A Pilisi Parkerdő Zrt. a Budapest környéki állami erdők felelőse. Legújabb, turisztikai projektjük a Fellegpark, ami egy olyan beruházássorozat, melynek legvégén változatos programok és összetett szolgáltatások várják majd a Visegrádra és környékére látogató családokat, baráti társaságokat, de az egyénileg utazókat is, vagyis mindazokat, akik számára az aktív kikapcsolódás jelenti az igazi pihenést. A Fellegpark-projekt összefogja a már meglévő és az idén, valamint jövőre megvalósuló elemeket. A Parkerdő munkatársainak vezetésével, e-bringákon jártuk be a vidéket, és már alig várjuk, hogy a fejlesztés minden eleme készen legyen.

A Budapest környéki erdőket gondozó és a természeti értékeiket megőrző, valamint folyamatosan megújító Pilisi Parkerdő Zrt.-nek nem várt kihívással kellett szembenéznie a Covid-járvánnyal terhelt elmúlt két évben. Mivel nem volt – vagy amikor volt, akkor alig – színház, mozi, koncert és fesztivál, vagyis közösségi programok, ezért az emberek jobb híján rászoktak a kirándulásra meg a túrázásra, ami azt eredményezte, hogy a Budapest környéki erdőkre komoly turisztikai nyomás nehezedett – ami a mai napig kitart. A látogatók száma egy év alatt 30 százalékkal nőtt meg, csak 2021-ben 30 millióan keresték fel a Pilisi Parkerdőhöz tartozó erdőket, ami alapvetően egy örömteli hír, ugyanakkor ez már akkora tömeget jelentett, amire reagálni kellett valahogyan. Kezdeni kellett valamit a fokozódó nyomással, hogy az ne menjen a természet meg az erdők kárára. 

A Parkerdő az átfogó turisztikai fejlesztését úgy hajtja végre, hogy a látogatószám semmiképpen ne csökkenjen, viszont a területre érkezők mind időben, mint térben a mostaninál jobban szétterüljenek. Ehhez – a korszerű szemléletű erdőgazdálkodás szempontjait is figyelembe véve – összetett turisztikai szolgáltatásokat nyújtanak, ezek pedig egyfelől megnövelik az erdők rekreációs értékét, másfelől szorosabb kapcsolódást teremtenek az épített turisztikai infrastruktúra és az erdő által nyújtott ökológiai szolgáltatások között. Az idén és jövőre megvalósuló fejlesztés, a Fellegpark-projekt is ebben a szellemben zajlik. 

A Fellegpark-projekt sokirányú fejlesztést takar, a végeredménye pedig egy elsősorban a családok számára szóló összetett turisztikai csomag lesz, ami Visegrádot és környékét akár még nyaralási célponttá is teheti, mert akár egy teljes hétre is aktív kikapcsolódást nyújt majd a terület. A különböző túraútvonalak és tanösvények vagy a Bertényi Miklós Füvészkert persze már most is várja a kirándulókat, nem beszélve az e-bringa-bérlésről vagy a nyári bobpályáról. Ám az idén kezdődő és az egész jövő évben folyó Fellegpark-projekt megvalósulását követően a programlehetőségek és azok variálhatóságának száma jócskán megnő majd. 

A több részből álló, szakaszosan megvalósuló Fellegpark-projekt turisztikai feljesztései öt nagyobb csoportba sorolhatók. A Mogyoróhegyi Ökoturisztikai Parkot és annak fogadóépületét 2022 végén, 2023 elején építik meg. A Nagyvillám Sípálya már régóta megvan, bár a fejlesztés bőven ráfér, és 2023 második felében sor is kerül rá, megépítenek többek között egy négy évszakos fogadóépületet is a sípálya aljában. Szintén 2023 második felére készül majd el a Mócsai-tanya és büféje, illetve a vadbemutatókert és annak kiszolgálóépülete. Ezeken kívül az idei év második felében a területen kialakítanak még egy parkolót, felújítják az erdei kerékpárutakat, és számos további kisebb fejlesztésre is sor kerül. 

Címkék