Hol van már a közönséges falfirkák és az akciós festékspray-ből igénytelenül fújt, graffitiket majmoló, városcsúnyító kreálmányok ideje?! Évről évre egyre magasabb minőségű, sőt már művészi értékű képek tarkítják fővárosunk egyhangú tűzfalait és egyéb hasznosítható felületeit. Nézzünk pár klasszikus és kortárs festményt Budapest épületein!

Szinyei Merse Pál – Léghajó

Augusztus végén számoltunk be a neopaintesek alkotásáról, akik Szinyei Léghajóját varázsolták egy VI. kerületi tűzfalra. A Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjai pár hete iskolájuk névadójának egyik legismertebb alkotását, vagyis annak egy változatát láthatják nap mint nap. A falfestmény 2 hét alatt készült el, 5 festőművész közreműködésével. 

És nem ez az első alkotás, amely magyar festő reprodukcióját ábrázolja, a klasszikus és a kortárs festészet népszerűsítése már jó ideje a szemünk előtt zajlik.

Aba-Novák Vilmos – Laura (Kék kalapos nő)

Komoly elismerésnek örvend a Színes Város Csoport is, ami Magyarország első tűzfalfestéssel és köztérszínesítéssel foglalkozó szervezete. 2019-ben például a Kazinczy utca 45. tűzfalára került fel általuk Aba-Novák Vilmos Laura (Kék kalapos nő) című festményének impozáns reprodukciója.

A civil kezdeményezésű projekt már a kezdetekkor mozgalommá nőtte ki magát, ugyanis a köztérszínesítés legális formában ismeretlen volt hazánkban a Színes Város 2009-es alapítása előtt. Jóvoltukból azonban az Akácfa utcában – a Wesselényi utca felé nézve – Aba-Novák Piros kalapos nő (1929) című alkotását is sokáig csodálhattuk. Mivel a falakat időről időre újrafestik, ezért már csak a fotókban gyönyörködhetünk.

Aba-Novák Vilmos – Piros kalapos nő

Ferenczy Károly – Október

Ha már Flór Péterék műveinél tartunk, akkor mindenképpen megemlítjük Ferenczy Károly 1903-as, Október című festményének szintén Akácfa utcai, 2019-es repróját is, ami csodálatos színeivel jelentősen feldobja a szürkécske városképet

Kortárs művészet a városligeti Múzeum Mélygarázsban

Végül, de nem utolsósorban felhívnánk a figyelmet – bár nem tűzfal – a városligeti Múzeum Mélygarázsban „elhelyezett” kortárs falfestményekre is, ahol Keserü Ilona, Maurer Dóra, Bak Imre, Nádler István, Hopp-Halász Károly, Lantos Ferenc, Bortnyik Sándor, Fajó János, Konok Tamás vagy éppen Victor Vasarely művei elevenednek meg a falakon. Ez bizony végre nem csak firka, ez maga a nagybetűs művészet a falakon!

Címkék