Egy Boeing 737-800 NG repülőgép-szimulátor fedélzetén tapasztaltuk meg, hogy azért más dolog lehet egy nyolcvantonnás gépet ráfordítani a Hármashatár-hegy felől a Duna fölé és ott vízszintesen repülni, mint egy autóval kikanyarodni a Fő utcára.

„Na, akkor kinézel és a pedállal tartod középen, de ha lehet, ne boruljunk fel már a földön, a farkát se törjük ki mindenáron. A sebességgel, fékszárnnyal, navigációval majd én foglalkozom. Adjad neki a gázt, mert azért fel is kellene szállnunk. Jó, de ez azért nem űrrakéta, hogy fölfele induljon el, szépen lassan, 10 fokon tartsd az emelkedést. Igen, úgy. Nem, picit told vissza, ne hagyd, hogy megvicceljen minket a gravitáció. Szuper, egyenesben vagyunk, de azért a Hármashatár-hegyet próbáld meg kikerülni!”  – csaptunk bele Cseh János központvezető irányításával a felszállásba, aki arra a kérdésemre, hogy Mi lesz, ha esetleg lezuhanunk?”, ezt a tömör választ adta: „Kiszámlázom.”

A Pilots egy szimulátorüzemeltető cég a ferencvárosi Ipar utcában, ahova előzetes időpontfoglalás alapján bármilyen előképzettség nélkül elmehet mindenki, aki a videójátékokhoz képest jóval komolyabb körülmények között szeretné kipróbálni a repülőgépvezetés illúzióját, vagy eleve vonzza a fellegek világa.

A Pilots egy szimulátorüzemeltető cég a ferencvárosi Ipar utcában, ahova előzetes időpontfoglalás alapján bármilyen előképzettség nélkül elmehet mindenki, aki a videójátékokhoz képest jóval komolyabb körülmények között szeretné kipróbálni a repülőgépvezetés illúzióját, vagy eleve vonzza a fellegek világa.

Ide egyébként oktatószervezetek is szoktak képzéseket szervezni, mert a három gép közül kettő (a Cessna 172 Skyhawk és az Airbus A320) kis részben alkalmas a pilótavizsga letételéhez való gyakorlat elsajátítására, és a műszeroktatás egy részét is ki lehet itt váltani az igazi repülőkön való tanulás helyett.

A helyszín könnyen megközelíthető és egy tiszta, modern irodaház első emeletén található, ahol János fogadott minket, akivel nagyon gyorsan össze is tegeződtünk. Személyében egy rutinos szimulátorvezetőt ismertünk meg, aki nagyon jó érzékkel tud az érdeklődőkre hangolódni, és a vendégélményhez nagyon sokat ad a személyisége is.

Nem mintha a vendégélmény támogatásra szorulna. A gyorsulás nyilván nem nyomja a mellkasunkat, de ahogy bedől velünk a gép, csak kapkodjuk a fejünket. Tettünk egy nagy kört, megnéztük a Parlamentet, lementünk picit Soroksár felé, és közben nem zuhantunk le egyszer sem! Amúgy ilyen esetekre úgy is be lehet állítani a programot, hogy automatikusan elölről kelljen kezdeni mindent, mi azonban most csak visszapattantunk volna. János megmutatta, hogyan kell leszállni, ami végül nekem is – viszonylag – simán ment, bár egy utasokkal teli igazi gépen valószínűleg nem kaptam volna érte percekig tartó vastapsot.

Már 2014 óta működnek itt, a IX. kerületben, csak egyszerűen annyi az érdeklődő, hogy egyáltalán nincs szükségük marketingre. Hétköznapokra (17 ezer forint/óra) legalább két héttel, hétvégékre (20 ezer forint/óra) pedig legalább egy hónappal előre kell ugyanis időpontot foglalni! Szerintünk nagyon jó buli az egész, és nem muszáj Budapesten repülni, lehet Párizsban vagy New Yorkban is, a betölteni kívánt programtól függően. A szimulátor kialakítása nagyon vagány, „beszálláskor” fújtattam is egy nagyot, hogy ezt mindjárt vezetnem kell, de a képek remekül visszaadják ennek a zárt élménynek a varázsát és azt, ahogy szinte kiszakadunk vele a időből. Foglaltam is újra időpontot! Két hét múlva Párizsba viszem a családot.

Címkék

Elérhetőségek

Pilots simulator center 1095 Budapest, Ipar utca 5. – DT9 Irodaház, 1. emelet Facebook-oldal Weboldal