Ebben a kánikulában a legtöbben – ha tehetjük – vízpart mellett hűsölve töltjük az időnk nagy részét, de azért az aktívabb programok kedvelőire is figyeltünk az e heti ajánló összeállításakor. Szerdán a Szépművészeti Múzeumban megnyílt az Henri Matisse – A gondolatok színe című kiállítás, amely remek lehetőség arra, hogy közelebbről megismerjétek Matisse munkásságát a korai alkotásoktól egészen az 50-es években készített művekig. Részt vehettek több kulturális sétán is, például az Arany János a Margitszigeten irodalmi sétán, a Séták hétvégéje keretében pedig Piszkos Fred és Aczél György nyomába eredhettek, palotasztorikat hallhattok az Andrássy útról, és Óbuda is felfedi a titkait ez idő alatt. Ezenkívül olyan külföldi előadók eklektikus zenei ütemeire táncolhattok, mint például a 2003-ban alakult neofolk-, ambientzenekar Norvégiából, a Wardruna, vagy a brit hard rock zenekar, a Whitesnake. Ha pedig izgalmas természetközeli túrára vágytok festői környezetben, akkor nevezzetek be egy sátrazós, bográcsozós, nomád SUP-túrára a Duna-kanyarba.

Június 30., csütörtök

Henri Matisse – A gondolatok színe

A párizsi Pompidou Központtal együttműködésben megvalósuló, több mint 150 művet felvonultató kiállítás 8 kronologikus és tematikus szekcióban mutatja be Matisse munkásságát a korai alkotásoktól egészen az 50-es években készített művekig, az életmű olyan, központi jelentőségű kérdéseit érintve, mint a vonal és a szín viszonya vagy az enteriőr és az alak összefüggései.

Szépművészeti Múzeum kiállítása a matisse-i életmű műfaji sokszínűségét is megvilágítja, ugyanis a mintegy 30 festményen túl egyedi és sokszorosított grafikai alkotások (különös tekintettel a művészkönyvekre és a borítótervekre) és 17 szobor is helyet kapott a tárlaton. A kiállítás külön szekcióban mutatja be a művész késői fő művéhez, a vence-i dominikánus kápolnához készített monumentális üvegablakterveit. A tárlat katalógusában külföldi és hazai szerzők tanulmányai mellett Matisse saját írásaiból is közölnek válogatást, melyeknek egy része első alkalommal jelenik meg magyar fordításban.

További infók 

Legjobb tudomásom szerint – filmvetítés és közönségtalálkozó

A K11 Labor és a Róth Miksa Emlékház és Gyűjtemény Chill Garden: New Wave címmel indít kortárs művészeti eseménysorozatot egész nyáron a múzeum kertjében. 30-án egy filmvetítéssel egybekötött közönségtalálkozón vehetünk részt, ahol gasztroélményekre is érdemes készülni. A Legjobb tudomásom szerint című film vetítése után a két rendezővel, Lőrincz Nándorral és Nagy Bálinttal beszélgethetünk, a Lőrinci Sörfőzde finom kézműves sörei mellett.

További infók 

Fröccsfesztivál

Ha nyár, akkor fröccs – a Zsiráf, jól ismerve ezt az állítást, fröccsfesztivált szervez a hónap végén. Érkezik sok kiállító, fröccskeverési technikákstreet food, akusztikus koncert, DJ-k és utána hajnalig tartó bulik.

További infók 

Július 1., péntek

Séták hétvégéje 2022

Az elmúlt években több ezer vendéget vonzó Séták Éjszakája után idén a legjelentősebb sétaszervező cégeket tömörítő Magyar Sétaszövetség Egyesülés megrendezi a Séták hétvégéjét július 1. és 3. között.

Budapesten az Imagine, a Budastep, a hosszúlépés. járunk? és a KÉK szervez majd sétákat, a széles választékból pedig mindenki talál számára érdekeset: Piszkos Fred és Aczél György nyomába eredhetünk, palotasztorikat hallhatunk az Andrássy útról, és Óbuda is felfedi a titkait a Séták hétvégéjén.

