A hűvösebb szeleket már megszokhattuk, de legalábbis beletörődtünk, hogy beléptünk az őszbe, ami egyáltalán nem szegheti kedveteket, hiszen ismét a legjobb szabadidős és kulturális programokat válogattuk össze nektek. Ősszel sokszor irányul a fókusz a lakásra és az otthonra, így a S/ALON Budapest 2022 Lakástrend Kiállításon inspirálódhattok nemzetközi dizájnklasszikusoktól, sikeres és feltörekvő hazai márkáktól. Az irodalomkedvelők több eseményre is ellátogathatnak ezen a héten: a MAGYAR – ÉLET Irodalmi Fesztivál, a PesText és a MU Színház könyvbemutatója is nekik kedvez. Ezenkívül lesz Óbudai Őszi Jógafesztivál és DINPI 25 – Száraz lábbal a Duna alatt futóverseny, hogy ne lustuljatok el, de tombolhattok Billy Idol koncertjén is, vagy táncolhattok egy nem átlagos Kék Ló szerdán!

Szeptember 22., csütörtök

MAGYAR – ÉLET Irodalmi Fesztivál

Hogyan lesz egy szövegből színpadi jelenet? Ebből a kérdésből kiindulva szervezik meg szeptember 22. és 24. között a MAGYAR – ÉLET Irodalmi Fesztivált, melynek célja, hogy párbeszédet teremtsen az irodalomkedvelők, a pályakezdő drámaírók és a kortárs magyar irodalom nagyjai között. Bármelyik kategóriába tartozzunk is, az eseményen olyan írókkal találkozhatunk, mint Parti Nagy Lajos, Závada Péter, Fekete Ádám és Kárpáti Péter, akikkel egy interaktív felolvasóest keretein belül az alkotásról, magyarságról és az életről beszélgethetünk.

A háromnapos fesztiválon bemutatkozik négy pályakezdő drámaíró is, akik irányításával egy nyilvános műhelymunkán vehetünk részt, bekukkantva a színfalak mögé, egy szöveg alakulásának folyamatába.

További infók 

French Food Festival

Bor, pezsgő, isteni falatok – szeptember 22. és 24. között beköltöznek a Kazinczy utcába a francia elegancia és a kifinomult ízek, amikbe mi is belekóstolhatunk. 
 
További infók 

Bereményi kalapja – nyilvános díszbemutató és közönségtalálkozó

Bereményi Géza egyedülálló, kultikus alakja a magyar kultúrának. Először Cseh Tamásnak írt dalszövegeivel lett országosan ismert, aztán novelláival, forgatókönyveivel, színdarabjaival, filmrendezéseivel, az utóbbi években pedig regényíróként is a legnagyobbak közé emelkedett. 

Papp Gábor Zsigmond a Bereményi kalapja című kreatív portréfilmjében sok zenével, sok filmrészlettel és sok baráttal rajzolja meg a Nagy utazás szövegíróját, az Eldorádó rendezőjét, a Magyar Copperfield regény szerzőjét, szeptember 22-én mindezt ráadásul egy nyilvános díszbemutató keretein belül. A filmről ebben a cikkünkben olvashattok.

További infók 

Újbuda Jazz Fesztivál 2022

Idén is megszervezik Újbuda két fontos kulturális központjában az Újbudai Jazz Fesztivált. Szeptember végén az A38 Hajó és a Fonó Budai Zeneház lemezbemutatóknak, akusztikus, jazz- és elektronikus koncerteknek ad otthont.

A háromnapos eseményen fellép többek között Borbély Mihály Polygon, a Tóth Viktor Arura Trió, az osztrák Smooth Monkey, akit a robbanékony, improvizatív koncertjeiről híres hari_drama követ, de itt lesz a Tariqa, a Kodály Spicy Jazz, Kovács Linda és Bögöthy Ádám, valamint az Orbay Linda Quintet is.

További infók 

Szeptember 23., péntek

S/ALON Budapest 2022 Lakástrend Kiállítás

A negyedik S/ALON Budapest Lakástrend Kiállítás szeptember 23. és 25. között vár bennünket, álljunk akár építkezés vagy felújítás előtt, de akkor is, ha csak egyszerűen érdeklődünk a dizájn és az aktuális trendek iránt.

A 8000 négyzetméteres eseményen nemzetközi dizájnklasszikusok, sikeres és feltörekvő hazai márkák, valamint profi enteriőrtervezők közösen hoznak létre három napon keresztül valós vagy elképzelt élettereket és formabontó installációkat.  

További infók 

PesText 2022

Idén negyedik alkalommal rendezik meg a PesText Nemzetközi Irodalmi és Kulturális Fesztivált, ahol most is a világirodalom kerül a fókuszba.

