A 2021-ben, civil kezdeményezésre megnyitott Duna-parti közösségi tér idén nyáron új funkciókkal újranyit, méghozzá most szombaton, egész napra elég programokkal. Az Árasztó Part egy 400 méteres szakasz Albertfalva Duna-parti részén. A nyitónapi bulira kilátogatókat arra biztatják a szervezők, hogy ha lehet, akkor bringával vagy valamilyen vízi közlekedési eszközzel érkezzenek.

Az Árasztó Part hivatalosan 13 órakor nyit, de az ahhoz köthető nyitó programsorozat már reggel 9-kor elkezdődik, és természetesen a meghirdetett időpontot követően tart, ameddig tart. Szombaton érkezik Budapestre a Cleandanube tudományos projekt csapata Andreas Fath úszó professzorral, aki 2700 kilométert tesz meg a Dunán úszva, hogy így hívja fel a figyelmet a folyóban található, riasztóan magas mennyiségű mikroműanyagokra. Az egyes állomásokon beszámol az eddig elvégzett mérési eredményekről, a teendőkről, és minden helyszínen nyilvános vízminőségmérést is végez.

Szombaton reggel 9-kor van gyülekező a Római-parton, a Béke Csónakháznál, majd fél 10-kor vízre száll a menet. Helyben is bérelhetünk vízi eszközt, kajakot és kenut, de mehetünk sajáttal is. Az addigi vízi menethez, melynek élén az úszó professzor halad, a Szabadság hídnál becsatlakoznak a bringások – ők fél 11-kor gyülekeznek –, és így érkeznek meg fél 12 körül a megújult és újranyitott Árasztó Partra. Délben lezajlik a vízminőségmérés, ezután kerül sor Andreas Fath előadására. Délután fél 4-kor adják át a vendégek számára a KomposzTOI-t, ami a főváros első köztéri komposztmosdója. Ezt követően pedig elkezdődik a buli. 

Az egész napos zenei programot a Vibee bringás DJ-i, Aspargus, Antimeta, Constant, Dtr és Seldon szolgáltatják. A bográcsozást a Hokedli szakácsai irányítják. Az Árasztó Parton látható majd a PLACCC Fesztivál és a Budapesti Tavaszi Fesztivál közös eseménye is, az AZIMUT című konténerkiállítás, amit Szabó Bálint elektronikus zenész és a Meet Lab digitális művészei közösen álmodtak meg. A helyszínspecifikus, 15 perces VR- és videóinstallációt egyszerre egy személy élvezheti, úgyhogy itt biztosan várható egy kis sor. Amikor lemegy a nap, és véget érnek a programok, felgyúlnak majd a fények, lesz szép nagy tábortűz is, a buli pedig egyre inkább a tánc és a kötetlenség irányába fog ellendülni. De egy nyitóbulin így is kell lennie. 

Címkék