Bizonyára sokan futottunk már bele az Azúr Bagoly webshopjába felújításkor, ha szerettük volna saját környezetünket bútoraink átfestésével személyesebbé tenni. Az online vásárolható, környezetbarát festékek, felületzárók és a hozzájuk kapcsolódó bútorfelújítós videók már eddig is sokunk életét tették könnyebbé. Az új, Paulay Ede utcai üzletben pedig már személyesen is segítenek minket tanácsadással, szuper eszközökkel, alapanyagokkal és számtalan ötlettel.

Ha saját otthonunkat szeretnénk személyessé tenni, és felújításra kerül a sor, általában előre fáj a fejünk a hónapokig tartó felfordulás gondolatától, és spórolni is elkezdünk. Isza Ágnes, az Azúr Bagoly alapítója is erre számított, amikor úgy döntött, hogy nekifog a feladatnak és saját igényeihez szabja környezetét. Ekkor talált rá a bútorfestésre, így végül súlyos összegek és hónapokig tartó rendetlenség nélkül tudta otthonát saját stílusára szabni. 

A felkészülés során ismerte meg a tejfestéket, az egyszerű, könnyen használható és környezettudatos alternatíva pedig annyira megszerettette vele a bútorfestést, hogy úgy döntött, létrehozza az Azúr Bagoly webshopot, ahol ezt az anyagot árulja, mostanra pedig az ecsetektől a csiszolópapíron át mindent beszerezhetünk nála, amire a munkához szükségünk lehet.

Boltnál azonban jóval többről van szó, hiszen az Azúr Bagolynál nemcsak eladás folyik, hanem tényleg minden segítséget megkapunk a termékek használatához, többféle leírás, rövid videó mutatja be nekünk, hogyan újítsuk föl bútorainkat. Tényleg az alapoktól indulunk, így még a kétbalkezesebb kreatívok is könnyen boldogulnak. Azok pedig, akiknek személyes útmutatásra volt szükségük, már eddig is látogathatták az Azúr Bagoly workshopjait, ahol helyben is kipróbálhatták magukat a bútorfestésben. A foglalkozások egyébként nem szűnnek meg, továbbra is részt vehetünk rajtuk, például az őszi Design Hét keretében is.

Hogyan fogjunk hozzá saját stílusunk megteremtéséhez? – Isza Ági tanácsai


A legfontosabb, hogy tekintetbe vegyük a rendelkezésünkre álló tér adottságait. Ha például egy panellakást szeretnénk berendezni, ne egy hatalmas mediterrán villa enteriőrjéből induljunk ki, hanem a modernebb vagy a retró irányok felé haladjunk. Bár alapvetőnek tűnik, sokszor nehéz józanul dönteni ilyen kérdésekben. Ha pontosan felmértük az adottságokat, akkor következik a legjobb rész: kezdjünk el minél több olyan képet keresgélni, nézegetni, amelyek igazán tetszenek nekünk. Majd ezek közös jellemzőit gyűjtsük, válogassuk össze, készítsünk listát azokról az elemekről (például formák, színek, bútorok stílusa), amelyek a legtöbb fotón egyeznek. Így szinte észrevétlenül találhatjuk ki, hogy milyen is az a tér, amit otthonosnak érzünk. A legnehezebb rész persze ezután következik: tartanunk kell magunkat az elképzelésünkhöz. Lakberendezési tanácsokhoz Ági az Otthonkommandó blogot ajánlja.

Az Azúr Bagolyt már nem csak online találhatjuk meg. Most nyílt üzletükben „élőben”, színmintákon is megnézhetjük a festékeket, és abban is gyors segítséget kaphatunk, hogyan kombináljuk a bútorokat, és mit érdemes felújítani. Ha pedig elakadunk valahol, vagy személyes tanácsra van szükségünk, segítenek nekünk.   

A tágas üzlet korábban többféle funkciót is betöltött már, volt műhely és lottózó is, mielőtt az Azúr Bagoly beköltözött ide. A festékboltrészbe lépünk be, oldalt polcokon sorakoznak a felületzárók és a különböző színű tejfestékek. Ági és kolléganői, Sós Ildikó és Tamás Petra jól ismerik ezeket az anyagokat, mindenkit bátorítanak a használatukra, és szívesen adnak tanácsot is. A környezettudatosság itt nem kompromisszum, a festékekkel és a felületzáró anyagokkal nagyon egyszerű dolgozni, örömünket lelhetjük a munkában. Az üzlet másik része egy kisebb „bolhapiac”, ahol néhány átfesthető mintadarabot és pár, ezekhez jól passzoló dísztárgyat találunk, amiket meg is lehet venni.

Milyen bútort érdemes házilag felújítani, és mikor forduljunk szakemberhez?


Ha egy bútor számunkra különleges hozzáadott értékkel bír, tetszik a formája, de a színe nem, vagy csak gondot jelentene az elszállítása, gondolhatunk az átfestésére. Arról, hogyan is kezdjünk neki ennek a feladatnak, itt találunk egy bővebb leírást, videóval és bevásárlólistával. Azokat a darabokat azonban, amelyek felületén törés van, az illesztéseknél lötyögnek vagy megvetemedtek, jobban tesszük, ha szakember segítségével javíttatjuk meg.

A bútorfestés nem is olyan nehéz feladat, ha van bennünk némi precizitás, és időt szánunk az előkészítésre. Az Azúr Bagolyban pedig, a színeket és az apró kiegészítőket csodálva, biztosan könnyedén összeszedjük majd a bátorságunkat egy-egy projekt elkezdéséhez, a végeredményt látva pedig örülhetünk annak a szabadságnak, hogy nem is olyan ördöngösség magunkra szabni a környezetünket.

Címkék

Elérhetőségek

Azúr Bagoly 1061 Budapest, Paulay Ede utca 46. Facebook-oldal Weboldal