Programajánlónkkal ezúttal sem okozunk csalódást nektek, hiszen a következő napok a legkisebbektől az idősebb korosztályig mindenkinek tartogatnak izgalmakat. A Zsinór nélkül a Budapest Bábszínház ötnapos független bábos fesztiválja, ahol minden este egy-egy vendégelőadást mutatnak be, illetve a kávéházi beszélgetések alkalmával hallhattok bábokról, alkotásról, kulisszatitkokról is. Újra megrendezik a Budaörs Fesztivált és az Óbuda Napját, amelyekre változatos repertoárjuk miatt nagyon is érdemes ellátogatni! Zenéből sosem elég, és erről megbizonyosodhattok a Magyar Zene Házában, ahol a görög Marina Satti modern popzenéjét ismerhetitek meg, aki tradicionális zenei elemekkel is játszik. Ha tájékozottságotokat és kulturális ismereteiteket szélesítenétek, ajánljuk az Európa-napon vagy az V. Nemzetközi Roma Színházi Fesztiválon való részvételt. Ezenkívül a Freeszfe FREESZEMLE 2022: A művészet szabad! című fesztiválja, a Kincsem Park Tavaszi Lóverseny és Food Truck Show-ja, illetve a Líra raktárvására sem utolsó a programok között, hogyha pedig egy igazán felüdítő, könnyed sétára vágytok, nézzetek el a Fülemülék éjszakájára a Népligetbe.

Május 5., csütörtök

Pure Lust

Pure Lust csapatnak hála egész nap a parton mozoghatunk a legjobb groove-ra a PONTOON teraszán, miközben a Duna mellettünk csordogál. Az eseményt délután kezdhetjük, majd a jeges koktélok mellett reggelig táncolhatunk. A talpalávalót Daniel Santiago, Daniel Ban és Kristof Kelemen biztosítja.  

További infók 

Zsinór nélkül – Budapesti Tavaszi Fesztivál

Budapest Bábszínház ötnapos független bábos fesztiválján vehetünk részt május 5. és 9. között. Az eseménysorozat a Fejlesztés alatt – pár-beszédek a báb körül című konferenciával kezdődik, majd minden este egy vendégelőadást mutatnak be az Ország Lili Stúdióban.

Ezek előtt az aulában Függő beszéd címmel a fesztivál előadásaihoz kapcsolódó kávéházi beszélgetéseket hallhatunk: bábokról, alkotásrólkulisszatitkokról. A felkért alkotókat a Budapest Bábszínház társulatának egy-egy tagja kérdezi, a produkciók utáni közönségtalálkozót pedig Puskás Panni író, színikritikus moderálja.  

További infók 

A Duna-parti bulik szívcsakrája – Pontoon

Egy váratlan fordulattal tavaly nyár közepén egyszer csak kikötött egy hajó a híd másik, bal oldalán: ez lett az új Pontoon. Az akkor megszerzett tapasztalatok alapján idén újragondolták magukat, és számos újdonsággal készültek, amik remekül kiegészítik majd azokat a jobbnál jobb zenei programokat, amik miatt mi, vendégek elsősorban a hajó fedélzetére lépünk.  

Idén lett a Pontoon hajónak egy saját konyhája, méghozzá a La Cabina mexikói konyha, így már nem kell lelépnünk a buli alatt, ha megéhezünk. A felső fedélzeten lévő táncteret pedig kibővítették, így tágasabb helyen táncolhatunk hétről hétre, hiszen a hajó minden hétre tartogat kiváló zenei és táncos programokat. Nemcsak a konyhai rész újdonság, és nemcsak a hajó orrában és végében lévő pihenős, chillezős részek nőttek meg, hanem lett egy új helyszín is, egy kis pult mögött esténként fiatal hazai feltörekvők mutathatják be a tudományukat, és ha jól szerepelnek, egy évvel később már a fenti részen pakolhatják a zenét. A fedélzeten ezúttal például Henri Gonzo zenéjét, a Pure Lust csapatát vagy a Suck My Mustache ritmusait élvezhetitek szabadon a Duna mellett. (x)
 
További infók 

Május 6., péntek

PULP Open Air – Club Opening

Május beköszöntével a Pulp Budapest Open Air is megkezdi az idei szabadtéri szezonját a Városligetben. Az első kiadásban három fellépővel találkozhatunk: érkezik Falcao a LavaLavától, Daniel Moritz és Florentin Mochet (Pulp).  

