A századforduló bohém kávéházi kultúrájának fontos elemei voltak az olyan vendéglátóhelyek, ahol egyik napszakban sem állt meg az élet, mert a tér tökéletesen követte, ahogy a vendégek reggel szenvedéllyel dolgoztak, később érdekes szakmai vitákba bonyolódtak, esténként pedig a lazulást vették vérkomolyan. A BABA ezt a világot értelmezi újra, jókora modern és szellős tereiben az egész napunkat eltölthetjük, és finom ételeket is kóstolhatunk.

A BABA elnevezésben is a fentebbi sokféleség jelenik meg, egy olyan személyiség, aki reggel nyitott, mosolygós és szeretnivaló, este pedig dögös és szexi. A magas és szellős sarokhelyiségben bőven jut hely ennek a változatosságnak. A Fónagy Dóra tervezte belső térben az utcáról is látható látványkonyha, egy nappaliszerű szőnyeges rész és rengeteg élő növény kapott helyet. 

Az üvegportálok teljes egészében nyithatóak, így a társaságok szabadon áramlanak, a kültér és a belső rész nincsenek elválasztva egymástól. A hosszú és széles bárpult melletti székeken ülve pedig még kényelmesen be tudjuk fejezni a nap utolsó e-mailjét, de már átkacsinthatunk a koktélokra is.

A hatás mégsem lesz zsúfolt, inkább életteli és laza. Ebben szerepe van az ételeknek is, hiszen kétféle (Daylight és Moonlight elnevezésű) menü vár bennünket, aszerint, hogy éppen milyen napszakban érkezünk. A konyhai munkát egyébként Lendvai Levente, az Arany Kaviár fiatal sous chefje irányítja, executive chefként pedig Rippert Máté erősíti a csapatot. Az étlap alapvetően mediterrán, közel-keleti stílusú, a napközben kapható könnyed fogások után este az italoké és a hozzájuk társuló ízeké a főszerep. A koktélokat könnyed, laza hangulatban fogyaszthatjuk, a bárkoncepciót Kardos Bence jegyzi.

Látogatásunk éppen a két napszak közötti váltás idejére esett, így a finomságok mellett azt is tesztelhettük, hogy a BABA egyes funkciói hogyan érnek egymásba. Ugyan legtöbb kollégánk kétségtelenül tökéletes társ az ilyen elfoglaltsághoz, a hely érdemeit sem lehet eltagadni abban, hogy inspiráló, kóstolós-fotózgatós munkaebédünk teljesen spontán adta át helyét a délutáni lazulgatásnak.

Elsőnek a reggeli menüből próbáltuk ki a signature-ételnek is tekinthető, a nagy klasszikust lazán átértelmező Eggs Benedictek közül kettőt. Sophie (3800 Ft) egy egészséggel és energiával bőven felturbózott változat volt, amihez a petrezselymes hollandi egy kis pluszszínt és fűszerességet adott. A Rosa nevű, édes Eggs Benedict (3800 Ft) csak elsőre hangzik furcsának, valójában egy olyan ételről van szó, ahol a jól összekombinált hozzávalóknak köszönhetően szinte falatról falatra új ízeket és textúrákat fedezhetünk föl. A külsejében is nagyon üde fogásban törökméz, feta, lassan sült eper, kalács és vaníliakrém simul egybe. Nekünk ez az étel volt a kedvencünk, biztos jövünk majd újra megkóstolni.

Miután a reggeliízek kellőképpen felkorbácsolták a kíváncsiságunkat, áttértünk az esti menüre. Elsőnek az ikerlányok (3800 Ft) nevű fogással indítottunk, ami két osztriga, az egyiket nyersen kapjuk, a másik fűszervajjal készül, a konyhában található Green Eggben sütik. Mindkettő finom volt, csakúgy, mint a következő, könnyed és csinos marinált lazac (4200 Ft). Ezután kóstoltuk másik nagy kedvencünket, a Szent Jakab-kagyló-tatárt zöld almával (5600 Ft). A gyümölcs frissességgel tölti meg a fogást, az eredmény pedig kezdő és haladó herkentyűrajongóknak egyaránt ízleni fog.

Finom és igényes volt a csirkeszárny (2800 Ft), a mangalicatonkacu (3500 Ft) pedig egy alapvetően klasszikusabb ételt töltött meg különleges ízekkel. A japán pankomorzsás rántott húshoz a helyi hagyománynak megfelelően zsírosabb tarjaszeleteket használtak, de emiatt csak picivel kell majd többet izzadnunk spinningen, és meg is éri a tonkacu ropogós bundája, a lágy hús és a finom cupákos részek miatt.

Az ételeket nagyon kellemes, friss ízű koktélokkal öblítettük le. Mivel legtöbbjük alacsony alkoholtartalmú, akár egy bohém reggelit is kiegészíthetünk velük, ha éppen nem vágyunk pezsgőre. Ezenkívül persze jó kis gin-tonikok és más italok is várnak bennünket.

A Babában minden napszakra jut valami finomság, a tér pedig szuperül alkalmazkodik ahhoz a hangulathoz, ahogy éppen szeretnénk ezeket elfogyasztani. Használjuk ki ezt a lehetőséget minél többször.

Címkék

Elérhetőségek

BABA Budapest 1051 Budapest, Sas utca 2. Facebook-oldal Weboldal