Az idén 25 éves Virág Judit Galéria következő árverésén kalapács alá kerülnek Rippl-Rónai József, Vaszary János és Kádár Béla különleges festményei, amelyeket közel egy évszázadnyi rejtőzködés után tekinthet meg a nagyközönség. A művek eddig magángyűjteményekben voltak, hétfőtől két héten át azonban ingyenesen megnézhetjük őket a Virág Judit Galériában.

Rippl-Rónai József Enteriőr című olajfestménye egy korábban szinte alig ismert vajdasági gyűjteményben volt. Engelmann Zsigmond, az eredeti tulajdonos valószínűleg magától a festőtől vásárolta meg az alkotást, amely az alkotó azon korszakából származik, amikor Kaposváron élt. A képen nemcsak az alkotó más műveiről is ismerős alakok, felesége (Lazarine), a család kutyája (Flox) és a karakteres külsejű, szakállas Piacsek bácsi jelenik meg, hanem az is valószínű, hogy a festményen szereplő negyedik alak, a világoskék ruhás nő nem más, mint a kor ünnepelt sztárja, Márkus Emília színésznő. A festmény 120 millió forint kikiáltási árról indul, becsértéke 200-300 millió forint. 

Vaszary János Dunakorzó Budapesten című alkotását eddig mindössze egyetlen kiállításon, 1929-ben Nürnbergben láthatta a közönség. A korzóról készült ciklus Vaszary egyik leglátványosabb sorozata, ennek egy darabját csodálhatjuk meg most az aukciós kiállításon. A kép kikiáltási ára 65 millió forint, becsértéke 100-150 millió forint.    

Kádár Béla Fiatalok című alkotása közel 100 év lappangás után került elő az Egyesült Államokból, ahol családi tulajdonban volt. A művész valószínűleg maga vitte a képet Amerikába, ahol 1928-ban New Yorkban szerepelt kiállításon. Az alkotást Kádár „legbauhausosabb” művének tartják. Kikiáltási ára 30 millió forint, becsértéke 60-90 millió forint. 

A galéria jubileumi klasszikus és kortárs aukciói május 31-én és június 1-jén lesznek, a Budapesti Kongresszusi Központban. Az árverésen a föntebb kiemelt tételek mellett Czigány Dezső, Tihanyi Lajos, Scheiber Hugó, Mednyánszky László, Lakner László, Birkás Ákos és Maurer Dóra műveivel is találkozhatunk. A most kalapács alá kerülő alkotásokat május 16. és 30. között ingyenesen megtekinthetjük a Virág Judit Galériában.

Forrás: Virág Judit Galéria 

Címkék