További infók 

Alterturi ráadás

Az előző Alterturi sikerén fellelkesedve ismét ruhavásárt szerveznek a MANYI-ban, a környezettudatosság és az alternatív öltözködés jegyében. A turi előnye, hogy egyszerre vehetünk részt rajta vásárlóként és árusként is. Ha tornyosulnak a szekrényünkben a rég nem használt ruhák, ide elhozhatjuk azokat, hátha másnak örömet szereznek – és ez az elv fordítva is működik. 

További infók 

Víz, napfény, nyár – A tengertől a Balatonig

Hogy nyaraltak ők? A Virág Judit Galéria nyári kamaratárlatán magyar festők vízpartokat és napsütötte tájakat ábrázoló műveit láthatjuk. A 19. század realizmusát Bruck Lajos és Deák Ébner Lajos finom naturalista művei képviselik.

magyar modernizmus és a Párizsi iskola művészeitől – Kádár Béla, Kmetty János, Kernstok Károly, Márffy Ödön, Csók István, Vaszary János és Derkovits Gyula – napfényes, a nyár legszebb pillanatait idéző alkotások kaptak helyet.

Megtekinthetjük Patkó Károly, valamint a Gresham-körhöz tartozó Szőnyi István és Egry József festményeit is, akiket szinte egy életen át megihletett a Dunakanyar, Zebegény és a Balaton-felvidék. A kiállításon kortárs alkotók, például Fehér László, Radák Eszter és Bodolóczki Linda legújabb művei is láthatóak.

További infók

Mozart: Az álruhás kertészlány

Belfiore halottnak hiszi kedvesét, Violantét. Violante kertészlánynak áll. Serpetta Don Anchisét szereti. Don Anchise Sandrinát szereti. Sandrina épp az álruhás Violante. Belfiore Armindával van eljegyezve. Armindának Ramiro udvarol. Mozart háromfelvonásos vígoperájátAz álruhás kertészlányt láthatjuk július elsején az Eiffel Műhelyházban, Almási-Tóth András rendezésében, aki egy valódi thrillert vizionál a színpadra.

Az előadás, amely magyar és amerikai énekeseket egyaránt felvonultat, a San Diego-i Opera Neóval való koprodukcióban jön létre.

További infók 

Július 2., szombat

Kortárs művészeti kiállítás és vásár a lótusz jegyében

lótusz iszapból felnövő, a víz felszínén virágot bontó növény, melyhez számos jelképet társítunk. Július elején ehhez a virághoz kapcsolódóan szerveznek kiállítást és vásárt a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum orientális kertjében. 8 kézműves mutatja meg tárgyait, kokeshit, kerámiákat és különböző technikával készült ékszereket.

Reggel jógával kezdhetjük a napot, délután pedig a lótusz szimbolikájáról, a hozzá kapcsolódó mesékről hallhatunk előadást, amit origamizás követ kicsik és nagyok számára.

További infók 

Arany János a Margitszigeten – irodalmi séta

július 2-i irodalmi séta során Arany János életének meghatározó helyszíneit járhatjuk be, amelyekhez ismert és kevésbé ismert költemények és anekdoták kapcsolódnak: az Őszikék ciklus verseiben megörökített tölgyektől kezdve a Margitszigetért rajongó írótársak és utódok emlékezetén át egészen a Nagyszállóig, ahol a költő életének utolsó időszakában lakott és alkotott.

További infók 

SUP Budapest: Sátrazós Dunakanyar-túra

Sátrazós, bográcsozós, nomád SUP-túrára készülhetünk július első hétvégéjén a Duna-kanyarban. A Római-parton szállunk SUP-ra, a keskeny, vadregényes Ipoly folyón indulunk, Letkésről, és Szobnál torkollunk a Dunába. Zebegényben üdítő, fröccs, könnyed ebéd mellett pihenhetünk, majd a kisoroszi szigetcsúcsnál verünk tábort, hogy másnap erőt gyűjtve evezhessünk vissza Budapestre.

További infók 

Erik Sumo Band – pótkoncert

Liza, a rókatündér filmzenealbum, a My Rocky MountainThe Trouble SoupMount Fuji köthető többek közt Tövisházi Ambrus nevéhez, akinek a kezdeményezésében alakult 2005-ben az Eric Sumo Band. A zenekar megújult tagsággal, de újra a klasszikus frontvonallal, Kutzora Edinával és Kiss Erzsivel készül az idei új albumra. Mellettük és mögöttük pedig Ambrus zenésztársai, Gáspár Gergely, Drapos Gergely, Mészáros Ádám és Pápai István zenélnek, akik részben a szintén Ambrus által megálmodott Péterfy Bori & Love Band oszlopos tagjai. Július 2-án az Eric Sumo Band a Kobuciban koncertezik.

