Gondolkoztál már azon, hogyan csökkenthetnéd egy-egy utazásod karbonlábnyomát? Vagy szeretsz kevésbé ismert városokat felfedezni? Netán vannak ötleteid, hogyan lehetne a természeti értékeket jobban megóvni? Ezekre a kérdésekre találhatjuk meg a választ május 12. és 14. között a Design Terminalban, ahol a 3. CASSINI Hackathon során űradatok segítségével hozhatunk ötleteket a fenntarthatóbb európai turizmus alakítására.

A Design Terminal az elmúlt években Európa vezető innovációs ügynökségévé lépett elő, hazai és nemzetközi mentorprogramjaik során világszínvonalú kezdeményezések, vállalkozások és startupok elindulását segítették. Most az űrkutatás felé is nyitnak, nemcsak az Európai Űrügynökség (ESA) inkubációs tevékenységébe kapcsolódtak be, de idén a Design Terminal ad otthont a 3. CASSINI Hackathon magyarországi fordulójának.

Az ötletversenyt tíz európai országban rendezik meg, a csatlakozó résztvevők pedig lehetőséget kapnak arra, hogy EU-s űrtechnológiák és űradatok felhasználásával dolgozzanak ötleteiken, melyek új színt hozhatnak a turisztikai élmények világába, méghozzá úgy, hogy abban kiemelt figyelmet kapjon a fenntarthatóság.

A győzteseket helyi szinten és a verseny végén is díjazzák, a legjobb megoldást hozók egy hat hónapos mentorprogramban vehetnek részt, amely 100 órányi személyre szabott szakértői mentorálást foglal magában. A magyarországi döntősök legjobb csapata pedig egy 500.000 forint értékű utazási utalvánnyal lesz gazdagabb a Wizz Air jóvoltából.

Pusztán az elmúlt négy évben több mint 2 milliárd turistát fogadott a kontinens a világ minden tájáról, ez pedig elsődleges bevételi forrást jelent az államok gazdaságainak. Európa mindenki számára tartogat izgalmakat: Prága középkori utcáitól Barcelona strandjain és Budapest történelmi látványosságain és vibráló mindennapjain át egészen Oslo modern látképéig.

A 3. CASSINI Hackathon pedig pont arra fókuszál, hogyan tudjuk megóvni, megőrizni a jövőnek ezeket a felejthetetlen európai úti célokat. A résztvevőket olyan ötletek kidolgozására buzdítják, amelyek támogatják a fenntartható utazást, fokozzák a megszerezhető élményeket és népszerűsítik Európa természeti értékeinek körültekintő felfedezését.

A résztvevők küldetése, hogy egy fenntartható és ellenálló jövő megteremtésében segítsék az európai turizmust, így az ötletverseny során az alábbi konkrét kihívásokra és kérdésekre kereshetjük a megoldást:

  • Ötletelj fenntartható úti célokon! Hogyan lehet csökkenteni a turizmus karbonlábnyomát?
  • Mutass utat a kevésbé ismert városokhoz és kultúrákhoz! Hogyan fedezzük fel a helyi úti célokat, és hogyan támogathatók a helyi közösségek, vállalkozások?
  • Buzdítsd a turistákat a természet körültekintő felfedezésére! Hogyan fedezhetjük fel fenntartható módon Európa természeti értékeit?

A magyarországi Hackathonra ide kattintva tudtok regisztrálni, a Facebook-eseményt pedig itt találjátok. 

Címkék