További infók 

Fülemülék éjszakája

Május 6-án
 fülemülelesre indulhatunk a Népligetben17 órakor lesz a találkozó a Planetáriumnál, majd egy közös sétán, szakértők vezetésével hallgathatjuk meg a fülemüléket és más madarakat, és megvizsgálhatunk néhány kihelyezett mesterséges odút, amikben éppen cinegék költenek.

További infók

Kincsem – Tavaszi Lóverseny és Food Truck Show

Két év kihagyás után, május 6. és 8. között ismét megrendezik a Tavaszi Lóverseny és Food Truck Show-t. A hazai street food legnagyobbjai begurulnak a Kincsem Parkba, ahol egész hétvégén várnak bennünket újdonságaikkal a jól megszokott minőségben.

Bemutatkoznak az új csapattagok, megválasztják a közönség kedvencét és a legjobb italos truckot, miközben lóversenyfutamok, agárversenyek, gyerekprogramok, zenekarok, utcazenészek és artisták felelnek a szórakoztatásért.

További infók 

Május 7., szombat

Tavaszi vásár a Fabrikában

Május 7-én tavaszi kerámia- és szőnyegvásárra invitálnak a szervezők a Fabrikába: Bartis Kata – KAS Műhelyből – még soha nem látott kerámiáival érkezik. Alkotásait ezúttal a kikelet ihlette, a rügyek, a virágzás és a természet ébredése. Ezek mellé Hornyai Kamilla, a KATMA studio alkotója hozza el izgalmas szőnyegeit, aki szüntelenül próbál valami újat létrehozni, örömöt és inspirációt nyújtani.

További infók 

Eagles of Death Metal (US), vendég: Dead Sara (US)

Queens of The Stone Age gitárosa, frontembere, Josh Homme és gyerekkori cimborája, Jesse Hughes a 90-es évek végén kezdte el nagy jelentőségű zenetudományi kísérletét. A cél annak kutatása volt, hogy miként hangzana, ha az Eagles (a 70-es évek nagy hatású folk rock zenekara, a Hotel California előadója) death metalt játszana. Szabadidő-zenekarnak indult formációjuk innen is nyerte a nevét: Eagles of Death Metal

A zenekar egy kis szünet után márciusban kezdte folytatni turnéját, amit 19 ország 30 helyszínére tervez, Budapestre pedig május 7-én érkezik. A koncertet a Dead Sara amerikai hard rock zenekar nyitja meg.  

További infók

Marina Satti (GR)

A görög Marina Satti tradicionális zenei elemekkel játszik, azokat építi be az emberi hangnak, kórusoknak nagy szerepet szánó, modern popzenéjébe. Az évek óta komoly tehetségnek tartott énekes-dalszerző-producer mostanra már nemcsak forrón tippelt befutójelölt, de több tízmilliós nézettségű videóival több is, mint ígéret. Satti 2021-ben megjelent elektronikus-artpopos dalaival 2022-ben érkező első nagylemezét harangozta be, első magyarországi koncertjét pedig május 7-én tartja a Magyar Zene Házában.

További infók 

European Friendship Orchestra

European Friendship Orchestra egy zenés színdarab Magdi Beky Winnerstam rendezésében, öt féktelen zenésszel és három, zenei adottságokkal rendelkező színésszel, akik belegabalyodtak az európai viharok szélsőségeibe. A darab fő kérdései a demokrácia alapelvei, az emberi jogok, amelyeket az előadók különleges zenével, erre írott koreográfiákkal járnak körbe.

többnyelvű előadást (magyar, angol, svéd, olasz, bolgár, norvég) május 6-án az RS9 Színházban7-én pedig a Három Holló Kávéházban nézhetjük meg, 19 órai kezdéssel.  

