Ha azon gondolkozunk, hogy milyen programot találjunk ki, ami leköti a gyerekeket, szórakozás a felnőtteknek, akár még a nagyi is élvezi, de ha párunkkal randizni mennénk, arra is tökéletes, akkor irány a Csodák Palotája! Budapest egyik legszórakoztatóbb létesítménye több mint 25 éve várja azokat, akiket érdekel a tudomány, na de nem az a száraz fajta, hanem a játékos, az érdekes és az interaktív. A Kolosy téren több mint 5000 négyzetméteren, 2 emeleten, közel 250 játékkal, 8 tematikus részleggel, 5 és 9 D-s mozival, tudományos show-műsorokkal sőt még szabadulószobákkal is vár ránk a Csopa, hogy ne csak egy délutánt, de akár egy egész napot is eltöltsünk náluk. Kipróbáltuk, és még szívesen visszamennénk.

Élmény mindenkinek

Elég régen jártunk utoljára a Csodák Palotájában, de az igen meghatározó találkozás volt a tudománnyal és azzal a ténnyel, hogy az felettébb szórakoztató is lehet. Most, hogy jó pár évvel később visszatértünk, még inkább megbizonyosodtunk róla, hogy legyen szó fizikáról, kémiáról, az emberi testről vagy az űrkutatásról a Csopa mindenkinek szuper élményeket tartogat. Itt minden kipróbálható, megtapogatható, elcsavarható vagy megmászható és legyen szó az óvodás gyerkőcökről vagy az unokákat kísérő nagyszülőkről, netán a randizó fiatalokról, mindenki boldogan veti bele magát a tudományos játékokba.

Két emeleten különböző tematikájú kiállítások várnak ránk, a közel 5000 négyzetmétert magába foglaló kiállítótérben létrehozhatjuk saját örvényünket, találkozhatunk a legnevesebb tudósokkal, résztvehetünk egy űrhajós küldetésen, elveszhetünk a tükörlabirintusban, vagy épp az illúziók között, de akár Newton almáskertjét is meglátogathatjuk.

Tudomány extrákkal

A Természet műhelyében indul a kalandunk, ahol őseink szerepébe helyezkedhetünk, és az érzékszerveinken keresztül fedezhetjük fel a világot, madárként lebeghetünk a felhők között, a kisebbeket pedig építősarok várja. Innen a Tudósok csarnokába érkezünk, ahol életnagyságú bábuk képében elevenednek meg a különböző tudományterületek legnevesebb szakemberei, leghíresebb kísérleteiket pedig akár mi is kipróbálhatjuk.

Ha valaha elgondolkodtunk azon, hogy miként is működik a mágnes, akkor a következő teremben minden kérdésünkre választ kapunk, sőt a vonzásról és a taszításról egy mágneses cipőbe bújva is tanulhatunk. Az Űrállomáson pedig egy igazi küldetésen vehetünk részt, ahol 8 etapon kell végigmennünk, hogy segítsünk megjavítani a földönkívüliek meghibásodott űrhajóját.

Mikor már kicsit szusszantunk volna a sok játék után, akkor a második emeletre felérve várt minket a Playbar, ahol megpihenhettünk, a büfében pedig különböző nasikkal és üdítőkkel töltekezhetünk. Itt azért nem tudtunk sokáig ülve maradni, ugyanis ki kellett próbálni a különleges csocsó asztalokat, ahol a 3 oldalú csocsón hat, az XXL csocsón pedig nyolc ember is játszhat, így akár nagyobb baráti társasággal is érkezhetünk, garantált lesz a szórakozás. Nem beszélve az életnagyságú biliárd fociról, és a 27 darab interaktív asztalról, ahol mindig találunk új játékokat.

Miután kijátszottuk magunkat benéztünk a Születés világába, ahol nemcsak saját DNS-ünket építhetjük meg, de akár pár percre visszabújhatunk az anyaméhbe is. Az Illúziók termében beálltunk Picasso vászna elé, megtornáztattuk a szemünket, a Tükör szobában pedig belekóstoltunk a végtelenség érzésébe. Végezetül Newton almáskertjében megpihentünk a híres almafa alatt, miközben leporoltuk a kissé már megkopott fizika tudásunkat.

Kísérletezésre fel!

Miután végigjártuk az összes attrakciót még nem volt vége a történetnek, ugyanis az Öveges Színpadon pont elkaptunk egy bemutatót, ami a mechanika tudományába vezetett be minket, és őszintén szólva mi is ugyanolyan tátott szájjal néztük a kísérleteket, mint ahogy a mellettünk ülő kisgyerekek. 

A színpadon minden nap négy alkalommal tartanak tudományos bemutatókat, amit tényleg kár lenne kihagyni, ráadásul a lelkes jelentkezők segítőként részt is vehetnek a kísérletekbe. Mi sajnos itt nem tudtunk labdába rúgni a gyerkőcök mellett, de a kísérletezésből mi sem akartunk kimaradni, ezért felmentünk a Richter Gedeon Laborba, ahol mi is tudósnak érezhettük magunkat, felvettük a fehér köpenyt meg a védőszemüveget, és a kísérletező csomag segítségével a kémia világába kalandoztunk.

Ha nem lenne elég ennyi szórakozás, akkor a minden érzékszervre ható 9D-s vagy 5D-s moziba is beülhetünk, de négy tematikus szabadulószoba is vár ránk. Itt akár egy régész, egy vészhelyzetes doki, vagy egy mérnök segédjének bőrébe is bújhatunk, de segíthetünk megoldani egy város gondjait a zöld energia segítségével.

Mi azt javasoljuk, hogy minimum fél napot szánjunk rá a látogatásra, de ha tehetjük, akkor tervezzünk egész napos programot. A karszalaggal ugyanis ki-be lehet közlekedni, így akár a délelőtti kísérletezés után kiszaladhatunk egy ebédre, majd visszatérhetünk kipróbálni a többi attrakciót. A Csopa pedig a külföldi vendégeknek is önfeledt szórakozást ígér, ugyanis minden leírás, játék és kísérlet angol nyelven is olvasható.

A látogatás részleteiről és a jegyárakról itt találtok információt.

Címkék