A következő napokban sem fogtok unatkozni, mivel a nyárhoz egyre inkább közeledve nyüzsgő fővárosunkat jobbnál jobb és vibráló programokkal töltik meg. A programkavalkád nehéz döntéssel is jár, nem beszélve a FOMO érzésről, de azért kiemelünk néhány eseményt, amit vétek lenne kihagyni. A Belvárosi Fesztivált például utoljára a Covid előtt élvezhettétek élőben és gondtalanul, így ha rendszeres látogatói voltatok, akkor idén 6 különböző belvárosi helyszínen ingyenes koncertekkel, kulturális programokkal ünnepelhetitek, hogy 14. alkalommal is megrendezik. A Cinema Mystica digitális művészeti kiállítás, ami a Budapesti Tavaszi Fesztivál kiemelt programja, 16 egyedi médiainstalláción keresztül egy igazi érzékszervi utazást biztosít számotokra. A Hegyvidéki Önkormányzat és a MOMkult szervezésében családdal, barátokkal lazulhattok a Gesztenyés kertben, egy könnyed nyári piknik keretében. Ha különböző ízélményekre vágynátok, akkor a Varsányi utcát ajánljuk, amely szerdán gasztrosétánnyá változik: hat vendéglátóhely készül finomabbnál finomabb falatokkal és piccolo adagokkal. De végigkóstolhatjátok a Gourmet Fesztiválon Magyarország legizgalmasabb kulináris kínálatát is, felsorakoztatva többek között a legjobb éttermeket, borászatokat, cukrászdákat.

Május 26., csütörtök

Műtárgyak Éjszakája 2022

Május végén rendezik meg a Műtárgyak Éjszakáját, Budapest 50 helyszínén, közel 100 programmal: a háromnapos fesztiválon betekintést nyerhetünk a múzeumok, műtermek, galériák és aukciósházak színfalai mögé. A workshopokon többek között a Herendi porcelánformázásának és festésének praktikáit, az ékszer- és öltözékkiegészítő-készítést magunk is kipróbálhatjuk, saját kályhacsempét festhetünk. A szakmai előadásokon pedig izgalmas műkereskedelmi, ékszertörténeti, papírrégiségi és kortárs művészeti témákról hallhatunk a szakma kiválóságaitól.

Az elmúlt évekhez hasonlóan nem maradnak el az izgalmas tematikus séták és a filmvetítés sem, a gyerekeket, a családokat is kreatív foglalkozások várják, sőt idén először e-rolleres művészeti túrákon is részt vehetünk.  

További infók 

Jazzbois & Friends

Kora nyári hajózásra készülhetünk az A38-on, nem is akármilyen legénységgel: érkezik Jazzbois & Friends Kosztolánszki Dominikkal (DomBeats – szax) és Mukunda Matyival (gitár), és ott lesz a Sör És Fű meg Co Lee & don C. A szervezők különlegességekkel is készülnek: vásárolhatunk csak a koncerten kapható limitált jazzbois 12" kiadványt és pólót.  

További infók 

Kraft Sörfesztivál

Több mint 30 hazai és külföldi sörfőzdével, illetve a legfontosabb hazai sörszaküzletek különlegességeivel vár május 26. és 29. között, 4 napon át ismét a Kraft Sörfesztivál a megújult Dürer Kertben. 

Minden este ingyenes koncertek, napközben pedig food truckok biztosítják a talpalávalót és a sörkorcsolyát, míg mi válogathatunk kedvenc söreink közül: legyen az a cseh Sibeeria Brewery, a német BrewHeart, a hazai Mad Scientist vagy a Dealbreaker, APA, IPA, szőke, barna – mindenki megtalálja a kedvére valót.

További infók

Tavaszi sétafesztivál 2022

Az évente megrendezett Sétafesztivál különféle tematikákra épülő, nappali és esti városismereti sétával vár bennünket. Eddigi eseményeiken megismerhettük az angyalföldi szocreált, Zugló szecessziós épületeit vagy a japán öltözködést, illetve a kávéházak történetét.

Május 26. és 29. között a divat, az öltözködés és a dizájn áll a séták középpontjában. Ebbe beleférnek a hagyományos múzeumi séták, a korábbi híres nagyáruházak, a divatmárkák emblematikus helyei is. A már hagyománnyá vált faültetés sem marad el, most Szerb Antal emlékére, a Deák téren.

További infók 

Május 27., péntek

OTP Gourmet Fesztivál 2022

Két év „koplalás” után idén újra végigkóstolhatjuk a Gourmet Fesztiválon Magyarország legizgalmasabb kulináris kínálatát, felsorakoztatva többek között a legjobb éttermeket, borászatokat, cukrászdákat. A helyszín továbbra is az időközben teljesen megújult Millenáris, az időpont pedig május 27–29.

