A szakajtóra valahogy sosem néztünk úgy, mint potenciális kaspóra, holott tökéletesen megfelel a célra, ahogy azt a Rákóczi térhez közeli Pilea Projektben is láttuk. Az egyszerre modern és retró, bájos és kompakt bolt még novemberben nyitott a Víg utcában, de elég hamar a szobanövényfüggők mennyországa lett, ami nem csoda, hiszen tele van szebbnél szebb pileákkal, fikuszokkal és filodendronokkal, amik közül legszívesebben az összeset hazavittük volna.

Mindenkinek van egy pont az életében, amikor végre sikerül két hétnél tovább életben tartania egy növényt, és akkor annyira fellelkesül, hogy onnantól nincs megállás: úgy vásárolja és cseréli az újabbnál újabb szobanövényeket, mint a könyveket. Legalábbis velem ezt történt, úgyhogy az önuralom magasiskolája volt, hogy egy cuki kis növény nélkül sétáltam ki a Pilea Projekt boltjából. 

A Víg utcában található szobanövény- és lakáskiegészítő-üzletet Balázs Eszter Anna és Szabó Eszter Borbála nyitotta még novemberben, amire egyébként az egyik Budapest100-program során találtak rá. Mivel egyikük formatervezőként, másikuk tárgyalkotóként végzett a MOME-n, a tervek szerint saját tervezésű tárgyakkal lesz majd tele a hely. Egyelőre a növényeken van a hangsúly, de azért a növénytartáshoz szükséges kiegészítők, régi kisbútorok és újrahasznosított tárgyak, mint a szakajtó, cserepek vagy a sámli is megtalálhatók itt. 

A lányokat a tárgyakról való hasonló gondolkodás hozta össze még az egyetemen, amit csak elmélyített a növények iránti rajongás, de a fenntarthatóság és az újrahasznosítás is fontos mindkettőjüknek. Nem véletlen, hogy az üzletben is újrahasznosított régi tárgyak kaptak helyet, így szakajtó, régi cserepek, üvegcsék vagy épp papír szolgál kaspóként. Azt csak utólag fogalmaztam meg magamnak, hogy a rengeteg növény mellett ezek a régi tárgyak és bútorok azok, amik igazán otthonossá teszik a Pilea Projekt aprócska üzletét.

A növényeket főként magyar kertészetekből szerzik be, és csak javasolni tudom, hogy náluk vásároljatok a hatalmas áruházláncok helyett, mert itt minden növényt egyesével válogatnak össze, úgyhogy még véletlenül sem fordul elő, hogy valaki beteg növényt visz haza. A filodendronok, anyósnyelvek, virágzó pileák és fikuszok között pedig annyira családias a hangulat, hogy a vevők még azután is szívesen időznek a térben, miután már megtalálták a következő szerelemnövényüket.

Ha a Pilea Projekt Víg utcai üzletébe valamiért nem tudnátok betérni, akkor megsúgjuk, hogy a június 12-i Makers' Market Budapesten, a Fény utcai piacon is kint lesznek.

Címkék

Elérhetőségek

Pilea Projekt 1084 Budapest, Víg utca 22. Facebook-oldal