További infók 

Éjszakai túra a Rám-szakadékban

Kevés jobb nyári program van a túrázásnál, de az is érthető, ha valaki már unja a megszokott Budapest környéki útvonalakat. A július 2-i túra biztosan mindannyiunkat megmozgat és kimozgat a komfortzónánkból: szombaton késő este kezdjük meg az utunkat, így fejlámpával Rám-szakadék egy teljesen más megvilágításba kerül. A Dobogó-kőn pihenünk meg az éjszaka hátralevő részére, utána pedig nappali pompájában is megnézhetjük a környéket.

További infók 

Július 3., vasárnap

Exhibition on Screen: Hieronymus Bosch különös világa

Az Exhibition on Screen-sorozat néhány éve vetített egy epizódot Hieronymus Boschról, amely a festő szülővárosában rendezett, a Het Noordbrabants Múzeum 2016-os, nagyszabású kiállítása alapján készült, halálának 500. évfordulóján. Az Urániában ismét levetítik a filmet, amelyben a kurátorok és vezető kritikusok hozzászólásai teszik lehetővé, hogy még jobban megismerjük Boscht, és felfedezzük, mi inspirálhatta furcsa, démoni alkotásait.

További infók 

Talált Tárgyak Tárlata 2.

 A járműveken hagyott eszközök egy korszak tárgykultúrájának lenyomatát adják. Megismerhető belőlük a kor öltözködési divatja, olvasási szokásai vagy például a mobiltelefonok legújabb generációja is. Bár a kiállítás tárgyai elvesztek, mégsem tűntek el. Megkezdik szigorúan szabályozott vándorútjukat, amely szerencsés esetben a tulajdonosnál ér véget. Hogy mi történik az elhagyott tárgyakkal, milyen szabályok vonatkoznak a kezelésükre, és miket hagynak el legtöbbször az utasok? Mindezt és még számos érdekességet megtudhatunk a BKK legújabb kiállításának anyagából, amelyről itt írtunk bővebben. 

Földalatti Vasúti Múzeumban egy évtizede megrendezett, nagy sikerű tárlat folytatásaként újra a közösségi közlekedés járművein felejtett, majd megtalált és a „Talált Tárgyak Osztályára” került, érdekesebbnél érdekesebb tárgyak mesélnek magukról. Mivel sokunknak van egy-egy személyes története egy járművön felejtett, majd megkerült tárgyról, a mesét mindenki tovább szőheti.

További infók 

Július 4., hétfő

Whitesnake (UK)

A Deep Purple énekese, David Coverdale által alapított legendás rock ’n’ roll banda, a Whitesnake világ körüli búcsúturnéra készül, melynek egyik állomása július 4-én a Barba Negra lesz.

További infók 

Füvészkerti tábor

Ha a gyerekeink szívesen töltik szabadidejüket a természetben, az ELTE Füvészkert július eleji táborában biztosan jól fognak szórakozni, miközben 5 nap alatt 5 kontinens növényeit ismerik meg. A 7–12 éveseket játékok, alkotás, ültetés és különböző növényismereti, kertészkedős program várja 8-tól 16 óráig, a táborban pedig étkezési lehetőség is biztosítva van számukra.

További infók 

Július 5., kedd

Ron Carter Foursight

Kevesen képviselik Ron Carternél autentikusabban az egyetemes jazztörténetet, és aligha múlható felül, hogy több mint 2500 lemezen hallhatjuk bőgőjátékát, melyet a művész az 50-es évek óta rögzített.

A mai napig aktív, idén 83 esztendős legenda legújabb, világ körüli turnéja alkalmából saját, Foursight kvartettjével érkezik Budapestre. Zongorán Renee Rosnes, tenorszaxofonon Jimmy Greene, dobokon Payton Crossley lesznek a zenésztársai.