„2020 tavaszán még lelkesen készültünk a jubileumi, 10. fesztiválra, melynek témája – rendhagyó módon – az örökség lett volna” – mesélte Nemes Richárda Gourmet fő szervezője. „Sajnos azonban ezt az ismert okokból le kellett mondanunk, mint ahogy a 2021-es fesztivált sem tudtuk megvalósítani. 2022-ben így onnan folytatjuk, ahol két éve abbahagytuk. A Gourmet idén is ugyanúgy jubilál, hiszen ez lesz a 10. rendezvény, és a kulcsszó is marad: az örökség. Ennek jegyében arra kérjük a kiállító éttermek séfjeit, hogy személyes recepteket, ételeket vegyenek majd elő, megfűszerezve azokat saját történeteikkel” – tette hozzá a fő szervező.

További infók 

14. BelFeszt

6 különböző belvárosi helyszínen ingyenes koncertekkelkulturális programokkal zárhatjuk a tavaszt az idei, 14. BelFeszten. Május 27. és 29. között a Szabadság tér, az Erzsébet tér, a Zrínyi utca, a Vigadó tér, a Bástya park és a V.30 Belvárosi Sportközpont a szokottnál is nagyobb élettel telik meg. Érkezik az Aurevoir., a Bagossy Brothers Company, az Ivan & The Parazol, a Blahalouisiana, de néptáncegyüttesek is szerte a világról, és olyan külföldi előadók, mint Bilja Krstić.

Napközben bűvész-zenés előadásállatsimogató, játékok és kézműves-foglalkozás szórakoztatják a kisebbeket, de érdemes lesz a kortárs irodalmi zenés színpadhoz is elsétálni, ahol többek között Vecsei H. Miklós és a Kollár-Klemencz Kamarazenekar vár bennünket.

További infók 

Szeláví! Fesztivál 2022

Május 27. és 29. között Pilisborosjenőn minden az élet apró örömeiről fog szólni, ahol a Szeláví! Fesztiválon remek koncertek, zene, tánc, irodalmi előadások, gyerekfoglalkozások, zöldprogramok, workshopok és piknikhangulat vár majd ránk a természet lágy ölén. A tavaly útnak indult kisfesztivál ezúttal az egyik legnépszerűbb kirándulóhelynél, az egri vár másolatának környékén rendezkedik be, ráadásul a gyermeknapi hétvégén rendezik meg, így remek kikapcsolódás lehet az egész családnak.

A fesztivál legelső napját a Szeláví! arca, maga Jenő nyitja meg, aki barátaival együtt indítja el a színpadi produkciók sorát. A Feketeügy koncertjét követően az Elefánt zenekarból jól ismert Szendrői Csaba irodalmi egy óráját hallgathatja meg a közönség. A pénteki nap programjai között találjuk Lovasi András szerzői estjét, a fesztivál első napját pedig a Hét Hat Club fellépése zárja. (x)

További infók

The Moog, vendég: Black Bartók, Tesco Disco

Két évvel ezelőtt már csaknem összejött ez a koncert, de végül a járványhelyzet miatt új időpontot kellett kitűzni: idén május 27-én érkezik a The Moog a Hajóra, a budapesti indie zenei szcéna egyik legismertebb zenekara. A fiúk előtt, 20 órától a Black Bartók zenél, de a fellépések után sem érdemes hazamennünk, hiszen a Tesco Disco tartja majd a bulifrontot.  

További infók 

Nico Bar-terasznyitó

A Bem rakpart multikulturális központja, a Nico Bar május utolsó péntekjére időzítette galaktikus terasznyitó partiját. Ha a Duna-part és a hűvös koktélok még nem győztek volna meg mindenkit, a nyitóbuli biztos meg fog: az ünnepélyes megnyitóról és a downtempodeep house, technó talpalávalóról Doktor Pepper gondoskodik, akit a Nico Bar vendégei régi ismerősként köszönthetnek.  

További infók 

Május 28., szombat

Hegyvidéki nyári piknik 2022

A Hegyvidéki Önkormányzat és a MOMkult a Gesztenyés kertbe hív mindenkit május 28-án egy közös kikapcsolódásra. Egész napos programokkal készültek a szervezők a családok, baráti társaságok, egyedül érkező érdeklődők és klubközösségek számára. Lesznek játékok, mesék, beszélgetések, bábszínházi és zenés előadások a kicsiknek, de irodalmi lazításra, sörkóstolásra és szabadulószobára is számíthatunk a változatos koncertek, étel-ital mellett.  

További infók 

DRK Budapest Skate Open: Njoy, Funkyzeit

Május 28-án a II. DRK Budapest Skate Opentől lesz hangos a belvárosi Erzsébet tér, ugyanis a több mint 10 éves múltra visszatekintő, főként deszkasportos élményekben utazó Njoy Service, a Dorko, valamint a Funkyzeit nemzetközi versennyel és egy hatalmas deszkás bulival indítja a szezont.
 
