Nyáron érdemes törzshelyek után nézni, az se baj, ha egyszerre többet is találunk: egyet, ahol jók a koktélok, egyet, ahol szuper a konyha, ha megéheznénk, egyet, ha a kilátásban gyönyörködnénk, egyet, ahol le tudjuk nyűgözni a külföldi barátokat is, egyet, ahol a kedvesünkkel is el tudunk vonulni a világ zaja elől. Mi a helyzet akkor, ha mindezt egyetlen kellemes bisztróban/teraszon megtaláljuk? A Monkey Bistro nyáron (is) nagyon elemében van – náluk jártunk.

Rooftop bár tériszony nélkül

Rooftop bárok kilátásával vetekszik, de még a tériszonyos legjobb barátnővel is elindulhatunk a Monkey Bistróba, hiszen háztetőre nem kell liftezni, elég csak a Várkert Bazár történelmi lépcsőin felmenni hozzájuk. Kihagyhatatlan ziccer lett volna, ha a néhai Ifipark területén nem lehet limonádézni és koccintani, de szerencsére tavaly nyáron megtört a jég. 

A főváros szuper lehetőséget kapott, hogy ne csak az utcafrontról vagy éppen a pesti oldalról élvezzük a Várkert Bazár látványát, hanem egyenesen onnan tekintsünk a Dunára, Budapestre, a Várra – akár szikrázó napsütésben, napnyugtakor vagy este, amikor már egy egészen más arcát mutatja a város. Szuper érzés az emeleti teraszukon ücsörögni, akár egy finom kávéval, akár a ház koktéljával, egy menő gin-tonikkal, hűvös fröccsel. Előttünk a folyó és a panoráma, mögöttünk a sokat látott várfal.

Minden, ami oltja a szomjat és emeli a hangulatot

Helyben is vagyunk: a Monkey Bistro italválasztéka igen széles, és sok lehetőség közül választhatunk, ha alkoholos frissítőkkel lazulnánk, de ha inkább a mentességre szavazunk, úgy is el tudnak varázsolni. A Ginpánz bár az összes olyan gin- és tonikvariációt megmutatja, amik egyrészt klasszikus kombinációk, másrészt a 2022-es nyár slágerei.

A nagy műgonddal kifejlesztett GT-k dacolnak a szokásos citrusos vonallal, és olyan izgalmas hozzávalókkal készülnek, mint például a kakukkfű, a kapor, a koriander, a levendula vagy a chili. Sőt, saját gint is tartanak, erről érdeklődjünk a Monkey legénységénél!

Szuper ötlet, hogy a proseccót sem csak natúr lehet kérni, hanem például rozmaringgal és grépfrúttal vagy őszibarackkal és gránátalmával. Magában is nagyon szeretjük, de így, még nyáriasabbra véve a figurát, tényleg visszatérős kombinációk. 

Sörökből csapról is választhatunk lagert, IPA-t, APA-t, búzát, cseresznyés változatot, palackos kraft sörök közül pedig a Fehér Nyúltól, a FIRST Craft Beertől és a Horizonttól tartanak finomságokat. Borlapjuk lényegre törő és a nyári szezonra is szuper: friss és ropogós fehérek, gyümölcsös rozék adhatják a fröccsök alapját. 

Ne csak igyunk, együnk is!

A konyha élén Hodnics Tamás áll, aki külföldi és hazai tapasztalatokkal a zsebében készíti a Monkey Bistro kedvenceit. Körültekintően, abszolút demokratikusan állította össze a legújabb nyári étlapot is. Ez annyit jelent, hogy ugyanúgy kedveznek a turistáknak, ahogy a magyar vendégeknek is. Jól megférnek együtt a magyaros ízek és a nemzetközi konyhák inspirálta fogások, bőven találunk húsmentes opciókat, glutén- és/vagy laktózmentes ételeket. Fontos, hogy a nyári teraszos vacsorák könnyedek legyenek, ez pedig a fogások nagy százalékára abszolút igaz. 

Ha sztorizás és koktélozás mellé csak csipegetnénk, akkor az ízelítő szekcióból szemezgessünk: húsmentes és húsos kenegetők várnak, de a mediterrán ízelítőtál felé is elkanyarodhatunk, amire bivalymozzarella, serrano sonka és marinált sült paprika került. Chilis királyrákjukat bagettel kell tunkolni, remek borkorcsolya! Kevés helyen készítenek manapság gazpachót, pedig a hideg spanyol leves igazi nyári frissítő és étvágygerjesztő egyben. A Monkey-ban olívanyárssal lesz teljes. 

Az említett magyar szekcióból készülnek egy nagyon tisztességes marhagulyással, csirkepaprikásuk pedig rolád formában érkezik, tojásos galuskával és az egészet fellazító tejfölhabbal. Rántott húsuk pankomorzsás kabátot kap, amit mi mindig kedvelünk, pláne ha a szokásos krumpli/rizs köret helyett más garnírungot kap. Tamás egy édesköményes, zöld almás salátát álmodott mellé, és mezítlábas majonéz helyett aioliba mártogathatjuk a kívül ropogós bunda alatt omlós karajt. 

Étlapjukon tényleg minden olyan fogást megtalálni, amely 2022-ben kötelező elem: burgert készítenek, steaket sütnek, nem hiányozhat a lazacsteak, a csirkemell-variációk, grillsajtként a szuper görög manourit választották, ami kecske- és tehéntejjel lesz tökéletes. A Monkey-ban füstölt paprikás krusztában érkezik, pekándiós, málnavinaigrette-es salátával. Krémes-savas, friss egyben. 

Desszertjeikben sem csalódunk majd: büszkék a somlóira, amit éppen annyira hangoltak 2022-re, amitől csak csinosabb lett. Szintén a frissesség jegyében készül mind a lemon curd pohárkrém, mind a mangómousse, ami nem látott hozzáadott cukrot, csupán a trópusi gyümölcs sajátját. 

Dőlj hátra és lazíts…

Keddtől szombatig tart a hét, és akár már ebédre is érkezhetünk hozzájuk, mi mégis a naplementés-chillezős és estébe hajló időszakot szeretjük a legjobban. A lounge-zenét minden esetben DJ szolgáltatja, amitől sokkal szerethetőbb az egész atmoszféra. Nem lesz Despacito, helyette viszont folyamatosan lesnéd a Shazamot, hogy otthon is végigvidd a naplementézős szettet, amit összeraktak a Monkey-ban

Címkék

Elérhetőségek

Monkey Bistro – Várkert Bazár 1013 Budapest, Ybl Miklós tér 4. Facebook-oldal Weboldal