Szeptember 13–18. között 5. alkalommal rendezi meg a Nemzeti Filmintézet a restaurált filmek világszerte jegyzett nemzetközi fesztiválját, a Budapesti Klasszikus Film Maratont.

A frissen felújított, népszerű klasszikusokat és ritkaságokat bemutató fesztivál hat napon át tart majd. Ezalatt pedig szinte rekordmennyiségű, mintegy száz filmet láthat a közönség szerte a világból, különböző filmtörténeti korokból. A fesztivál célja, hogy hazai és nemzetközi fókuszba állítsa a magyar film értékeit, illetve hogy a hazai filmrajongók számára elhozza és bemutassa az európai filmarchívumok legféltettebb kincseit

Az esemény fénypontja, hogy a Szent István-bazilika előtti tér öt estére ingyenes szabadtéri mozivá alakul át.

Az esemény fénypontja, hogy a Szent István-bazilika előtti tér öt estére ingyenes szabadtéri mozivá alakul át.

A Filmmaraton – ahogy a korábbi években – idén is gazdag programmal várja a filmrajongókat. A szeptemberi fesztivál alaptémája: Hollywood közép-európai gyökerei. A program gerincét olyan alkotók alkotásai adják, akik Budapestről indulva – általában Bécsen és Berlinen keresztül – jutottak el Hollywoodba, ahol világhírű filmes szakemberekké váltak (Adolph Zukor, William Fox, Kertész Mihály, Bánky Vilma, Lugosi Béla, Rózsa Miklós, Rudolph Maté, Peter Lorre [Löwenstein László], Joe Pasternak, Paul Lukas). E művészek életútja gyakran legalább annyira izgalmas, mint az alkotásaik, és a fesztivál szervezői ezt a tényt is figyelembe vették a program kialakításakor: hollywoodi magyarokról szóló előadások is lesznek.

Válogatással emlékezik a Filmmaraton Kovács László operatőrre, aki Zsigmond Vilmossal együtt amerikai filmek legendás magyar operatőre volt. Idén nemcsak az operatőrök, hanem a tervezők szempontjából is kiemelt szerepet kap a látvány. A nézők megismerhetik az Oscar-díjas Trauner Sándor (Alexandre Trauner) művészetét, aki Franciaországban és Hollywoodban is dolgozott, természetesen a legnagyobb rendezőkkel. A magyar filmtörténeti programban több évfordulót is ünnepel a fesztivál: idén lenne 100 éves Szécsényi Ferenc és Pécsi Sándor, 120 éve született Eiben István és Latabár Kálmán, 150 éve a magyar filmgyártás úttörője, Janovics Jenő, és éppen 65 éve alapították a Pannónia Filmstúdiót. 

A Nyitott archívumok szekcióban a világ filmarchívumaiból hoznak el friss felfedezéseket, de nem maradnak el az élő zenével kísért némafilmvetítések és a diákvetítések sem, és lesz olyan blokk is, amelynek programját maguk a diákok állítják össze. A kínálatot nemzetközi filmszakmai program egészíti ki, melynek fókuszában idén a filmoktatás áll. Az 5. Budapesti Klasszikus Film Maraton helyszínei közt lesz a Bazilika előtti tér, az Uránia Nemzeti Filmszínház, a Toldi mozi, a Budapesti Francia Intézet és a Corvin mozi

Címkék