Az Njoy több mint 10 éve szervez extrémsport-eseményeket: sítáborokat, wakecampet és skateboardversenyeket, a Funkyzeit pedig 5 éve piszkálja fel a hangulatot Budapesten speciális helyszínekre szervezett bulikkal. Most is ők felelnek a szórakozásért és helyezik vissza Magyarországot a gördeszkázás európai térképére.  

További infók 

Fesztiválzenekar családi nap

Május 28-án ingyenes zenei vásárt és családi napot szervez a Budapesti Fesztiválzenekar az Aquincumban. A gyerekeket és a felnőtteket óránként induló kézműves-foglalkozások, zenei programok, játékok, néptánc várja, sőt aznap a múzeum gyűjteménye is ingyenesen tekinthető meg. Eközben a Fesztiválzenekar következő évadára szóló bérletei és jegyei, illetve ajándéktárgyai közül válogathatunk, és meghallgathatunk három koncertet is.

További infók 

Guts (FR), Bosq (US), Captain Planet (US)

Friss atlanti hangulatot hoz május 28-án a Hajóra a Bosq néven alkotó Benjamin Woods, aki évek óta fáradhatatlanul kutatja az afrolatin zene metszéspontjait diszkó, funk, reggae, house és hiphop között. Érkezik még Captain Planet, aki már fiatal korában megszállottja lett a bakelitlemezeknek és a hangminták kutatásának, ami a reggae, a latin és az afrikai zene iránti érdeklődésének növekedéséhez, valamint a világ más stílusai iránti kíváncsiságához vezetett. Harmadik fellépőként Gutsot hallhatjuk, aki már sok groove-ot átérzett 30 éves zenei karrierje során: hat saját néven kiadott albummal a keze alatt a producer egy igazi filantróp, ha a trópusi régiók kultúrájáról van szó, különösen a karibi térségről és Afrikáról.

További infók 

Május 29., vasárnap

Csupamozi gyereknap a Puskinban

Május utolsó vasárnapján az egész családot izgalmas programok várják a Puskin moziban, ahol minden a mozi szeretetéről fog szólni: gyerek- és ifjúsági filmeket vetítenek, animációs játszóházba és mozitörténeti körsétára nevezhetünk be, archív moziplakátokat lapozhatunk. A gépészek segítségével a régi mozis formátumok múltjába is visszautazhatunk, de a szervezők azokra is gondoltak, akik nem tudnak személyesen jelen lenni, és számukra távmozis vetítésekkel erősítik a csupamozis kínálatot.

További infók 

27. ALDI Női Futógála

Május utolsó vasárnapján barátnőkkel, édesanyákkal és lányokkal közösen sportolhatunk a Népligetben, a 27. ALDI Női Futógálán. A választható távok között mindenki megtalálhatja a felkészültségéhez valót, de ezeket kombinálva is megtehetjük. Hogy a férfiak se maradjanak ki a jóból, ők is beszállhatnak a 3x2 km-es váltóba és a 600 méteres családi futásba.

További infók 

Kutya brunch 2.0

Május 29-én a Sarki Fűszeres a négylábú törzsvendégeknek (is) kedveskedik: a tavalyi nagy érdeklődés után idén is brunchot szervez kutyáknak és gazdiknak. Külön menüvel (választhatunk vegát vagy húsosat is), előadókkal és más meglepetésekkel várnak minket kedvenceinkkel együtt.  

További infók 

Hová tűntél, belvárosi kultúra? – szubkulturális séta a VII. és VIII. kerületben

Romos és underground Gozsdu-udvar, alternatív színház, irodalom, kultúra, zsidó hagyományok – ennyivel másabb arcát mutatta 10-15 éve Budapest? A szubkulturális séta május 29-i alkalmán visszatekintünk a 2000-es évek elejére, a saját emlékeinkre és élményeinkre is, míg ezeknek a kultikus konglomerátumoknak az üresen álló, átépített épületei újra megtelnek történetekkelemlékekkel

2,5-3 órás sétát Csada Gergely vezeti, majd csatlakozik Peer Krisztián is, a 2000-es évek kulturális életéhez szorosan kötődő író, aki saját élményeiről, történeteiről, kapcsolatairól mesél a résztvevőknek.

További infók 

Május 30., hétfő

A magyar klasszikus zene napja: 70 éve született Kocsis Zoltán

Kocsis Zoltán, az utóbbi öt évtized magyar zenei életének egyik meghatározó alakja, aki hagyományt teremtett azzal, hogy minden évben a születésnapján koncertet adott jótékony célra, muzsikustársait, barátait meghívva közös kamarazenélésre. Ezt a hagyományt elevenítette fel az általa majdnem húsz évig vezetett Nemzeti Filharmonikus Zenekar, és keresztelték el május 30-át a magyar klasszikus zene napjának.

