésen, a Kelet Kávézó és Galériában.

Az esemény csatlakozik a 16 akciónaphoz, melyet 1991 óta világszerte november 25. (a nők elleni erőszak felszámolásának világnapja) és december 10. (emberi jogok világnapja) között rendeznek meg civil szervezetek és magánszemélyek.

További infók 

The Dead South (CA)

A tavalyi telt házas koncert után november 16-án ismét az Akváriumban koncertezik a népszerű kanadai folk, bluegrass zenekar, a The Dead South. A banda Nate Hilts kopott baritonjára épít, Scott Pringle mandolinon, Danny Kenyon csellón és Colton Crawford bendzsón járul hozzá a kvartett virtuóz dallamaihoz.

További infók 

Címkék