További infók 

Five Finger Death Punch (US), vendég: Solence (SE)

Five Finger Death Punch egy amerikai heavy metal zenekar Los Angelesből, amely 2005-ben alakult. A debütáló albumuk, a The Way of the Fist 2007 júliusában jelent meg, és több mint 500 000 példányban kelt el. A War Is the Answer című második albumuknak, ami 2009-ben jelent meg, pedig a Billboard 200-as listáján a 7. helyet is sikerült megszereznie. Legutóbbi stúdióalbumuk az F8 címet viseli, és 2020-ban jelent meg. 

A banda európai turnéjának Budapest is része: július 5-én a Papp László Budapest Sportarénában lépnek fel, előttük pedig a svéd Solence fog zenélni.

További infók 

100 év meséi – A városmajori színház

Talán nem köztudott, de a Városmajor volt a főváros első közparkja, és a budai filmkedvelő publikum nagy vágya teljesült, amikor 1922-ben megnyitotta kapuit itt a Parkmozi. Az intézmény csak a II. világháború után kezdett el színházként funkcionálni. 

A centenárium alkalmából a Városmajori Szabadtéri Színpad és a Budastep a nyár folyamán sétákra invitál bennünket, melyeken megismerhetjük a park és a színház történetét, a fák titkait, a környék pletykáit, azt, hogy miért két külön épület a városmajori templom és annak tornya, valamint bepillantást nyerhetünk a színház kulisszái mögé is. Minden sétát színházi és filmes programokkal zárunk, július 5-én Paolo Sorrentino Ifjúság című filmje lesz terítéken.

További infók 

Július 6., szerda

Wardruna (NO), vendég: Kalandra, Lindy-Fay Hella & Dei Farne

Wardruna egy 2003-ban alakult neofolk-, ambientzenekar Norvégiából, Bergenből, aminek alapítói Kvitrafn (Einar Selvik), Gaahl és Lindy Fay Hella. Alkotásaiknak alapja az ősi északi, germán gondolatvilág és az idősebb futhark rúnái.
 
Az első három lemezük számai az idősebb futhark nyolc-nyolc betűjét mutatják be, a felvételek pedig részben az egyes rúnákhoz kapcsolható külső helyszíneken történnek. A zenészek többnyire régi hangszereken játszanak, mint a doromb, a csontfurulya vagy a hardanger fidula (norvégul hardingfele), de a zenében a hangulatot erősítő természeti hangok is helyet kapnak, mint például fák, kövek, víz, tűz, állatok. Július 6-án ők lépnek fel a Barba Negra színpadán.

További infók 

Borszerda: Csontváry, Gulácsy

Ha szerda, akkor borszerda: a Magyar Nemzeti Galéria július 6-i gasztro- és kulturális eseménye Gulácsy és Csontváry köré szerveződik. Különböző tárlatvezetések közül választhatunk, 19 órától pedig Szatmári Judit Anna divattörténész fog mesélni a 20-as évek változásairól a szórakozás és az estélyidivat terén. A zenéről Oláh Krisztián és Oláh Kálmán gondoskodnak, mi pedig a Somszög Pincészet borait kortyolhatjuk.

További infók 

Katalógus katalógus: A lajstromtól a dizájntárgyig

A mai kiállításokon megszokott, hogy egy érdekes tárlat után a múzeumshopban kezünkbe vesszük a kiállítás katalógusát és megcsodáljuk a látottakat feldolgozó kiadványt. A kiállítási katalógus azonban nemcsak egy színes vezető, hanem jóval több annál: tudatosan tervezett dizájntárgy, mely tudományos igényű tanulmányokkal összegzi a kiállítást megelőző kutatás eredményeit és a kurátori koncepciót.

július 6-án nyíló Katalógus katalógus kiállítás rövid összefoglaló a nagyobb budapesti művészeti intézmények kiadványairól, a rendszerváltás utáni időszakot fókuszba állítva. A rendelkezésre álló anyag mennyisége miatt a válogatás szubjektív, elsősorban azokat az intézményeket emeli ki, amelyeknek nagy szerepük volt a katalógustrendek alakításában, illetve az ott dolgozó kurátorokat és a velük szorosan együttműködő, kiállítási katalógusok tervezésében aktív grafikusokat.

További infók 

Címkék