Hiába mondtunk búcsút a nyári fesztiváloknak, ősszel sincs hiány szuper könnyűzenei programokból. Ha különleges pop-, jazz-, soul- és indie rock csemegékre, hazánkba először érkező zenekarokra, a brit alt pop csillagaira, a keleti blokk feltörekvő csapataira vagy a legkedveltebb hazai zenészekre vagyunk kíváncsiak, akkor érdemes a Liszt Ünnep programjai között böngészni.

Október 7-én vette kezdetét a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál, a több mint két héten át tartó programsorozat a jazz, a klasszikus és a világzene, a tánc, a színház és az irodalom területéről hozza el a legjobb hazai és nemzetközi produkciókat. Korábbi cikkünkben már szemezgettünk a legizgalmasabb programok közül, most pedig a könnyűzenei csemegéket vesszük górcső alá.

Az elementáris neo-soultól a vagány jazzig

A fesztivál egyik legextravagánsabb koncertjének ígérkezik a Hiatus Kaiyote. A műfajilag szinte bekategorizálhatatlan, a neo-soul és a jazz-funk határmezsgyéjén mozgó zenekar hat év kihagyás után, tavaly jelentkezett új albummal, amihez a színpadon elementáris erőket megmozgatni képes énekesnőjük, Nai Palm életéből merítettek ihletet. 

A visszatérés pedig olyannyira jól sikerült, hogy rögtön be is gyűjtöttek vele egy újabb Grammy-jelölést. Magyarországon először október 16-án, az Akvárium közönsége előtt játszanak majd. 

Nem kell a szomszédba mennie egy kis vagányságért Vincent Peirani francia harmonikásnak sem, aki legutóbbi albumán olyan slágereket jazzesített, mint Marilyn Manson This Is The New Shit című dala, a Nine Inch Nailstől a Copy of A vagy épp Bishop Briggs River című slágere, ami legutóbb a TikTokon futott be karriert. Koncertjét október 21-én az Opus Jazz Clubban hallgathatjuk meg.

Kedvenc hazai zenekaraink a Margón

A Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár idén új helyszínen, a Nemzeti Táncszínházban várja a rajongókat, ahol nemcsak kedvenc íróinkkal és költőinkkel találkozhatunk, de esténként irodalmi ihletésű koncerteken ereszthetjük ki a gőzt, miután kimaxoltuk a dedikálásért való sorban állást. Egy év pihenő után, október 13-án megújult energiákkal tér vissza a színpadra a Magashegyi Underground. Bocskor Bíborkáéktól sosem állt távol a költészet világa, így nem meglepő, hogy a mostani koncert gerincét is versfeldolgozások adják majd: Titkos életem című albumuk Tóth Krisztina verseire épülnek.

A Fran Palermo dalszerző-énekese, Henri Gonzo új projektje, a Papírsárkányok dalaihoz a kortárs magyar irodalomból merített ihletet, amelynek eredményét október 14-én hallhatjuk majd. Nem titok, hogy a Platon Karataev egy Lev Tolsztoj-karaktertől kölcsönözte a nevét, így szinte adja magát, hogy az ország első számú irodalmi fesztiválján adjanak koncertet. 

Underground életérzés az Akváriumban

Napjaink legizgalmasabb hazai és külföldi előadóit gyűjti egy helyre az Isolation Budapest. Az Akvárium Klub előadótereibe lépve október 15-én egy napon át napjaink legizgalmasabb előadóival találkozhatunk. Westermanre különösen érdemes odafigyelni, akinek első lemezét Elton John még a sajátjánál is jobbnak találta, de a Black Country, New Road zenekar méltatása sem maradt el, a The Times 2021-ben a legizgalmasabb új zenekarként üdvözölte. 

A NagyHallban lép fel a tíz évvel ezelőtt az A38 Hajón az év legjobb koncertjét varázsoló dán Efterklang, valamint az idei Glastonburyn is fellépett THE GOA EXPRESS. Michelle Gurevich koncertje pedig egyenesen kihagyhatatlannak ígérkezik, akinek egyszerre sötét és intim balladái hatalmas népszerűségnek örvendenek.

13 ország előadói és zeneipari szakmázás

Idén a Liszt Ünnep keretében zajlik majd a hetedik Budapest Showcase Hub, vagyis a BUSH, mely a kelet-európai régió klubfesztiváljaként hivatkozik magára. Igazi zenei különlegességek és feltörekvő zenekarok várnak ránk: tizenhárom ország előadói töltik meg zenével Budapest zenei színtereit, a szakmai konferenciára pedig – melynek bázisa ismét a Fészek Klub lesz – a nemzetközi és a hazai szcéna legjobb szakemberei érkeznek.

A fesztiválon fellép többek közt a szolidaritás üzenetével Ukrajnából érkező Ivan Dorn, a lágy, chilles popütemekkel érkező, Horvátországból származó Fran Vasilić, Csehországból pedig Amelie Siba jön hazánkba, aki a felnőtté válás élményét örökíti meg naplószerűen dalaiban. 

Továbbá a fellépők között köszönthetünk majd olyan külföldi neveket, mint Daniel Levi, Sofia Zadar, Monikaze, Jann, Zimbru, és a Lash & Grey. A hazai előadók közül pedig kiemelnénk a MÖRK zenekart, akik október 20-án a Rumbach zsinagógában koncerteznek, október 21-én pedig Beck Zoli lánya, boebeck zenél a Központban.

A Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál részletes programjáról és eseményeiről ezen az oldalon találhatók további információk.

Címkék