A neves muzsikus születésének hetvenedik évfordulóján a 20. század klasszikus magyar szerzőinek alkotásai mellett természetesen napjaink magyar zenéje is képviselteti magát: ősbemutatóként hallhatjuk például Dragony Tímea skandináv mitológia ihlette alkotását, a 2020-as Müpa Zeneműpályázat díjazott kompozícióját.  

További infók 

Cinema Mystica – Budapesti Tavaszi Fesztivál

Május 13-án kezdetét vette a Cinema Mystica digitális művészeti kiállítás, melyet a Budapesti Tavaszi Fesztivál kiemelt programjaként június 5-ig látogatunk a margitszigeti Kristályban.

A Cinema Mystica univerzum a fény, a hang és a művészet birodalma, egy érzékszervi utazás, mely 16 egyedi médiainstalláción vezet végig. A kiállító alkotók újragondolták a művészet és a technológia kapcsolatát, így hoztak létre egy olyan audiovizuális élményt, ami egyedülálló a hazai művészeti palettán. Digitális alkotások, immerzív vetített terek, 3D nyomtatott szobrok, interaktív élmények – ezek egyvelegére számíthatunk az eseményen.  

További infók 

Május 31., kedd

Agócs Márton akusztikus koncertje

Újra visszatérnek az akusztikus koncertek az Akvárium Petőfi Teraszra, és egy új programsorozat keretein belül április 19-től szeptember 28-ig minden kedden és szerdán hazai zenészek koncertjeivel várnak bennünket a szervezők. A tavasz utolsó napján Agócs Márton, az Aurevoir. énekese lesz a meghívott, régi és új dalokat egyaránt hallhatunk az ingyenes rendezvényen.

További infók 

A bomlás virágai – Az 1980-as évek magyarországi művészete

Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet (KEMKI) az 1980-as évek magyarországi képzőművészetével foglalkozó konferenciát rendez. Az esemény célja egy közös szakmai diskurzus beindítása az 1980-as évek művészetéről, valamint annak a feltérképezése, hogy melyek a korszak magyar képzőművészetének legfontosabb, de nem elég mélyen kutatott területei és témái, illetve azok, amik tudományos felülvizsgálatot igényelnek.

A konferencián György Péter plenáris előadása után 15 tudományos prezentációt követhetünk a korszak avantgárd művészetétől az állami kulturális intézményrendszeréig, a queer, a politikai és a posztmodern irányzatok vizsgálatán át számos, az 1980-as évek magyarországi képzőművészetét meghatározó kérdést érintve.  

További infók 

Június 1., szerda

SunMa & Friends – Pontoon Live Jam Special

Koroknay András basszusgitáros számos zenekarból lehet ismerős, egy ideje azonban szólóprojektje, a SunMa szerepel fókuszában. A magát nomád hangművészként jellemző zenész Berlin és Budapest között osztja meg idejét, a 2020 óta gyarapodó kiadványok pedig egy dubból kiinduló, azt rengetegféle más stílussal, megszólalással keresztező meditatív zenei világot építenek. Június elsején a Pontoon live jam vendégeként ad exkluzív koncertet állandó triója mellett olyan zenészekkel kiegészülve, mint Tink (Slow Village, Mulató Aztékok), OLI (Papaver), illetve Zahár Fanni és Pásztor Ákos fuvolisták.  

További infók 

Irodalom Éjszakája 2022

Az Irodalom Éjszakája olyan kulturális esemény, ahol a város és a világirodalom formabontó stílusban adnak egymásnak találkozót a közreműködő színházak segítségével. A nyilvános felolvasássorozatra három este folyamán csatlakozhatunk különböző helyszíneken, idén a Margitszigeten, 9 állomáson. 
 
Három estén át 25 ország 25 szerzőjének művéből a Vígszínház színészei olvasnak fel részleteket az irodalomhoz nem feltétlenül kötődő vagy kevéssé ismert, különleges helyeken.  

További infók 

Vízivárosi piccolo – Ízroadshow a Varsányin

Június elsején a Varsányi utca gasztrosétánnyá változik: hat vendéglátóhely készül finomabbnál finomabb falatokkal és piccolo adagokkal, hogy a legtöbb ételt és italt megkóstolhassuk. A Mosolygós büfé házi körözöttel, termelői sajttal vár, de lesz hagyományos zöldborsófőzelék is rántott párizsival a 33Bistro jóvoltából, tofu- és csirkebowl az Ono Poké Bowltól, és a lista itt még nem ér véget.  

További infók 

Címkék