A XVII. kerületben van Budapest egyetlen megmaradt lápos-mocsaras vidéke, ahol különleges mikroklímával, állat- és növényvilággal találkozik minden arra járó. Rákosmenti lakosok és iskolások körében a Merzse-mocsár jól ismert és számtalanszor bejárt kirándulóhely, de mi is írtunk már a rókákkal és őzekkel teli tanösvényről. Az utóbbi időben azonban ezt az ingoványos pesti területet a kiszáradás fenyegeti, annak ellenére, hogy Rákosmente Önkormányzata folyamatosan dolgozik a rehabilitációján – ehhez a munkához csatlakozott most a Budapest Airport is, hogy közösen finanszírozzák a többlépcsős folyamatot, melynek első elemeként a Merzse-mocsár rehabilitációs terve készül el.

A 27 hektáron elterülő Merzse-mocsár a főváros utolsó mocsárvidéke, az évek során rengeteget zsugorodott, emellett rendszeresen kiszárad, amit a mocsár vízgyűjtőhelyéhez tartozó élőhelyek átalakítása is erősít. Az elmúlt évtizedekben a terület környezete teljesen megváltozott, a repülőtér és a vasútvonal kiépítése, valamint a szántó- és termőföldek jelentős vízgyűjtő részeket vágtak el a mocsártól. Napjainkra a vízhiányos állapot egyre gyakoribbá vált, ezért Rákosmente Önkormányzata és a Budapest Airport szakemberek bevonásával, közösen készít rehabilitációs tervet a terület megmentésére.

„A Rákosmentén található Merzse-mocsarat, Budapest egyetlen mocsaras élőhelyét – Rákosmente Önkormányzata rehabilitációs intézkedései ellenére is – a kiszáradás fenyegeti. A kerület vezetéséhez, amely régóta elkötelezett a környezet védelme mellett, most a Budapest Airport is csatlakozott. A legfontosabb feladat a vízpótlás megteremtése, amely többlépcsős folyamat. Ennek első lépéseként rehabilitációs terv készül, közel 20 millió forint értékben, melyet a XVII. kerületi önkormányzat és a repülőtér-üzemeltető közösen finanszíroz” – olvasható a Budapest Airport közleményében. 

Az őzek és a rókák mellett olyan különleges fajok élnek a Merzsén, mint a pettyes és a tarajos gőte, a mocsári teknős, a gyurgyalag, a bölömbika, de láthatunk borzot és menyétet is. A legszebb arcát tavasszal mutatja, amikor kivirágzik a mocsári nőszirom és a fürtös gyöngyike, a 6 kilométeres tanösvényt pedig számos védett növény szegélyezi.

Címkék