Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Látnivalók és kultúra

Július 17-én mutatja be az ARTE a Recirquel társulatról készült dokumentumfilmet

Július 17-én lesz a premierje az ARTE európai kulturális tévécsatorna „Az én országom – Az én országom? Ukrán artisták művészet és háború között” című dokumentumfilmjének, melyet a Recirquel „My Land” című produkciójáról készítettek. Az alkotók hónapokon át kísérték a társulat tagjait, akiket franciaországi előadássorozatuk közben ért a háború kitörésének híre, és nyert pillanatok alatt teljesen új értelmet számukra a szülőföldjükhöz fűződő viszonyukról szóló előadás.

A Recirquel éppen történetének leghosszabb turnéján vett részt Franciaországban a My Land című produkciójával, amikor február 24-én Oroszország megtámadta Ukrajnát. A háború egyetlen pillanat alatt alapjaiban formálta át a futó előadás jelentését és a produkció artistáinak életét. A társulat fiatal művészei Ukrajnából származnak, a Vági Bence művészeti vezető rendezte, négy évvel ezelőtt debütált, és azóta a világot bejárt My Land pedig az ő személyes történeteikről, szülőföldjükhöz, hazájukhoz fűződő viszonyukról mesél a cirkusz és a tánc eszközeivel.

A többszörös díjnyertes német Ilka Franzmann rendezte dokumentumfilm (Mein Land – Mein Land? Ukrainische Artisten zwischen Kunst und Krieg) a My Land alapjaira építve tárja fel a művészek kétségekkel teli napjait. Mi a művész felelőssége háború idején? Játszani vagy harcolni? A film e súlyos dilemmák és az Ukrajnából érkező drámai hírek mentén mutatja be a művészek egyéni sorsát, kétségeit és útkeresését.

Most elsőként látható magyar kulturális produkciót bemutató dokumentumfilm az ARTE műsorán, az alkotás a tévépremier másnapjától – az előadás Müpa által készített felvételével együtt – egész Európában elérhető lesz online angol, német, francia és spanyol felirattal.

Cimkék

Hasonló tartalmak

Kultúra

Oscar-nap a Művészben

Március 11-én 96. alkalommal díjazza az előző év legjobb filmjeit és filmeseit az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia. Nincs is jobb hangolódó program a gálára, mint a március 10-ei Oscar-nap a Művészben, amikor 13 órától estig jelölt filmeket nézhetünk meg.

Kultúra

Janikovszky-est a vaksötétben – avagy a lemez két oldala

A Bodor Tibor Kulturális Egyesület közreműködésével március 13-án a Lurdy Moziban egy egyedülálló képzeletszínházi előadásban lesz részünk, A lemez két oldala címmel: Janikovszky Éva írásainak segítségével teljes sötétségben, csak a hangokra és szavakra koncentrálva fedezhetjük fel mindennapjaink rejtett oldalait.

Kultúra

Mai Manó fotográfiái

A PaperLab Galériában kiállított 50 fotóból álló, ingyenesen megnézhető válogatásban olyan alkotásokat láthatunk, amelyeket Mai Manó fotográfus a budapesti műtermeiben készített a századforduló környékén.

Neked ajánlott

A