Egész pontosan az élbolyba került, a 126 vezető európai állatkert közül a budapesti a 15. helyen szerepel az ún. Sheridan-listán, ami a látogatói élmény, a szolgáltatások, a kertben folyó szakmai munka és több más szempont alapján rangsorolja az állatkerteket.

A Sheridan-lista Európa vezető állatkertjeit rangsorolja egy összetett pontozási rendszer alapján, ami a látogatói élmények, a szolgáltatások, az állatkertben folyó szakmai munka és több más szempont értékeléséből áll. A legfrissebb kiadás szerint a ranglistán szereplő 126 európai állatkert közül a Fővárosi Állat- és Növénykert a 15. helyen szerepel, összesen 207 ponttal. A budapesti állatkert megelőzött jó pár nagy hírű intézményt, mint amilyen a Koppenhágai Állatkert, a Berlini Állatpark, az amszterdami Artis Zoo, a hamburgi Hagenbeck Állatpark, a Londoni Állatkert, az Antwerpeni Állatkert, a Barcelonai Állatkert, a tenerifei Loro Parque vagy Párizs mindkét állatkertje. 

A lista szellemi atyja a brit Anthony Sheridan, aki klasszikus értelemben nem állatkerti szakember, ennek ellenére neve jól cseng állatkertészeti berkekben. A 2007-ben nyugdíjba vonult Sheridan sorra bejárta Európa legjelentősebb állatkertjeit, majd alaposan kigondolt szempontrendszer alapján értékelte és rangsorolta őket. 2011 óta adja ki a listát, amin most a 15. helyet szerezte meg a budapesti intézmény. Legutóbb, 2018-ban 110 állatkert közül a 17. helyen szerepelt, úgyhogy most javított helyezésén a Fővárosi Állat- és Növénykert. Gratulálunk!

Címkék