További infók 

Május 8., vasárnap

MFÖEK Tavaszi örökbefogadó nap

Május 8-án a Kőleves kutyaugatással telik meg: az MFÖEK szervezésében idén először vehetünk részt az örökbefogadó napon. Ezen a vasárnapon sok gazdikeresővel találkozhatunk, az önkéntesek pedig készségesen segítenek felkészülni a kutyamentés rejtelmeire és a kutyás életre. Ha azonban még nem tökéltük el magunkat az örökbefogadásra, akkor is érdemes ellátogatnunk a helyszínre, a szervezők ugyanis dizájnos támogatói termékekkel várnak, és tárgyi adományainkat is leadhatjuk a kijelölt gyűjtőpontokon, segítve az MFÖEK munkáját.

További infók 

III. Buborék Brunch Fesztivál

A Buborék Brunch május második vasárnapján rendezi meg harmadik alkalommal a gasztrofesztiválját, melyben lehetőséget nyújt különböző reggelizőhelyek bemutatkozására. Idén hat vendéglátóhely csábít biztosan széles kínálatával és ízletes falatokkal: érkezik a KicsiZso Reggeliző Kávézó és Garzon Café, A Leves, a Rózsakert Étterem, a Mokka Cukka, a Venison Gusto Premium Smoked Products, valamint a Kappu Specialty Coffee kávékülönlegességei, és a szervezők meglepetésekkel is készülnek.

További infók 

Repeat gardróbvásár

Először rendeznek a Budapest Parkban zenei kötődésű gardróbvásárátmájus 7–8. között előadóművészek, zenészek, zenekarok hozzák el ruhadarabjaikat, amiket áruba bocsátanak egy fenntarthatóbb jövőért. Lesz itt minden, a hétköznapi viselettől a teljesen egyedi fellépőruhákig.

A shopping és a ruhák mellett akusztikokra, DJ-kre is számíthatunk, érkezik többek közt Brenka és a Mörk. Vasárnap pedig egy kerekasztal-beszélgetésen a fenntartható divatról tanulhatunk, vitázhatunk a meghívott beszélgetőpartnerekkel.

További infók 

Óbuda Napja 2022

Május 78. között Óbudát ünnepelhetjük, változatos programokkal, több helyszínen: a Fő téren, a Szentlélek téren, a Kobuci Kertben és a Csobánka téren. Ingyenes koncertekre, utcaszínházra készülhetünk reggeltől estig, a zenés családi és gyerekprogramok mellett pedig kézműves-kirakodóvásár és street food gasztrosétány vár bennünket. 

Az eseményen fellép a Princess együttes, ingyenesen látogatható az Aquincum Múzeum, a Kobuciban pedig számos koncert közül válogathatunk.

További infók 

Európa-nap 2022

Koncertekkel, EU-s információkkal, változatos családi és gyerekprogramokkal, kreatív foglalkozásokkal, kvízekkel és játékokkal ünnepelhetjük május 8-án az EU napját.

A nagyszínpadon fellép a Kiscsillag, a The Biebers és Mrs Columbo. A legkisebbek számos gyerekprogram közül választhatnak: lesz Kaláka-koncert, Adnijóga és bábjáték az Ákom-Bákom Bábcsoporttal.

További infók 

Május 9., hétfő

Roma Hősök – V. Nemzetközi Roma Színházi Fesztivál

Független Színház Magyarország idén 5. alkalommal, május 59. között rendezi meg nemzetközi színházi találkozóját. Évről évre különböző roma társulatok érkeznek Budapestre, olyan előadásokkal, amelyeket a magyar közönség eddig még nem láthatott. Céljuk, hogy minél több történetet osszanak meg, és így megmutathassák a roma színház sokszínű értékeit. Az idei öt produkció – cseh, ír, szlovák és két magyar – a családi örökségeink témakörét, valamint a különböző generációk ellentmondásos tapasztalatait járja körbe.