A PesTexten nemcsak felolvasások és beszélgetések, hanem szakmai workshopok, koncertek, kiállítások, összművészeti és gyerekprogramok, valamint sok egyéb izgalmas intellektuális kaland vár bennünket. Köszönthetjük többek közt Vlagyimir Szorokint, Erlend Loe norvég írót vagy Mircea Cărtărescut, de sok más szerzőt is, akiknek a könyvei megvásárolhatók és dedikáltathatók lesznek.

További infók 

Láthatáron Csoport: Kenyértörés – premier

Mi a helyes döntés, ha a szolidaritás erkölcsi parancsa ellentétbe kerül a túlélés parancsával? Hol van az a pillanat, amikor már nem helyes csendben maradni, és hol van az a pillanat, amikor még csendben kell maradni?

Kenyértörés című tandráma Brecht nyomán a Láthatáron Csoport legújabb előadása, mely a szolidaritás és a háború viszonyát boncolgatja. Rengeteg kérdést vet fel, amelyekre a darab interakciókkal próbál válaszokat adni a részvételi színházi előadásban. A színdarabot Fábián Péter írta és rendezte, és Csányi Dávid, Feuer Yvette, Hada Fruzsina/Varga Orsolya játszanak benne.  

További infók 

World Press Photo 2022

Szeptember 23. és október 8. között rendezik meg a 2022-es World Press Photo tárlatot, ahol 138 képet láthatunk, amiket a nemzetközi zsűri 130 ország 4066 fotóriporterének 64 823 fotójából választott ki. A Magyar Nemzeti Múzeumban idén is öt héten át lesz látogatható a kiállítás, ahol az amazóniai disztópia dokumentálásától a Capitolium ostromán át az ukrajnai háborúig rengeteg történet vizuális dokumentációját tekinthetjük meg. Érdemes lesz a kísérő kiállításokra is figyelni, ezek között lesz Radisics Milán Lábnyomunk, az ember hatása bolygónkra című tárlata és a Hamu és Gyémánt magazin 10 ikonikus fotója a hazai kulturális szcéna meghatározó alakjairól. (x)

További infók 

Eleven Ősz 2022

Megújult programözönnel várja a helyieket és a Bartók Béla Boulevard-ra látogatókat az Eleven Ősz nyárzáró fesztivál. Kulturális programokra, művészeti foglalkozásokra, zenére, színházra számíthatunk az idei fesztiválon, ami egybefogja a környék galériáitkulturális és gasztrohelyszíneit. A fenntarthatóság kérdése is terítékre kerül, készíthetünk például táskát az újrahasznosító workshopon, de részt vehetünk interaktív sétákon, különböző performanszokon, előadásokon is.  

További infók 

Szeptember 24., szombat

Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni naplója

Az elmúlt évek egyik legnagyobb irodalmi szenzációja Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni 1935 és 1946 között írt naplójának megjelenése volt. Szinte a naplók kiadásával egy időben Hámori Gabriella színésznőben megfogalmazódott, hogy szeretne ebből a lenyűgöző anyagból előadást csinálni. A FILC  Fischer Iván Lakásszínháza saját produkcióját először 2015. december 15-én láthattuk, Seres Tamás szerkesztésében és rendezésében. A darab azóta több mint 50 telt házas előadást élt meg, s bemutatták több fesztiválon és játszóhelyen.

Az előadás után Hámori Gabriella és Seres Tamás beszélgetnek a könyvről és a monodráma keletkezéséről.

További infók 

Óbudai Őszi Jógafesztivál

Egy késő szeptemberi délutánon 3 helyszínen tapasztalhatjuk meg, hogy milyen jó hangulatban és kedves emberek között jógázni az első Óbudai Őszi Jógafesztiválon. Naponta 5-6 gyakorlat és oktató közül választhatunk kedvünkre valót, legyen szó sole hot, hatha vagy gerincjógáról, de előadásokon, workshopon és vezetett meditáción is részt vehetünk. 

További infók 

30 éves a MU – könyvbemutató

30. születésnapját ünnepli a MU Színház, aminek örömére szeptember 24-én egy könyvbemutatóra invitálnak bennünket. Az eseményen megismerhetjük a színház történetét a kezdetektől az 1991-ben profilt váltó Lágymányosi Közösségi Ház működésén át a jelenlegi tevékenységekig. Kulisszatitkokat és személyes történeteket hallhatunk a könyv szerzőitől, de meglepetéselőadásokból és performanszokból sem lesz hiány.  
 
További infók 

Hello Vegan Fest

Kétnapos Vegan Festen vehetünk részt szeptember utolsó hétvégéjén a Hello Budában. A vegán piacon jobbnál jobb konyhai alapanyagokat, kézműves termékeket, kozmetikumokat és finom ételeket, italokat kóstolhatunk és vásárolhatunk.  

További infók 

Szeptember 25., vasárnap

Billy Idol (UK)

2018-as, elsöprő sikerű Budapest Park-os koncertje után újra hazánkban köszönthetjük a 80-as évek egyik legmeghatározóbb punk rock bálványát, Billy Idolt. A legendás énekes nemrég egy négyszámos, The Roadside című EP-vel lepte meg rajongóit, de abban biztosak lehetünk, hogy szeptember 25-én is magával hoz olyan ikonikus slágereket, mint a White Wedding vagy a Dancing With Myself.

