Májusban nyitott meg – mindössze pár lépésre a Margit híd budai hídfőjétől – a Kazetta ruhamárka csöppnyi és nagyon hangulatos üzlete, ami egyszerre kávézó, showroom és egy olyan családias közösségi tér, ahol miközben az egyedi csészéből kortyolgatod a kávédat, beszélgetésbe bonyolódhatsz a többi vendéggel vagy a kávégépet rendületlenül kezelő Danival, és még egy pólót, kapucnis felsőt vagy nadrágot is vehetsz, ha épp ezek hiányoznak a ruhatáradból. A Kazetta egy igazán jó energiákkal teli, kedves sziget, ahol időnként jól esik kikötni.

Letti és Dani két szimpatikus fiatal, akik egy párt alkotnak, és együtt vágtak bele a közös vállalkozásukba, ami eredetileg streetwear ruhák tervezésével, készítésével és eladásával foglalkozott. Erre felépítettek egy márkát, amit elneveztek Kazettának. A Covid két éve alatt tanulták ki a dolog csínját-bínját, majd arra jutottak, kéne nyitni egy helyet, ahol ezeket a ruhákat nemcsak megvenni lehet, de meg is lehet nézni, merthogy addig csak az internetes vásárlás működött. 

Mivel Dani már évek óta baristáskodik, és jó kapcsolatai is vannak ezen a téren, amikor az „ölükbe hullott” a kiadó üzlethelyiség a Török utcában, felmerült bennük, hogy lehetne ez inkább egy kávézó, ahol mellesleg a neten megrendelt ruhákat is át lehet venni, meg persze a boltban is van pár darab, amik megnézhetők, felpróbálhatók és elvihetők. De a Kazetta elsősorban egy kávézó, egy közösségi terecske, ahol nem kell magadba fordulva behörpölni az eszpresszódat vagy a lattédat, hanem szociális életet is élhetsz kortyolgatás közben. A kávézó kicsi, eleve nehéz nem szóba elegyedni egymással, pláne, hogy a csöppnyi üzlet hangulata nagyon barátságos, már-már családias.

A hely sokat épít a retróra, a Kazetta berendezési tárgyainak egy része idősebb, mint Letti és Dani, akik szeretik a múltat, a régi dolgokat, tárgyakat, elsősorban is a 90-es éveket, ami az élet minden területén jön vissza. Igaz ez az öltözködésre, manapság például újra nagyon menők a bőszárú, ún. baggy gatyák. A Kazetta márka alatt első körben, az elején még deszkásnak mondható ruhák készültek, köszönhetően Dani deszkás múltjának, ám mára ez megváltozott és inkább a streetwear elnevezés a helyénvaló – ami azonban magán visel némi deszkás hatást is. 

A tervezés közösen megy, aztán a további munkát leosztják egymás között. Letti varr és intézi a vállalkozás egyéb kategóriába tartozó ügyeit és szervez, Dani szitáz a pólókra és viszi az üzletet, kávét főz, megrendeli azt, amiből hiány mutatkozik, és nap mint nap ott találjuk a Török utcában. Persze vasárnap nem, mert akkor zárva tartanak, de minden másik nap ott áll a pultban reggel 8-tól este 6-ig. Egyébként pedig mindent maguk csinálnak, tipikus DIY-vállalkozás az övék: a közösségi médiás tartalmakat, a fotókat, mindent, ami dizájn, meg alapvetően, mindent, ami a Kazetta. 

A ruhák újrahasznosított, környezettudatos anyagait külföldről rendelik meg, például Svájcból, és az otthonukban kialakított műhelyben készítenek belőlük ruhákat (pl. nadrág, póló, hoodie) és kiegészítőket (pl. öv, baseball sapka). Egyedül az üzletben kapható kerámiapoharakat – amikben a kávét is felszolgálják – nem ők készítik, hanem Letti édesanyja és nővére. Ők ezzel foglalkoznak, úgyhogy logikusan adta magát, hogy az általuk készített csészék is megjelenjenek a boltban, ráadásul nincs két egyforma darab köztük. 

A kis bolt bár még csak nemrég nyitott, de már most vannak visszajáró vendégeik, ami annak is köszönhető, hogy itt korábban is egy kávézó működött. Persze ez már nem ugyanaz az üzlet, de a jó kávé mindenhol jó, a Kazettában pedig elég finom – konkrétan a Goosebumps specialty kávéit kínálják –, és nemcsak az, hanem az árak is kimondottan barátságosak, egy finom eszpresszó például 500 Ft. Ugyanakkor a ruhadarabok nem olcsók (pl. a nadrágok 15-30 ezer Ft között vannak, egy hoodie 25 ezer, egy póló pedig 10 ezer Ft körül) , de azért nem is megfizethetetlenek, pláne, hogy normális anyagból készülnek és hosszú távon hordhatók, nem pedig egynyári nagykereskedelmi tömegcikkek. Érdemes továbbá figyelni a weboldalukat és a közösségi médiát is, mert mindig vannak akcióik.

A Kazetta hosszú távú tervei között szerepel a brand megerősítése, na meg a kis üzlet felfuttatása. Ez utóbbit például azzal próbálják elérni, hogy több legyen a helyük ahova leültethetik a vendégeket, így folyamatban van az üzlet előtti terasz megnyitása. És ami még inkább szimpatikussá teszi a Kazettát, hogy nemcsak a saját maguk szekerét igyekeznek tolni, hanem igazi közösségi térként másoknak is lehetőséget biztosítanának: más tervezők ruhái is megjelenhetnek itt, nem beszélve képzőművészek, fotósok munkáiról. És akkor nemcsak retró képek lesznek majd a falakon, hanem kortárs művészet is, így pedig a Kazettában ideális módon simul majd egybe a jelen és a múlt. 

Címkék

Elérhetőségek

Kazetta Cafe and Showroom 1023 Budapest, Török utca 3. Facebook-oldal Weboldal