Tudjuk, hogy a fullasztó melegben nehezen megy a koncentráció és legszívesebben egész nap a vízben lennénk, de két csobbanás közti szünetben mégis érdemes belefeledkezni egy-egy könyvbe. Mi vagyunk azok, akik a strandra is képesek magukkal vinni a nyári olvasmányukat, de a Károlyi-kert árnyas padjain, a kedvenc kávézónk hűvösében vagy kora este az erkélyen is szívesen faljuk a betűket.

És ha már ennyit olvasunk, szívesen ajánlunk is könyveket, itt van most 9 nem mindennapi olvasmány a nyárra, amik között van az örök életet kutató családregény, rémtörténet, disztópia és olvasókat segítő könyv is, amin mi megállás nélkül nevettünk – még a buszon is.

Tóth Krisztina: A majom szeme

Ha valamire, akkor arra biztosan nem számítottam, hogy Tóth Krisztinától egy valahol a nem is annyira távoli jövőben játszódó disztópiát fogok olvasni, amiben olyan izgalmasan fonódnak egybe a szereplők történetei és bomlanak ki az összekuszált szálak, hogy alig bírom majd letenni. Persze a személyes sors, a fájdalom és a keserűség megélése, meg az ezeket átható humor ebből a regényből sem hiányzik, de kivételesen a szereplőket körülvevő külvilág is erősen jelen van. Nagyon is ismerős ez a világ, találkoztunk már Orwellnél vagy A szolgálólány meséjében is vele: a mindentől elzáró, mindent újraíró diktatúra, ami azt is meghatározza, ki számít értékesnek a társadalom – valójában a hatalom – számára és ki nem. A történet két főhőse, a pszichiáter – inkább antihős – és betege látszólag behódol a rendszernek, de a cselekmény előrehaladtával folyamatosan széttörik a kreált kép és nemcsak a rendszer működésébe látnak bele egyre jobban, de saját magukba is.
 
Magvető
352 oldal
4499 Ft 

Grecsó Krisztián: Valami népi

Volt egy tanárom a bölcsészkaron, aki azt mondta, hogy bizonyos szerzőket vagy regényeket érdemes inkább nyáron, napsütésben olvasni, hogy elkerüljük a teljes letargiát. Szerintem ebbe a sorba tartozik Grecsó Krisztián Valami népi kötete is, mert egy egészen különös otthont teremt az olvasóknak, ahol a szomorúság, a lemondás, a melankólia és a sötétbe bekúszó halvány fénycsíkok járnak kéz a kézben. Sorsok vannak itt, hol a kilátástalanságban élő fiatal anya, hol egy traumatizált, hol a halállal szembenéző férfi. Látszólag minden történet egy külön kis világ, de a mélyben nagyon is összetartoznak, találkoznak, keresztezik egymást, egymásból fakadnak. A kötet dinamikáját az érzelmek folyamatos hullámzása adja, a mélyből indulunk a csúcs felé, miközben folyamatosan visszaránt egy láthatatlan kéz, egészen addig, amíg a vihar lecsendesedik és a kötet végére eljutunk a nyugalomba.
 
Magvető
288 oldal
3999 Ft 

Szemethy Orsi: A sikoltó

Ezt a könyvet a szenzitív lelkületű olvasók is nyugodtan a kezükbe vehetik, mert a rossz álmok helyett sokszor inkább nevetni fognak, másrészt az A sikoltó nyelvezete olyan szép, akár egy kép, a szépségtől pedig nem igazán szoktunk félni. A vizualitásra erősen ható nyelv sem véletlen, mert az író egyben festőművész is, bár a könyv illusztrációit nem ő, hanem Szemethy Imre készítette. A hét elbeszélésben találunk éjszaka kísértő csontvázakat, szellemeket levadászó szovjet katonákat, egy grófnőt, aki kirepül az ablakon, sellőt egy kis faluban és bosszút forraló bolyongó lelkeket. 
 
Magvető

432 oldal
4499 Ft
 

Haász János: Apám óriás lesz

Haász János nevét sokan leginkább a Telex és a régi Index oldaláról ismerik, viszont nemcsak az újságírásban, hanem az irodalomban is elég otthonosan mozog. Apám óriás lesz című kötete igazi felüdülés a nyárra, amellett, hogy a 80-as évek világában játszódó történetek sokszor csengenek szomorkásan. Nosztalgia és kedves otthonosságérzet vezeti végig az olvasót a focimeccsekkel, gombfocival, álmokkal, kisvárosi és budapesti kalandokkal átszőtt elbeszéléseken, miközben mindent meghatároz apa és fia kapcsolata.

