A Ferenczy Múzeumi Centrum összművészeti fesztiválján szeptember második hétvégéjén kitárják kapuikat a szentendrei templomok és imaházak a zenei, irodalmi, egyházművészeti, építészeti és képzőművészeti programok előtt. A festők és templomok városának felekezetei és kulturális intézményei tartalmas és felemelő eseményeket kínálnak a Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéjén. Az eseményekhez kapcsolódva karitatív gyűjtés és harangszentelés is lesz. Az idei programsorozat üzenete: a BÉKE.

A tavaly elindított összművészeti, szakrális fesztivál idén is változatos programokkal vár mindenkit szeptember 9. és 11. között. Egyházművészeti, vallástörténeti és építészeti előadások, irodalmi szalon Juhász Annával és Borbély Alexandrával, KÉK-séták a templomok között, kreatív alkotás a templomkertben, az Év Műtárgya program a Szerb Egyházművészeti Múzeumban, templomkvíz, kórus- és klezmer zene, a Vujicsics Együttes, a Szent Efrém Férfikar, a Liszt Ferenc és a Mendelssohn Kamarazenekar koncertje – csak néhány a színes események közül.

A programok szervezésébe a Ferenczy Múzeumi Centrum mellett a helyi vallási közösségek – katolikus, református, evangélikus, szerb ortodox, zsidó, baptista – és a város kulturális intézményei is bekapcsolódtak. A zenei programokat és az irodalmi és művészeti előadásokat a Ferenczy Múzeumi Centrum, az irodalmi eseményeket a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár, a városismereti sétákat a szentendrei TDM Iroda, a múzeumpedagógiai programokat a GYIK Műhely és a MANK Galéria munkatársai szervezték. Idén a Skanzen gyalogos és kerékpáros templomtúrákkal kapcsolódik be az eseménysorozatba.

A hétvégén, a Vajda Emlékmúzeum újranyitásával párhuzamosan, megnyílik a Vajda Lajos és Szentendre című szabadtéri tárlat az Alkotmány utcában. A szerb püspöki székesegyház kerítésfalán látható tablókiállítás Vajda művein és azok helytörténeti vonatkozásain keresztül mesél a város múltjáról és jelenéről.

A programhelyszíneken gyűjtést szerveznek a szentendrei Karitász számára, az adományokat gyermekek nyári táboroztatására fordítják. A szombati nap a kulturális programok mellett még egy különleges eseményt tartogat: dr. Mohos Gábor, Esztergom-Budapest segédpüspöke a 18.31-kor kezdődő szentmise keretében szenteli fel a Péter-Pál-templom új harangját. A mintegy 8 mázsa súlyú harangot Lohner László sekrestyés adományozta Szentendrének.

További infók és részletes program itt és itt.

Címkék