További infók 

DINPI 25 – Száraz lábbal a Duna alatt futóverseny

Az idén 25 éves DunaIpoly Nemzeti Parkot egy 25 km-es terepfutó verseny keretén belül ünnepelhetjük meg, a Pilis Trail szervezésében. Az útvonal a nemzeti parkhoz tartozó 2 hegységben (Börzsöny és Pilis) halad, e kettőt a Duna alatti DMRV-közműalagút köti össze. A versenyközpont és a cél Visegrád, a rajt helyszíne Nagymaros, ahová Visegrádról különjáratos komppal juthatunk át.  

További infók 

MFÖEK nyílt nap a Kőleves kertben

Szeptember 25-én a Kőleves kutyaugatással telik meg: az MFÖEK szervezésében részt vehetünk az őszi örökbefogadó napon. Ezen a vasárnapon sok gazdikeresővel találkozhatunk, az önkéntesek pedig készségesen segítenek felkészülni a kutyamentés rejtelmeibe és a kutyás életre. Ha azonban még nem tökéltük el magunkat az örökbefogadásra, akkor is érdemes ellátogatnunk a helyszínre, a szervezők ugyanis dizájnos támogatói termékekkel várnak, és tárgyi adományainkat is leadhatjuk a kijelölt gyűjtőpontokon, segítve az MFÖEK munkáját.  

További infók 

Szeptember 26., hétfő

Vajda Katalin: Egyedül nem megy

Szeptember 26-án a 6színben nézhetjük meg Simon Kornél rendezésében az Egyedül nem megy című zenés játékot, melyet a Presser könyve egyes részeinek felhasználásával írt Vajda Katalin, Murányi Tünde, Szarvas Anna, Borbély Richárd, Telekes Péter, Csákvári Krisztián, Kocsis Dénes és Hajós Szilárd szereplésével.

 További infók

Bereményi Géza-sorozat a Corvinban

Bereményi kalapja című életmű-dokumentumfilm apropóján 4 emblematikus Bereményi-filmmel tiszteleg a Corvin mozi a korszakos jelentőségű író-rendező előtt. Szeptember 26-tól október 5-ig nézhetjük meg A tanítványok, az EldorádóA turné és A hídember című filmeket.

További infók 

Szeptember 27., kedd

Légrádi Gergely: Fekete-fehér

Légrádi Gergely Fekete-fehér című monodrámáját nézhetjük meg szeptember 27-én a B32 Galéria és Kultúrtérben. A Fekete-fehér az intellektus, a műveltség, az egyén hatalommal és saját magával vívott harcáról szól, méghozzá a szereplők sakkpartijának izgalmas megjelenítésén keresztül.

A monodráma a történetet úgy mutatja be, hogy közben tanúi lehetünk, milyen következménnyel jár, amikor a jótéteményként segítségül hívott királyi játék szenvedéllyé, sőt őrületté válik. A darab feszültségét többek között a főszereplő, Dr. B. alakjának különös titokzatossága adja, és az, hogy ha a játszma elkezdődött, sohasem tudhatjuk, hogy a végén a győztes vagy a vesztes oldalon állunk-e majd.

További infók 

Generazioni – Az elmúlt évtizedek legjobb olasz illusztrátorai

Generazioni kiállítás a legjobb olasz gyermekkönyv-illusztrátorok munkáit mutatja be több generáción keresztül napjainkig. Munari interaktív történeteitől Innocenti aprólékosan kidolgozott, festői fantáziavilágán át az ezredfordulós nemzedék tarka képkönyvéig vezetjük a látogatót az elmúlt száz év olasz illusztrációi között. A tárlaton mintegy száz gyermekkönyv is szerepel, amiket végiglapozva meggyőződhetünk róla, hogy valóban érdemes Olaszországra figyelni.

További infók 

Szeptember 28., szerda

Sofi Tukker (US), vendég: J. Worra (US)

A Sophie Hawley-Weld és Tucker Halpern alkotta Sofi Tukker duó üstökösként robbant be a vidám, könnyen befogadható elektronikus dallamaival. Végtelen energiájukkal a legnagyobb fesztiválok közönségét is rendszeresen megmozgatják – most először pedig önálló koncerten bizonyítanak a magyar közönségnek szeptember 28-án a Budapest Parkban.  

További infók 

Kék Ló szerda: Vedat Akdag, Markrs duo

Folytatódnak a Kék Ló szerdákeklektikus programokkal és jelmezkölcsönzővel, ahonnan ingyenesen keresgélhetünk a Kék Ló Fashion kézzel készített szelekciójából, hogy testhezálló szettben ropogtathassuk a parkettet. Szeptember 28-án 21 órakor a Markrs duo érkezik a színpadra, majd Vedat Akdag biztosítja a talpalávalót. 

További infók 

Címkék