XXI. Század
208 odal
3890 Ft

Háy János: Szavalóverseny

Ez az az olvasmány, amit nem csak mi nem veszünk komolyan, de ő se magát. Olvastunk már Háy Jánostól verseket, elbeszéléseket, regényt és egy egészen érdekes irodalomtörténeti vállalkozást is, de az íróság mibenlétéről szóló furcsa kísérletet még nem. Mielőtt bárki azt gondolná, hogy egy nagyon mély, elméleti könyvet tart a kezében és elolvasása után olyan tudás birtokába jut, amivel a magyar költészet élére tör és bezsebeli az összes létező díjat, akkor valamennyire téved, bár az esélye még így is megvan rá. Háy a megszokott humorával veszi sorra a különféle verstípusokat a zsengéktől, a szerelmes versen át egészen az öregkori, létösszegző művekig, sőt, ezeket Babits, Petőfi, Ady, József Attila vagy épp a saját verseivel példázza. Miközben ő elmagyarázza, hogy miből is áll egy magára valamit is adó tájleíró költemény, addig mi, olvasók nagyon jókat kacagunk, mert a szövegek tele vannak vicces kommentárokkal és ironikus önreflexióval. Strandon, jégkása mellé vagy a Balaton-parton igazi szórakozás lesz ezt olvasni.
 
Európa Kiadó

200 oldal
3999 Ft 

Závada Pál: Apfelbaum. Nagyvárad, Berlin

Ezt a könyvet inkább hűvösebb napokra ajánljuk és érdemes tiszta fejjel, éberen olvasni, mert elég komolyan megtornáztatja az agyunkat. Nem egyszerűen csak ugrálunk a térben és időben, de tele van irodalmi, irodalomtörténeti és történelmi referenciával, amiket megállás nélkül meg kell fejtenünk. Nem árulunk el túl sokat azzal, hogy ez egy Az ember tragédiája parafrázis, sok helyen persze átértelmezve, a két helyszín Berlin és Nagyvárad, a szereplő és a narrátor pedig leginkább a 20. század emberéről alkot véleményt. Apfelbaum – azért ez elég jó beszélőnév! – Ádám Ady Nagyváradáról indul útnak, megérkezik a 30-as évek Berlinébe, ahol már fel-felsejlik a 2. világháború előszele, sőt a hős egy picit még szimpatizál is a nácikkal, majd visszajut a 40-es években szülőhazájába. De itt még nincs vége, megéli az 56-os eseményeket, 89 forrongásait és az összeomló Falat is. Az emberi sorsok alakulására pedig nagy ritkán még az Úr is felfigyel, de a 20. század embere inkább a kotnyeles angyalokra és Luciferre számíthat. Izgalmas vállalkozás, de biztosan nem ez lesz a nyarunk legkönnyebb olvasmánya. 

Magvető

264 oldal
4499 Ft

Szeifert Natália: Örökpanoráma

Egy elképzelt kis faluban vagyunk valahol a hegyek között, nincs kimondva az idő és nincs kimondva az ország neve sem, de mégis el tudjuk helyezni a történetet térben és időben egyaránt. Látjuk a falu létrejöttét és pusztulását, az első beköltözőktől, az első felépült házakon és az iskola bezárásán át az utolsó lakóig, miközben egy évszázadon át követjük egy család, illetve a hozzájuk szorosan kapcsolódó szereplők életét. De nem egyszerű családregényről van szó, hanem egy izgalmas kísérletről, hogyan lehet túlélni az időt, meghosszabbítani az életet a tudomány segítségével. Míg a könyv első felében a lakosok és az újonnan beköltözők történeteit ismerjük meg, addig a második felében már az idő, a létezés, a megismerés filozófiai kérdéseit járjuk körül egy ápolónő, egy orvos és egy író barátságán keresztül.
 
Kalligram

416 oldal
4990 Ft 

Nagy Gerzson: Ablak az Ontario-tóra

Milyen egyetemistának lenni a rendszerváltás utáni években, milyen az első szerelem, a vágyakozás és milyen az, amikor mindent magunk mögött hagyva elmegyünk Nyugatra. Érdekes vállalkozás ez a regény, ahogy az olvasása is az, mert ide-oda ugrálunk az időben és térben, hol Kanadában vagyunk, hol a 90-es évek zavaros, mámoros Budapestjén. Mindeközben pedig próbáljuk felfejteni a narrátor és az őt körülvevő, néha furcsa szereplők titkait.

Kalligram

272 oldal
3990 Ft 

Nádas Péter: Rémtörténetek

Nem ez a könyv lesz a könnyű nyári olvasmányok mintapéldája, ráadásul az első száz oldalnál még lehet, hogy kételkedünk is egy picit, hogy meddig olvassuk tovább, de amikor túljutunk a holtponton, azt vesszük észre, hogy még többet és többet szeretnénk a történetből. A Rémtörténetek hősei egy vízparti falu lakói: egy öregasszony, akit nemcsak a családja, de a falu is kitagadott, egy szellemileg sérült fiatal nő, akit mindenki csúfol, egy doktor, egy lelkész és még sorolhatnánk a falu tipikus karaktereit, de megjelennek a vidéken üdülni vágyó úriasszonyok és a kitelepített arisztokraták is. Nádas különös sodrással ír, játszik a különféle nyelvi regiszterekkel és a különféle elbeszélői nézőpontok is könnyen csúsznak át egymásba. És amikor már javában együtt élünk mi is a falusiak hétköznapjaiban, akkor megjelennek a kísértő szellemek.

Jelenkor

464 oldal
4999 Ft 

Címkék