A témához kapcsolódva a fesztivál mottója a „családok és harcok”. Az idealizált, képkeretekből ránk mosolygó reklámcsalád helyett hús-vér kapcsolatok érzelmi labirintusa tárul elénk, a viszonyrendszerek széles spektruma.  

További infók 

Alexander Sitkovetsky és az Anima Musicae Kamarazenekar

A brit hegedűművész, Alexander Sitkovetsky lesz május 9-én az Anima Musicae Kamarazenekar vendége. A romantikától a 20. századig húzódó programot hallgathatunk meg: kulturális összefonódások, egymásra hatások járják majd át az osztrákmagyar műsort. 

Alexander Moszkvában született, nagy hírű zenei családban, a legnagyobb kamarazenekarok és szimfonikus zenekarok élén szerepel vendégként szerte a világban. Első zenekari szólóestjét nyolcévesen adta, ugyanebben az évben bekerült a londoni Yehudi Menuhin Iskolába, ahol a névadó mesterrel több alkalommal is felléphetett.  

További infók 

Május 10., kedd

Kárpáti Péter: 451 Fahrenheit

451 Fahrenheit az a hőmérséklet, amelynél a könyvnyomó papír tüzet fog és elég. Ezt idézi meg címében Ray Bradbury 1953-ban írt, mára kultikussá vált disztópiája, melyet 2015-ben Kárpáti Péter írt át színpadra. Nagy Péter István rendezésében, Pál András, Béres Márta, László Zsolt, Gazsó György, Schneider Zoltán, Berényi Nóra Blanka, Sodró Eliza, Mészáros Blanka, Nagy Márk és Widder Kristóf szereplésével májusban érkezik a darab a Radnóti színpadára.

További infók 

Russian Circles (US), Helms Alee (US)

A 2004-ben alakult Russian Circles egy amerikai posztmetal, posztrock együttes. Az instrumentális zenét játszó trió 2019-ben jelentette meg új lemezét, Blood Year címmel, melynek anyagával a május 10-i koncerten ismerkedhetünk meg. Mellettük színpadra lép még a szintén amerikai Helms Alee zenekar. Ők a 2007-es alapításuk óta 5 albumot adtak ki, melyek közül az utolsó, a Noctiluca 2019-ben jelent meg.

További infók 

FREESZEMLE 2022: A művészet szabad!

A Freeszfe Egyesület második alkalommal szervezi meg fesztiválját, ahol a szabadság a főszereplő. A Best of Freeszfe programban a hallgatók mutatkoznak be, és a látható színházi előadások mindegyike az ő rendezésük.

Megnézhetjük többek közt Sipos László Márk XX84 disztópikus revüjétFodor Orsolya rendezésében A krétakör előadást és olyan független alkotók, mint Forgács Péter, Csillag Ádám filmjeit. A fesztivál alatt kerekasztal-beszélgetéseken is részt vehetünk, és értékes tárgyakra licitálhatunk a jótékonysági aukción.   

További infók 

Május 11., szerda

Budaörs Fesztivál 2022

1 város, 5 nap, 6 helyszín, 35 program, 160 közreműködő – május 11–15. között 24. alkalommal rendezik meg Budaörs legnagyobb ingyenes kulturális seregszemléjét. A jazztől az alternatív rockon és indie folkon át a komolyzenéig, a kerekasztal-beszélgetéstől a képzőművészeti kiállításokon át a gyerekprogramokig minden megtalálható lesz.

Érkezik Beck@Grecsó és a Lázár tesók, koncertezik még többek közt a Felső Tízezer, Analog Balaton és Ohnody. Megnézhetjük a Szólíts a nevemen! című előadást, és a kerekasztal-beszélgetéseken szó lesz a kultúrafogyasztásunkat befolyásoló digitalizációról. A programok alatt állandó kézművesvásárvesszőkosaras körhinta, népi játékok és komédiások szórakoztatják az egész családot.

További infók 

Líra Könyv raktárvásár 2022

Idén május 11. és 15. között rendezi meg a Líra a tavaszi raktárvásárát. Több ezer könyv közül válogathatunk minden műfajból, naponta frissülő készletből, akár már 100 forinttól. 

További infók 

Címkék