Amikor hosszabb-rövidebb időre elutaznánk, és van otthon kutyánk vagy macskánk, esetleg mind a kettő, akkor a távoli tájon pihenés – vagy a bármilyen okból, bármennyi időre történő elutazás – csak akkor lehet nyugodt és stresszmentes, ha tudjuk, hogy ezalatt házi kedvencünk jó kezekben van. A Dogmopolite kutyapanziói, melyek egyben napközik is, pont ilyen helyek. A szentendrei bázisukra látogattunk el.

A Dogmopolite gyakorlatilag mindent csinál, ami kutyákkal kapcsolatos: elsősorban kutyapanzió, de van napközi és kutyafelügyelet szolgáltatásuk, foglalkoznak kutyakozmetikával, kutyakiképzéssel, tartanak különféle tréningeket is, és ha szükséges, akkor orvosi ellátásban részesítik a náluk időt töltő állatokat. Főleg a kutyákra, másodsorban pedig a macskákra specializálódtak, de olyan is előfordult már, hogy sündisznó került hozzájuk. 

A Dogmopolite több helyen is megtalálható Budapesten és környékén: Szentendrén, a VI. kerületi Rózsa utcában, a XI. kerületi Mesterházi utcában, Óbudán a Lajos utcában, valamint Szigetszentmiklóson, és van egy kozmetikájuk a Flóriánban. Mi a szentendrei telepre látogattunk el, ahol egy egész nagy területen vigyáznak a kutyákra. 

Mindenkinek megvan a maga helye a fűtött-hűtött, zárt, fedett panzióban, de persze amikor a kerítéssel körbevett, játszóvárral és játékokkal teli tombolóban vannak, ott minden hely mindenkié. 

Mindenkinek megvan a maga helye a fűtött-hűtött, zárt, fedett panzióban, de persze amikor a kerítéssel körbevett, játszóvárral és játékokkal teli tombolóban vannak, ott minden hely mindenkié. 

Ha HÉV-vel megyünk, el sem kell mennünk Szentendre végállomásig, hanem Pannóniatelep megállónál kell leszállni, majd egy pár perces sétával oda is érünk a Dogmopolite szentendrei telepére, ami már öt éve várja és fogadja a hozzájuk érkező kutyákat és cicákat, és ahol szakértő kiképző és felügyelő kollégák foglalkoznak az állatokkal. 

A panzióba kerülő macskák nagyjából ugyanúgy viselkednek, mint otthon, a kutyák viszont eleinte szomorúak, hiányzik nekik a gazdi, a saját, jól ismert területük, és nem értik pontosan, hogy mi történik velük. Aztán persze megszokják és meg is szeretik, pláne hogy új barátokra is lelhetnek, akikkel egész nap mehet a bandázás. Kivéve azt az esetet, amikor alvásidő van. A napközis állatok viszont – mivel nap mint nap jönnek és mennek – egész nap jól elvannak a tombolóban. 

Annak érdekében, hogy ne törjön ki háború az állatok között, a cicák el vannak különítve a kutyáktól, külön házikójuk van, és saját kis tombolójuk. De a kis testű ebek sincsenek összeeresztve a nagy testűekkel

Külön kinti és benti tombolójuk van – a nagy testűeknek kettő is, de nekik nagyobb a mozgásigényük is –, és a benti részen lévő pihenőhelyük sem ugyanott van a különféle méretű ebeknek. Fő a békesség, ezért itt a méret a lényeg. Meg persze a játék, hisz egy kutya – ha épp nem eszik – szívesen tölti az idejét játékkal. 

Szentendrén van nekik trambulin, fújnak nekik szappanbuborékot, és amikor kánikula van, pancsolásra is van lehetőségük.

Szentendrén van nekik trambulin, fújnak nekik szappanbuborékot, és amikor kánikula van, pancsolásra is van lehetőségük.

Bár az itt ideiglenesen lakó kutyák 24 órában vannak a panzióban, itt is van ám nyitvatartási idő – ami persze elsősorban a napköziseket érinti. Mindennap 20 óráig tartanak nyitva, ám hétköznap reggel 7-kor indul a nap és a foglalkozás, hétvégén pedig reggel 8-kor. Saját elmondásuk szerint a Dogmopolite működteti az ország vezető kutyapanzióit és kutyanapközijeit, és nincs is okunk kételkedni ebben. 

Amikor ott jártunk és megláttuk a helyet meg az állatokat, hamar kialakult bennünk az a benyomás – pláne akkor, amikor azt láttuk, hogy a kutyák milyen felszabadultan játszanak egymással –, hogy hiányzó gazdi ide, hiányzó otthon oda, itt nagyon jó lehet kutyának meg macskának lenni. 

Címkék

Elérhetőségek

Dogmopolite kutyapanzió és kutyanapközi 2000 Szentendre, Rózsa utca 16. (a Mézelő utca végén balra) Facebook-oldal Weboldal